Afbeelding

Bootcamp NEO: Op een laagdrempelige manier fit blijven en sociaal contact onderhouden

Sport en vrije tijd

BORNE - Sinds geruime tijd komen op dinsdag ochtend tientallen mannen en vrouwen van de NEO Bootcamp bij elkaar. Het doel: Fit blijven en daarnaast sociaal contact onderhouden. Afgelopen week kwam de hele groep bij elkaar voor de uitreiking van een speciaal gesponsord bootcamp tenue.

Wekelijkse bootcamp

Het begon allemaal zes jaar geleden toen Jos Kok en Fons Lohuis bij hun wekelijkse wandeling op donderdag besloten dat ze elkaar meer wilden zien. Er ontstond een idee om wekelijks in de vorm van Bootcamp, oefeningen te gaan doen op het veld van NEO. Met een groepje van 8 enthousiastelingen, voornamelijk uit het veteranenteam van NEO, werd er begonnen met Bootcamptrainingen onder leiding van trainer Bob Kendle van de Bootcamp-Factory in Hengelo.

Mannen- en vrouwengroep

“Met de eerste deelnemers zijn we op zoek gegaan naar een trainer die bekend was met de leeftijd en de doelgroep. Er moest ook genoeg ruimte zijn voor een grapje, een dolletje en wat kleedkamer humor tussendoor.” Vertelt Jos. “De doelstelling was fit blijven, sociaal contact op doen en buiten zijn, want we wilden niet in een benauwde gymzaal sporten.”

Op het hoofdveld van NEO werden de trainingen steeds populairder en de groep mannen groeide. “Na een jaar zeiden onze echtgenotes dat ze dit ook wel heel leuk vonden, en zo zijn we ook begonnen met een damesgroep.”

Onderdeel van RKSV NEO

De keuze om onder de NEO-vlag te gaan sporten heeft volgens Jos verschillende voordelen. “Allereerst door de faciliteiten, we kunnen gebruik maken van het veld, de kleedkamers en douches en de kantine naderhand. Maar het heeft ook nog een andere reden. Doordat we onder een vereniging hangen zijn we verzekerd en kunnen we ook gebruik maken van de medische staf van NEO. Iets wat op deze leeftijd wel handig is!”

In weer en wind

Er wordt het hele jaar getraind. In weer en wind, en zonder zomer- of winterpauze. Dinsdag van 9 tot 10 uur met de mannen, en van 10 tot 11 uur voor de vrouwen. “Door uiteenlopende redenen kan het altijd zo zijn dat er bij een training minder deelnemers komen, maar dan zijn we altijd tenminste nog met 20 man.” Vertelt Jos trots.

Alle spiergroepen worden getraind

Een training begint vaak met een korte warming up waarbij heen en weer wordt gejogd of gerend. Daarna worden in een grote kring alle spiergroepen warm en los gemaakt. Vervolgens zijn er per spiergroep verschillende oefeningen in blokken die met een korte rust worden afgewisseld. “En iedereen kan op zijn eigen niveau sporten, onze oudste deelnemer is zelfs 85 jaar.”

Naderhand wordt er koffiegedronken in de kantine van NEO. “In het begin zag je dat de meesten na een kwartiertje koffiedrinken wel weg gingen. Onderhand blijven sommigen al een uurtje hangen. Dat zegt toch wat over hoe gezellig de deelnemers het vinden.” Glundert Jos.

Subsidies

De NEO-bootcamp mocht de afgelopen jaren al meerdere keren een flinke subsidie ontvangen. Zowel MENZIS als het Noaberfonds steunden het initiatief al met een financiële bijdrage. Dat komt volgens Jos omdat er met de trainingen wordt voldaan aan een belangrijke missie van gemeentes en overheid. Mensen weer gezond en fit maken. “Als je aan de voorkant zorgt dat je ook als oudere fit blijft, weet je ook dat je aan de achterkant minder zorg nodig hebt.” Aldus Jos.

Gesponsord tenue 

Om het succes van de NEO-bootcamp kracht bij te zetten werd er afgelopen week zelfs een speciaal bootcamp tenue uitgereikt aan alle leden. Met een polo voor de zomer en een jasje voor de winter. De beide Bornse Plus-winkels, het Ideaal, de Club van 100 van NEO en NEO-promoting sponsorden de kleding voor de Bootcamp.

Wie graag wil aansluiten bij de bootcamp of een keertje wil komen kijken is volgens Jos van harte welkom. De kosten zijn 15 euro per maand en meer info is te vinden op de website van NEO. Daar staan ook de telefoonnummers van Jos en Fons, die eenieder graag van meer informatie voorzien.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding