Afbeelding

Jubilerend Muziektheater Capriccio’97 brengt energieke voorstelling ‘Het schip in’ op de planken

Uitgaan en cultuur

BORNE - Muziektheater Capriccio’97 bestaat 25 jaar en na jaren voorbereiding trokken de leden afgelopen zaterdag 19 november met de voorstelling ‘Het schip in’ vele belangstellenden naar het Kulturhus Borne. In een middag- en avondvoorstelling werd samen met het publiek in een volle zaal, een ‘spannende en mooie wereldreis’ gemaakt op een ‘cruiseschip’. 

Tekst en foto’s door Hans Kamphuis

Het was een zeer afwisselende voorstelling met zowel toneelspel met diverse verhaallijnen, afgewisseld met mooie bekende liedjes. Onder begeleiding van een combo, met muzikaal leider van deze voorstelling Marion Willems op piano, werden deze liedjes gezongen door ‘de crew en de gasten op het schip’. Zowel in meerstemmig koor als in een kleine groep maar ook in prachtige solo’s en duetten! Alle bezoekers ontvingen bij de entree van de grote theaterzaal een fraai uitgevoerd programmaboekje met uitgebreide informatie over de voorstelling en het jubilerend Muziektheater Capriccio’97. 

De voorstelling ‘Het schip in’ 

Professioneel (muziek-)theatermaker en regisseur Marike Vijver heeft het verhaal ‘Het schip in’ geschreven en deze grote muziektheaterproductie geheel geregisseerd. In deze prachtige voorstelling ging het gehele theaterkoor, in de rol van ‘de crew en de gasten’ van Capriccio’97, op een cruiseschip de wereld rond. Aan boord van het schip werd veel beleeft maar ook tijdens excursies in de bezochte landen. Kapitein Jack met z’n bemanning probeerde het de gasten zoveel mogelijk naar de zin te maken. De gasten waren zeer divers van aard en waren met verschillende redenen en verwachtingen aan boord van het schip gegaan. Dit gaf vaak humoristische taferelen aan boord en ook spanning tijdens de avonturen in de jungle van Afrika.

De wereldcruise begon vanuit de haven in Nederland met een bezoek aan Copacabana in Brazilië, de jungle van Afrika, een Arabische markt in het Midden Oosten, de metropool Tokyo in Japan en vervolgens terug naar huis. Tijdens de cruise aan boord en land werden vele bekende, mooie toepasselijke liedjes gezongen, soms in bijzondere uitvoeringen met, zoals ze zelf zeggen in het programmaboekje, “overgoten met het speciale Capriccio’97 sausje.” Vele evergreens kwamen langs zoals ‘Summer Nights’, ‘Big Spender’, ‘Circle of Life’, ‘I will survive’, ‘Somebody to love’, ‘Can you feel the love tonight’, ‘Big in Japan’ en ‘Goodnight Saigon’ De solo’s en duetten werden bijzonder goed gezongen met of zonder achtergrondzang. 

Het zingen van de liedjes met het combo als begeleiding en het toneelspelen werd door alle leden op het podium met veel passie en gedrevenheid uitgevoerd. Ze hadden er ook samen veel plezier in. Het publiek was enthousiast en genoot met volle teugen tijdens deze twee uur durende voorstelling. 

Langere voorbereidingsperiode 

Deze voorstelling had een langere voorbereidingstijd dan de bedoeling was. Met name hebben de coronaperikelen hierin een rol gespeeld. In een gesprek afgelopen vrijdagmiddag, net vóór de generale repetitie, geeft voorzitter Edith Eusterbrock aan: “We zijn in 2019 al begonnen met de eerste voorbereidingen en gingen we aan de slag met ‘Het schip in’. Begin 2020 waren we al ver gevorderd met de voorbereidingen, alleen vanaf maart 2020 hebben we, door de coronaperikelen, helaas niet gezamenlijk verder kunnen oefenen. In maart van dit jaar zijn we weer gaan opstarten en gezamenlijk gaan oefenen voor de twee voorstellingen van morgen. Normaal hebben we een voorbereidingstijd voor een grote productie van circa twee tot twee en half jaar.” 

Op de vraag of de spanning bij Edith en secretaris Kitty Sangers al hoog oploopt één dag voor de voorstellingen zegt Kitty: “Dat valt wel mee, tijdens de laatste maanden van de voorbereidingsperiode werk je er naar toe en groei je in de rol van het typetje dat je gaat spelen. In het begin heeft een ieder van de regisseur Marike Vijver een papier ontvangen met teksten voor je rol. Iedereen heeft een rol in de voorstelling en je gaat je inleven in de rol, je klimt er als het ware in. Soms werden teksten iets aangepast, meer passend bij jezelf. Tijdens de voorstelling moet je ook wel een enkele keer improviseren als je de exacte tekstregel even kwijt bent, als de intentie van de inhoud maar hetzelfde is.” 

Nieuwe leden zijn van harte welkom

Tot slot, doen Edith en Kitty gezamenlijk een oproep: “Onze groep van Capriccio ’97 heeft op dit moment 23 leden, waarvan vier mannen. We hebben weinig verloop gehad, ook niet tijdens de afgelopen coronaperiode, maar we staan open voor nieuwe leden, met name mannen. Als je van zingen houdt en toneelspelen leuk vindt, schroom niet en stuur ons een mailbericht. We pakken de zaken in onze vereniging serieus aan, maar ook staat de gezelligheid hoog in ons vaandel. Ervaring is geen vereiste. Onze vaste repetitieavond is elke week de woensdagavond in het Kulturhus Borne, van 20.00 tot 22.00 uur.” 

Meer informatie over Muziektheater Capriccio’97 is te zien op www.capriccio97.nl en het mailadres is info@capriccio97.nl . Capriccio’97 kan ook een ‘theatershow op maat’ geven, lees meer hierover op de website.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding