Foto 1.2
Foto 1.2

Oplossing Woningnood? Kom kijken in de Stroom Esch!

Algemeen

BORNE - We weten allemaal dat er te weinig woningen zijn voor alle mensen die een woning wensen. Mensen vertrekken uit Nederland, kinderen blijven tot op hoge leeftijd bij hun ouders wonen, zelfs tot na hun dood. En toch blijft er een tekort aan woonruimte. Er worden allerlei oplossingen voor bedacht. Landelijk zijn er opmerkelijke initiatieven. Ondergronds, bovengronds, soms zelfs de lucht in.

Maar hoe zit het in Borne?

In een vroeg stadium van de bouw van de wijk Stroom Esch waren er al mensen die voorzagen dat er een woningcrisis zat aan te komen. Langs Erve Jenneboer zijn er toen een aantal huizen gebouwd waar een extra huisje boven op werd gezet. De bewoners dachten toen al: “Mochten wij later oud worden, dan kunnen wij boven gaan wonen. Een prachtig uitzicht over de wijk en een heerlijk balkon om van de zon te genieten. En onze kinderen en kleinkinderen dan in de onderste twee etages.” Alleen was dat klauteren naar boven niet zo geslaagd voor die oudjes. Gelukkig kwam er toen net de “Oto traplift” op de markt, dé oplossing voor mensen die niet meer de trap op kunnen rennen. (foto 1.2). Andere mensen bedachten dat ze natuurlijk ook de kinderen boven konden laten wonen en zelf beneden blijven. Die jongelui konden natuurlijk nog prima de trap oplopen. Of ze dat ook prettig zouden vinden was toen nog de vraag.

Elders in de Stroom Esch

Op andere plaatsen in de Stroom Esch bedachten bewoners: “Waar is er nog ruimte vrij; waar kunnen jongeren, ouden van dagen, weduwen en weduwnaars en gescheiden mensen wonen?” Maar daar waren geen platte daken. Een huisje boven op een schuin dak zou voor de bewoners problemen opleveren, want in een huisje op een schuin dak zou de vloer natuurlijk ook schuin aflopen. De gevolgen voor een kopje thee op de salontafel zijn dan niet moeilijk te voorspellen. (foto 3.2). Dat moest dus anders dan langs Erve Jenneboer.

Ieder vrij hoekje benutten

In de Stroom Esch zijn de kavels vrij groot, zeker van de koopwoningen. Daardoor is er zeker ruimte voor kleine huisjes achter in de tuin. Heden ten dage worden dat “tiny houses”genoemd. In zo’n “tiny house” kunnen prima de volwassen kinderen wonen, eventueel met kleinkinderen, mits niet teveel. Dat zijn twee vliegen in één klap: minder werk met het tuinonderhoud en meer woonruimte voor kinderen, opa’s en oma’s, asielzoekers en andersoortige daklozen. De vraag is dan weer wel: heb je daar geen last van. Stel je voor dat ze verzot zijn op barbecueën met ontzettend smerig ruikende sausjes. Dan kun je natuurlijk wel afspraken maken dat die barbecue alleen is toegestaan bij een windrichting die van het huis af staat. Het kan ook zijn dat je het wel hebt gehad met die vervelende kinderen. Een schutting is dan dé oplossing. Die staat er al aan het eind van de tuin, dus één wat dichter naar het huis valt dan niet op. (foto 5.2).

Een groot voordeel is ook dat het huisje voor andere doeleinden kan worden gebruikt zolang het niet wordt bewoond. Er zijn in de Stroom Esch vindingrijke bewoners die er zolang hun tuingereedschap in bewaren. Andere bewoners gebruiken de huisjes soms als pizzahut. Er schijnen er zelfs gebruikt te worden om zoon- of dochterlief met zijn of haar vriendengroep te huisvesten op weekend avonden. (foto 6.2).

Kortom,die woningnood hoeft helemaal niet zo’n probleem te zijn. Daar weten ze in de Stroom Esch wel raad mee.

Tekst: Jan Blom / Foto’s: Marjo Kouprie

Foto 3.2
Foto 5.2
Foto 6.2