Tinka Hurkemans (Links) en Katinka Snoek
Tinka Hurkemans (Links) en Katinka Snoek

Prachtige dubbel expositie in galerie Oud Borne

Uitgaan en cultuur

BORNE - Aan de Ennekerdijk 38 is onlangs een dubbel expositie geopend met als thema “Natuur in beeld”. Er zijn werken aanwezig van twee dames, Katinka en Tinka. Er hangen talloze tekeningen en schilderijen en dit gecombineerd met beeldhouwwerken. Sommige figuratief, anderen abstract. Al tijdens de opening was er veel belangstelling en werden er verschillende werken verkocht. Maar er is nog genoeg moois te zien en de expositie duurt nog tot 14 juli.

Toen ik kwam aanrijden zaten de beide dames relaxt voor de galerie op het terras in Oud Borne. Katinka Snoek tekent met pastel potlood en aquarel. In de jaren 70 volgde zij de kunstacademie in Groningen en in Amsterdam deed zij bij de reclame vakschool nog meer ervaring op. Vervolgens volgde zij een klassieke schildersopleiding in Deventer en heeft zich nu aangemeld voor een opleiding in Hengelo, waar zij nu sinds drie jaar woont. “Ik maak het liefst natuurgetrouwe werken. Ik tekende al als klein kind en ik vind het nog steeds erg leuk om te doen”, aldus de 64- jarige kunstenares. Zij maakt verbluffend scherpe tekening, zoals de uil op de achtergrond van de foto te zien is. Ook tekent zij in opdracht van foto’s bijvoorbeeld huisdieren.

Tinka Hurkemans is de beeldhouwster die 75% abstract werk maakt. Zij volgde een opleiding bij Ties Mulder uit Hengelo en begon in de Coronatijd. De 61-jarige Tinka werkt met steensoorten als speksteen, serpentijn en albast. Maar haar werk is niet echt heel abstract te noemen, het roept zeker beelden op van de naam van de expositie, “Natuur in Beeld”. “Ja ik begin heel vaak met beeldhouwen en heb dan best een idee, zo van, ik ga nu een abstract werk maken. Maar kijk hier maar eens, ineens komt er dan een specht naar voren en is het figuratief. Dat verrassende is er ook zo leuk aan, een aantal voorbeelden hangen hier ook. Ook is er een voorbeelden boekje waarin mijn oudere werken te zien zijn”.

Van beide dames ligt er overigens een gastenboekje waarin al vele leuke reacties te lezen zijn. Het mooi pand van Lijstenmakerij & Galerie Oud Borne leent zich bijzonder goed voor een expositie. Bart Nijkamp is de eigenaar, en is op dat oude stukje Borne aan de Ennekerdijk 48 geboren en getogen. “Kijk daar staat een schuur achter in de tuin, daar ben ik geboren. Mijn vader was toen al bezig dit huis te bouwen. Sinds 2008 organiseer ik hier al exposities en dat is mooi te combineren met mijn lijstenmakerij. Katinka was op zoek naar museumglas en kwam hier kijken. Zij toonde mij haar tekeningen en ik was meteen verkocht. Tinka wilde een ambachtelijke stage lopen, die niet doorging, maar ook haar beelden maakten indruk op mij, zodat ik tot deze dubbel expositie heb besloten”.

De expositie is te bezichtigen van woensdag tot zaterdag, door de week van 10:00 uur tot 18:00 uur en zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur. Er zijn twee zondags openingen gepland op 26 mei en 23 juni, dan van 13:00 uur tot 16:00 uur. Dan zullen beide kunstenaressen aanwezig zijn. Ook kunnen belangstellenden een afspraak maken op dinsdag. Op verzoek en na afspraak kunnen beide dames ook zelf aanwezig zijn, “maar zo af en toe zijn wij hier toch wel, want het is hier een fijn plekje in Oud Borne”, zo onderschrijven zij tot slot.

Tekst; Wim Arns

Tinka Hurkemans
Katinka Snoek