Afbeelding

Er zijn vermoedelijk Reuzemollen in de Stroom Esch

Algemeen

BORNE - De meeste mensen kennen wel de grondhoopjes die de grasvelden van tuinliefhebbers en de gemeentelijke grasvelden ontsieren en de eigenaren tot wanhoop brengen. De Gewone Mol veroorzaakt deze hopen. Met zijn snuit drukt hij de grond op geregelde afstanden naar boven. Daardoor blijft de mollengang open en kan de Mol de gang weer langer maken. Wetenschappers beweren dat de Mollen zo de grond los en luchtig houden. Dat zou positief zijn voor de biodiversiteit in de grond. Maar het blijft een storend gezicht, zeker als je houdt van een mooi strak en glad gazon. En het bemoeilijkt het maaien van het gras, omdat de maaimachine telkens vastloopt in zo’n hoop. Uiteindelijk is deze Mollengraafactiviteit echter niet schadelijk voor het gazon. Dat lijkt anders bij de activiteit van de Reuzemol, die de laatste tijd wordt gesignaleerd in de Stroom Esch.

Op meerdere plaatsen zijn geweldige hopen waargenomen. Deze hopen zijn zo groot dat ze alleen geproduceerd kunnen zijn door Reuzemollen. Deze soort is geheel nieuw voor Nederland, een zogenaamde vreemde Exoot. Niet alleen kan de Reuzemol veel grotere schade aan grasvelden veroorzaken, maar ook is dit dier een geduchte concurrent voor onze inheemse Mol. Daardoor zou deze Reuzemol juist negatief kunnen zijn voor de biodiversiteit en onze inheemse Mol kunnen verdringen.

Bijzonder bij deze Reuzemollen, is dat ze een verborgen leven leiden. Want de dieren zelf zijn hier nog niet gesignaleerd, alleen hun Reuze Molshopen.

Wat ook opvalt is, dat de Reuze Molshopen vaak na enige tijd weer verdwijnen. Mogelijk willen de Reuzemollen op deze wijze hun aanwezigheid in het veld minder opvallend maken, waardoor ze minder de aandacht zullen trekken van hun vijanden.

Overigens zijn de Reuze Molshopen niet alleen in het open veld waargenomen. Ook bij een oprit van een huis in de Stroom Esch was al een Reuze Molshoop te zien.

Een bekende Mollen-expert verwacht wel, dat de Reuzemol het niet lang zal volhouden in ons land. Ons natte en warme klimaat is volgens haar niet geschikt voor de Reuzemol. Daardoor zou het Nederlandse Mollenterritorium binnenkort weer helemaal vrij zijn voor de oorspronkelijke Nederlandse Mollen bewoners.

Maar ja, met de natuur weet je het nooit. “Roep nooit hei voordat je over de brug bent.”
TEKST EN FOTO’S JAN BLOM

Afbeelding
Afbeelding