Eigen foto Rita Pünt
Eigen foto Rita Pünt

Bornse dichter op longlist De Grote Poëzieprijs 2024

Uitgaan en cultuur

BORNE - “Totaal verrast was ze toen de uitgever van Monique’s dichtbundel haar een berichtje stuurde met daarin de link naar de bekendmaking van de longlist van De Grote Poëzieprijs 2024. Tussen de dichtbundels van 11 andere dichters, waaronder bekende namen, zag de Bornse Monique Wilmer-Leegwater haar dichtbundel ‘Wisselplaats’ staan.”

“‘Toen ik het zag dacht ik: Hè? Dit kan toch niet over mij gaan?’ Vertelt Monique. ‘Ik was even aangedaan door het nieuws.’ Vanuit haar woning in de Bornse Maten bespreken we de nominatie voor de prestigieuze prijs. ‘Het thema van deze bundel is er eentje die niet iedereen direct zal aanspreken en waar ook niet iedereen zich in zal herkennen,’ vertelt Monique. De Bornse dichtster heeft een groot hart voor de natuur en met name de dieren. ‘Ik verwonder me over het feit dat in de huidige tijd nog steeds zoiets als de bio-industrie bestaat en dat wij dat accepteren. Wij hebben onszelf boven de dieren gesteld, het dier is een product geworden in plaats van een wezen van vlees en bloed dat gevoelens van verdriet en vreugde kent.”

“De verwondering voor mens en dier en het onderzoek naar de band hiertussen gaat Monique volgens eigen zeggen zonder oordeel aan. ‘Ik ben iemand die niet gelooft in activisme, maar ik hoop dat ik met mijn poëzie voor bewustwording kan zorgen.’ De gedichten in haar dichtbundel gaan over deze zoektocht, over de natuur, dieren en klimaat. ‘Ik hoop dat mensen door de gedichten heen door mijn ogen kunnen kijken en anders gaan kijken. Als ik bijvoorbeeld zie dat mensen pinnen op hun daken maken om te voorkomen dat vogels er kunnen zitten dan raakt mij dat. Ik mis dan die verbinding tussen mens en dier.”

“De titel van de bundel, Wisselplaats, was volgens Monique het enige Nederlandse woord dat paste bij de bundel en die al erg lang vaststond. ‘Door bijvoorbeeld van plaats te wisselen ontstaat er een ander perspectief en wellicht een andere kijk op dingen.” De bundel is de eerste van Monique’s hand. “Het thema was urgent voor mij vooral ook omdat ik dit niet in die zin in werk van anderen terug vond. Ook voelt het voor mij alsof ik op deze wijze de dieren die niet gehoord worden, en steeds minder gezien, zichtbaar kan maken” 

“Een gedicht begint bij Monique vaak met een beeld of iets dat ze leest. ‘Toen ik laatst met een vriendin zat te lunchen zag ik op de menukaart: Biggetje in de wei: tot 17.00 uur te bestellen. Ik zie dat biggetje in mijn gedachten dan in de weide staan en heb daar last van. Het blijft hangen en ontwikkelt zich uiteindelijk tot een gedicht.’”

“Monique is zich er bewust van dat het thema van de bundel niet iedereen aanspreekt. Maar ze hoopt met haar gedichten de dieren een stem te geven. “Dierenleed is iets dat me raakt en bezighoudt, en helaas zie ik het te vaak voorbij komen. Ik vraag me dan soms af of ik wel van deze wereld ben omdat ik er meer last van lijk te hebben dan de meeste andere mensen.. Daarom heb ik een afdeling in de bundel ook “Niet van deze wereld” genoemd waarin ik deze verhouding onderzoek.”

In de eerste week van april wordt de longlist van elf teruggebracht naar een shortlist van vijf. ‘“Het zou fantastisch zijn om op de shortlist terecht te komen, juist met dit thema, maar of dat gaat lukken is niet te voorspellen gezien de grote concurrentie. Deze nominatie is al een bekroning op zich en een bevestiging dat ik door moet gaan met mijn werk.”  Als Wisselplaats gekozen wordt voor de shortlist, dan zal op donderdag 25 april in het Veerhuis Rotterdam de winnaar bekend gemaakt worden. Aan de Grote Poëzieprijs is een geldbedrag van 20000 euro verbonden.”

Poëzieliefhebbers en andere geïnteresseerden kunnen meer ontdekken van Monique op haar website: www.moniquewilmerleegwater.nl”

Apart kader:

Laatste Borne doet Poëzieavond van 2024

“Op donderdagavond 28 maart zal in het Kulturhus Borne de laatste editie van Borne doet Poëzie van dit jaar plaatsvinden. Monique is zelf als medeorganisator verbonden aan Borne doet Poëzie. Anje Gnodde is de gastdichter en de avond zal muzikaal omlijst worden door Nicky van den Bogaard. Die avond zal er ook kort aandacht worden besteed aan de bundel van Monique en die van Willem van Dooren, voormalig organisator van Borne doet Poëzie. De bundels zijn die avond ook te koop. Meer info over Borne doet Poëzie is te vinden via de Facebookpagina van Borne doet Poëzie.”

Afbeelding