Afbeelding

Geslaagde herdenkingen op 4 mei

Algemeen

BORNE - Op donderdag 4 mei 2023 werd overal in het land de jaarlijkse Dodenherdenking gehouden en zo ook in Borne, Hertme en Zenderen. Het herdenken gaat over de slachtoffers tijdens de Tweede Wereldoorlog, alsook alle oorlogen die zich daarna hebben afgespeeld.

In de gemeente Borne werd er op zes plaatsen een herdenking georganiseerd, één meer dan te doen gebruikelijk. Nieuw dit jaar was de herdenking bij het monument vlakbij de Welemansbrug, in de buurt van Jasmin Garden tegenover de Bornsche Beeklaan. Met deze herdenking werd stilgestaan bij de Bornse slachtoffers als gevolg van de april-mei staking uit 1943, precies 80 jaar geleden. De staking was een reactie op de oproep aan 300.000 Nederlandse militairen die opgeroepen werden voor de Arbeitseinsatz. Door de grote Duitse verliezen tijdens de slag om Stalingrad waren extra mankrachten nodig om de Duitse oorlogsindustrie draaiende te houden. Binnen enkele uren trotseerden meer dan 500.000 mensen in Nederland de onderdrukking van de Duitsers.

in Borne werden in de nacht van 1 op 2 mei acht mensen van hun bed gelicht en op transport gezet naar concentratiekamp Vught. In de nacht van 3 op 4 mei 1943 werden drie mensen nabij de Welemansbrug gefusilleerd door de Duitse bezetters.

In het centrum van Borne werd in de Oude Kerk de jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst gehouden, met daarin burgemeester Jan Pierik en dominee Johan Meijer als sprekers. Hun bijdragen, alsmede het voorgelezen gedicht “Stilte”, valt terug te lezen op de website: 4en5meiborne.nl/programma onder “Dodenherdenking”.


Bornse vrijheidssoep & Toasten op de Vrijheid

Aan Bevrijdingsdag 5 mei werden dit jaar nieuwe elementen toegevoegd om te benadrukken dat vrijheid een groot goed is dat gekoesterd moet worden. “Naast het blijven herdenken op 4 mei moet er ook blijvend gevierd worden dat wij in vrijheid kunnen leven” was de gedachte van het Comité.

Het programma startte rond vijf uur ’s-middags met het gezamenlijk eten van de “Bornse vrijheidssoep”, een speciaal voor deze gelegenheid gemaakte maaltijdsoep, gecreëerd door chef-kok Willem Dankers van restaurant Dorset. Aansluitend konden mensen met een gids door oud Borne langs de Joodse “remembrance”. Het programma van het Rheineplein werd door de slechte weersvoorspellingen verplaatst naar de Stefans-Hof, waar om 19.00 uur het gitaarduo Doube6 gepaste muziek ten gehore bracht. Om precies 20.00 uur werd met alle aanwezigen een Toast op de Vrijheid uitgebracht, waarna nog gesproken en genoten werd van de muziek.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding