Afbeelding

Bart Lucas verovert zilver op Europees Kampioenschap Klootschieten

Sport en vrije tijd

HERTME - De 17-jarige Bart Lucas uit Hertme heeft vorige week een indrukwekkende prestatie neergezet door tijdens het Europees Kampioenschap Klootschieten de zilveren medaille te behalen. Het EK, gehouden in Duitsland, verwelkomde deelnemers uit 4 landen, met Bart als een van de 20 deelnemers in zijn leeftijdscategorie. In een exclusief interview sprak ik met Bart kort na zijn succes op het EK, vlak voor zijn VWO-examens.

“Het klootschieten zit echt in de familie,” vertelt Bart enthousiast. “Mijn opa, oom en vader waren allemaal klootschieters, dus het was voor mij vanzelfsprekend om ook te beginnen.” Bart is lid van de Klootschietersvereniging Hertme, een bloeiende vereniging in de regio met maar liefst 100 leden in een dorp met slechts 450 inwoners.

Voor Bart was dit niet zijn eerste deelname aan een Europees kampioenschap. Ondanks de onderbreking van het kampioenschap in 2020 vanwege COVID, wist Bart zich te kwalificeren voor het verplaatste evenement in 2022. “Dat was een geweldige kans om ervaring op te doen en te proeven van het EK,” legt Bart uit. “Ik had mezelf ten doel gesteld om in 2024 een prijs te pakken, wetende dat ik nu in de oudste leeftijdscategorie zat en de meeste ervaring had.”

Dit jaar vond het EK Klootschieten plaats in het Duitse Neuharlingersiel, gelegen aan de Waddenzee. Bart nam deel aan de categorie heren onder de 18, waar hij streed tegen 19 andere jongens voor de titel van Europees kampioen. Het kampioenschap omvatte drie disciplines: straat, veld en zetten (een vorm van onderhands kogelschieten).

“We zijn woensdag met een bus van de Nederlandse bond naar het EK gereisd, omdat die dag de training op de straat gepland stond,” vertelt Bart. “Donderdag begon officieel met een openingsceremonie en een vlaggenparade.” Op zaterdag stond Bart’s favoriete onderdeel, de straat, op het programma. “Samen met Mart Mekenkamp had ik de straat van tevoren goed verkend en een strategie uitgestippeld,” vertelt Bart trots.

De strategie bleek een groot succes, want Bart leverde een indrukwekkende prestatie. In slechts 10 worpen legde hij een afstand af van 1733 meter, met een gemiddelde van 173 meter per worp. Zijn laatste worp was zelfs buitengewoon, met een afstand van 333 meter. Een prestatie van formaat.

Dit resulteerde uiteindelijk in een welverdiende tweede plaats in de categorie heren onder de 18. “Volgend jaar maak ik de stap naar de senioren, maar mijn zesde plaats daar met deze prestatie geeft me vertrouwen voor de komende jaren,” zegt Bart. Met een zilveren medaille op zak en de titel van vice-Europees kampioen keerde Bart terug naar Nederland met zijn ouders, omdat zijn VWO-examens voor de deur stonden.

“Toen ik Hertme binnenreed, zag ik iets bijzonders. Fakkels en vuurwerk verlichtten mijn pad, en bij mijn huis verzamelden zich mijn hele dorp, voetbalteam en vriendengroep om mij te huldigen. Dat was echt een kippenvelmoment!” vertelt Bart met een glimlach.

“Ik ben ontzettend trots op mijn titel,” besluit Bart. “Het doel dat ik voor ogen had, is bereikt, en daar ben ik erg blij mee.” Bart zal de komende twee weken besteden aan zijn VWO-examens, waarna hij zich weer zal richten op het klootschieten.

Afbeelding
Afbeelding