Fotograaf: Dirk de Graaf
Fotograaf: Dirk de Graaf Dirk de Graaf

Borne wordt zondag weer verblijd door de Pinksterbruidjes

Algemeen

BORNE - Aanstaande zondag met Pinksteren wordt Borne weer verblijd door de komst van de Pinksterbruidjes. Dansend en zingend zullen zij weer door de straten trekken richting het Dorsetplein om daar onder de met kleurrijke bloemen gevulde Pinksterkroon te dansen.

Iemand die al ruim 30 jaar betrokken is bij de Pinksterbruidjes is de Bornse Marleen Wieffer. Ze was zelf vroeger Pinksterbruidje en begeleidde tot haar 30ste jarenlang de bruidjes. Na haar 30ste werd ze lid van de Stichting Folkloregroep Borne, die het evenement met de Pinksterbruidjes organiseert.

Marleen vertelt enthousiast: “In deze vorm en op de schaal waarop wij het doen is Borne de enige gemeente in Nederland die de pinksterbruidjes organiseert. Veel mensen denken dat de Pinksterbruidjes hun herkomst kennen in de katholieke kerk, maar van oorsprong is het een Germaans gebruik om het nieuwe licht binnen te laten. Borne is natuurlijk een oogstdorp, dus er werd ook gedanst en gezongen om een goede oogst en een vruchtbaar jaar. De uitgeblazen eieren onder de Pinksterkroon verwijzen daarnaar.”

De Pinksterkroon is een kroon van 2 à 3 meter doorsnee met een geraamte van kippengaas. Dit wordt ingestoken met coniferen en met bloemen versierd. Op een grote paal wordt deze kroon op het plein gezet waarna de bruidjes er omheen kunnen dansen.

“Het begint zaterdag in het Dijkhuis allemaal al met het oefenen van de dansjes en de liedjes.” Vertelt Marleen. “Op zondag zullen de pinksterbruidjes vervolgens vanaf 10 locaties door Borne richting het Dorset plein trekken.” Onderweg naar het plein worden er liedjes gezongen:

“Daar komen de mooie Pinksterbruidjes aan,

Ze zijn zo heel mooi aangedaan,

Geef wat, hou wat, volgend jaar is er weer wat.”

Volgens de traditie gaan de bruidjes langs de huizen en krijgen ze daar wat lekkers of wordt er een gift gedaan om de Pinksterbruidjes te kunnen laten bestaan.

“We hebben elk jaar ongeveer 120 bruidjes. Per groepje van 15 meisjes is er één Rosa. Dit meisje is vaak al eerder Pinksterbruidje geweest en staat volgens de traditie die dag in de belangstelling. Ze staat in het midden van de groep en de Pinksterbruidjes dansen en zingen om haar heen.”

“Rosa, Rosa, bloemen op je hoed, alle mooie meisjes zijn zo goed. 

Rosa wil je dansen, dansen, dansen, Rosa wil je dansen, dansen, jawel.”

Eenmaal op het plein aangekomen zullen alle bruidjes samen nog een keer dansen in een grote kring. Muzikaal zullen ze worden begeleid door een accordeonist en de Fanfare en Malletband Gregorius uit Hertme. Er worden elk jaar rond de 1000 toeschouwers verwacht om het immaterieel erfgoed te kunnen aanschouwen.

“Het is zo’n ontzettend mooi en uniek evenement!” Vertelt Marleen. “Het brengt zoveel vrolijkheid en kleur in ons dorp. Daar ben ik echt heel trots op!”

De Pinksterbruidjes zijn om 13.00 uur te zien op het Dorsetplein. Wie meer informatie wil over de oorsprong van de Pinksterbruidjes kan dit lezen op de website van de Stichting Folkloregroep Borne.