Afbeelding

Feestelijke huldiging Joy Beune in gemeentehuis Borne

Sport en vrije tijd

Feestelijke huldiging Joy Beune in gemeentehuis Borne

BORNE - Op het gemeentehuis in Borne werd op woensdag 3 april Joy Beune gehuldigd vanwege haar uitzonderlijke prestaties op de schaatsen. Met ruim 100 aanwezigen, leden van de Schaats- en Skeelervereniging Borne, bekenden en familie van Joy, en ambtenaren, wethouders en Burgemeester van de gemeente Borne, werd een feestelijke ceremonie gehouden ter ere van het zeer succesvolle schaatsseizoen dat Joy heeft gedraaid. 

Joy Beune groeide als kind op in Borne en maakte bij de Bornse schaats- en skeelervereniging als 9-jarige haar eerste meters op het ijs. De bouw van de ijsbaan in Enschede is bepalend geweest voor de carrière van Joy. Hier trainde ze waarna ze uiteindelijk op 17-jarige leeftijd haar eerste goud won op de wereldkampioenschappen voor junioren op de 3000 meter. Na uitgeroepen te zijn tot sporttalent van het jaar in Overijssel was Joy niet meer te houden en won ze ook meerdere keren goud tijdens het WK voor junioren in Salt Lake City.

Als senior maakte Joy de overstap naar het schaatsteam van LottoNL-Jumbo waarna ze in 2022 overstapte naar het team IKO. Hier behaalde ze haar grootste succes tot nog toe in haar carrière. Tijdens de laatste WK wedstrijden wist ze maar liefst drie gouden plakken te winnen. En dat was volgens Burgemeester Jan Pierik een hele goede reden om Joy feestelijk te huldigen in het gemeentehuis te Borne. “Als inwoners van Borne zijn we apetrots op jouw prestaties!” Aldus Burgemeester Pierik. “Het is bijna alsof we zelf de prestaties geleverd hebben.”

Onder de aanwezigen waren de trotse ouders van Joy Beune die door de burgemeester speciaal in het zonnetje gezet werden. “Sporters hebben zeer veel te danken aan hun gezin, zonder hun steun en enthousiasme zou het veel ingewikkelder zijn geweest.”

Nadat Joy een speciaal gemaakte trofee ontving uit handen van Burgemeester Pierik was het de beurt aan de Schaats- en Skeelervereniging Borne om ook hun trots uit te spreken. In een speciaal gemaakt filmpje vertelden leden waarom ze de prestaties van Joy zo bijzonder vonden. Een enigszins geëmotioneerde Joy bedankte daarna voor de huldiging en sprak uit dat Borne altijd weer een fijne plek is om naar terug te komen. “Het is de plek waar mijn carrière begon.”

Over de huldiging waren naderhand enkele kritische reacties op social media. Zo spraken meerdere Bornenaren hun teleurstelling uit dat de huldiging besloten was en niet gehouden werd op het Rheineplein. “Voor dit soort prestaties zou een sporter groots en openbaar gehuldigd moeten worden.” Was een van de reacties.

Burgemeester Pierik liet aan de Tubantia weten dat het op korte termijn niet anders te regelen was en dat in overleg met Joy ervoor gekozen is om de huldiging vooral te vieren met de Bornse Schaats- en Skeelervereniging waar ze als 9-jarig meisje begon.

Toch waren de meeste Bornenaren vooral trots op hun Joy die Borne op een prachtige manier representeert op het mondiale schaatstoneel.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding