Afbeelding

Nieuwe wethouder Artur Lammers “Ik heb er erg veel zin in”

Algemeen

BORNE - Arthur Lammer werd eind vorige maand geïnstalleerd als nieuwe wethouder van de gemeente Borne. Hij vult daarmee de plaats op van Martin Velten (ook van Borne-nu) waarvan onlangs afscheid werd genomen. Hij gaat de portefeuilles wonen en bouwen, economie, werk en inkomen, cultuur en onderwijs beheren. In overleg binnen het college kunnen daar nog verschuivingen komen. Een mooie reden om een interview met deze nieuwe wethouder af te nemen. Maar dat was niet zo eenvoudig om een afspraak te maken want in zijn agenda was maar een uurtje te vinden”. 

Ben je geboren in Twente en welke opleiding heb je gevolgd?

“Ik ben geboren en getogen in Twente en groeide op in Almelo. Na mijn jeugd ging is studeren in Groningen. Misschien wel een wonderlijke combinatie economie en psychologie maar daar heb ik later wel veel voordeel van gehad, in mijn werk”. 

Wat ben je na je studie gaan doen?

“Ik ben gaan werken in de reclame en later in de optie- en aandelenhandel in Amsterdam. Maar uiteindelijk ben ik in 1999 teruggekeerd naar Twente. De reden daarvan was dat de liefde op mijn pad kwam en ik ben toen ook getrouwd. Ik ben toch best sociaal ingesteld en wilde mensen gaan helpen. Ik ben toen aan de slag gegaan bij sociale zaken in Almelo en Deventer. Later ben ik in contact gekomen met de reclassering en daar heb ik ook een aantal jaren gewerkt. Mijn laatste baan was ook in Twente bij een makelaar, niet in Borne. Allemaal functies waarmee ik mensen kon helpen en waarbij ik prima gebruik kon maken van de studie die ik gevolgd had”.

Maar je woonde niet in Borne, hoe ben je daar terecht gekomen?

“Uit mij eerste relatie heb ik 3 kinderen en ik ben gescheiden. Ook deze keer zorgde de liefde ervoor dat ik in Borne terecht kwam, mij huidige vriendin woont hier. Dat is nu alweer 12 jaar geleden dat ik hier kwam wonen en met veel plezier”.

Hoe kwam je in de gemeenteraad terecht?

“Plaatselijke politiek heb ik altijd gevolgd en de partij Borne-nu sprak mij wel aan. In 2015 heb ik mij aangesloten bij Borne-nu en zes jaar geleden ben ik in de gemeenteraad gekozen. Ik vind dat als je een mening over iets hebt, je daar ook iets mee moet doen en vooral als je die kans daartoe wordt geboden”.

“De eerste dag van je wethouderschap is de mooiste van allemaal”

En nu, na zes jaar in de gemeenteraad, wethouder, overviel je dat niet?

“Bij het begin van de nieuwe raadsperiode had Martin Velten al aangegeven dat hij zijn periode niet helemaal af zou maken. Dus de vraag van de fractie kwam niet als een grote verrassing op mij af. Uit hetgeen ik van mijn werkzame leven heb verteld, blijkt wel, dat ik van nieuwe uitdagingen houdt. Het wethouderschap heb ik altijd al een leuke functie gevonden en ik denk dat ik de ervaringen die ik in mijn werkzame leven heb gehad, goed kan gebruiken in deze functie”.

Hoe zijn de eerste weken bevallen?

“Op de eerste dag na mijn aanstelling zij de griffier wat lachend tegen mij, geniet van deze eerste dag want dat is de mooiste van je hele periode als wethouder. Ik heb daar hard om moeten lachen. Ik moet zeggen dat mijn agenda propvol is, ik spreek zoveel mensen op een dag, soms wel zes overleggen per dag. Daarnaast liggen er zoveel dossiers die ik nog allemaal moet bestuderen. Als ik ’s avonds thuiskom dan moet ik eerst even afkicken en tot rust komen, het is allemaal wel erg intensief en heel leuk en interessant tegelijk”. 

In de portefeuille onderwijs is veel te doen, hebben wij genoeg capaciteit in de Bornse Maten?

“Ik zei al, ik ben mij aan het inlezen, dus alle ins en outs weet ik nog niet. Wel weet ik dat de huidige capaciteit voldoet in de Bornse maten. Verder sprak Martin Velten tijdens zijn afscheidsreceptie van de prima samenwerking met de verschillende scholen in Borne. Dat contact ga ik zeker voorzetten en het project van de Jan Ligthartschool en Olthof school is het eerste wat nu verwezenlijkt gaat worden. Dat plan ziet er prachtig uit en dat gaat mooi worden”.

Op cultuurgebied gebeurt er ook veel, hoe zie je dat?

“Dat is waar, er gebeurt ontzettend veel in Borne. Dat wij, met het gemeentehuis, naar het Kultuurhus gaan, zie ik als een grote meerwaarde. Ik zie dat beide instantie elkaar daar gaan versteken. De drempel is zeker lager dan nu. Er is voor burgers altijd een drempelvrees om naar het gemeentehuis te gaan en die is er straks niet meer. Het Kulturhus zie ik ook als de belangrijkste instantie waar zoveel gebeurt op cultuurgebied, met zijn theater, en de muziekschool”.

“Ik besef dat er stille armoede, ook in Borne, is, en daar ga ik aandacht aan besteden ”

Economie interesse heb je zeker, hoe zie je dat op gemeentelijk niveau?

“Ik vind dat Borne het heel goed doet. Ik zie in het winkelcentrum weinig leegstand en dat is in andere buurgemeentes wel anders. Ondernemers denken daarover mee en dat juich ik van harte toe. Er is natuurlijk in de economie een verschuiving naar het online gebeuren en dat is zeker een zorg. Daarmee komt de middenstand soms wel in de knel te zitten. Iedereen surft wat af en laat de goederen thuiskomen. Dit blijft ook in Borne een punt van aandacht.”.

Heb je ook nagedacht over de portefeuille werk en inkomen?

“Dat is zeker in mijn interessegebied, ik ben een sociaal ingesteld mens en besef dat er stille armoede, ook in Borne, aanwezig is. We hebben een armoedebeleid en daar ga ik veel aandacht aan besteden. Het zo vroeg mogelijk signaleren van achterstandsbetalingen is daarbij essentieel. Er is met de groot verhuurder, Welbions, veel contact om bij huurachterstanden actie te ondernemen. Hoe sneller je in dergelijke situatie handelt, hoe makkelijker dat probleem dan op te lossen is”.

Een lastig dossier zal wonen en bouwen zijn?

“Ja, dat kun je wel stellen. De discussies over de flex woningen is daar een voorbeeld van. Er ik snap ook de bezwaren ertegen wel. Het gaat om je eigen woongenot en als daar dan verandering in komt ben je daar niet blij mee. Maar toch zullen ook die beslissingen genomen moeten worden. En zijn op dit moment geen beperkingen, als het gaat om het aantal woningen dat gebouwd mag worden, in principe kunnen wel alles honoreren. Wij hebben natuurlijk woon-zorg visie en die hanteren we bij veel aanvragen. Een probleem dat op ons afkomt is de woonruimtes voor ouderen. Die doorstroming is niet optimaal. Ik heb wel eens gelezen als er een huis leegkomt door verhuizing, dat dan zeven andere verhuizingen tot gevolg heeft. Daarmee krijgen ook jongeren meer kansen op de woningmarkt en dat zou heel mooi zijn, want dat is ook een groot probleem. Als ik zie hoeveel oudere jongeren nu nog bij hun ouders wonen, daar moeten we iets aan doen”.

Ik durf het bijna niet te vragen maar heb je nog hobby’s

“Jazeker, Ik ben coach bij de voetbalvereniging KOSC in Ootmarsum. Daar ben ik elke zaterdag te vinden. Mijn 2 zoons voetballen daar ook en dat is zo leuk om te doen. Verder mag ik graag thuis bierbrouwen. Het leukste is dat je daarna er heerlijk van kunt genieten. Verder lees ik veel, en de sportschool is ook noodzakelijk. Een andere grote liefde is die voor muziek. Ik mag graag naar grotere festivals in het land gaan, zoals het North Sea festival. Ook bezoek ik regelmatig concerten en optreden van bandjes bijvoorbeeld in het Kulturhus en het Openluchttheater in Hertme”.

Ik zie hier toch een enthousiaste wethouder.

“Ik heb er erg veel zin in. Ik ga naar mensen luisteren en er iets moois van maken. Ik val natuurlijk midden in een lopende collegeperiode. Veel zaken en dossiers lopen al en die gaan we oppakken, en ja, daar ben ik enthousiast over. Daarnaast kan ik altijd terugvallen op mij coach Martin Velten. Hij kent alle dossier en vooral de valkuilen die er heus wel zullen zijn”.

Tekst: Wim Arns

Afbeelding
fotograaf: Tom Velthuis