Afbeelding

Oud-wethouder Martin Velten onderscheiden met Borns Bijtje

Algemeen

BORNE - In het gemeentehuis werd een drukbezochte receptie gehouden waarin afscheid werd genomen van Martin Velten. Vele vertegenwoordigers van buurgemeenten, inwoners en middenstand van Borne waren hierbij aanwezig. Burgemeester Jan Pierik, onderscheidde Velten tijdens deze receptie met een Borns Bijtje, een koninklijke onderscheiding had de oud-wethouder al. Verder kreeg hij een oorkonde en zijn partner, Trudy, een bos bloemen.

Eerder was de voorzitter van de gemeenteraad ingegaan op de kleurrijke bestuurder die zich in de negentiger jaren ontpopte. “Jij was de horzel in de gemeenteraad. Je kon pittige discussies aangaan waarbij de neiging tot vlammen goed tot zijn recht kwam. Maar ook later, als wethouder, waren er soms pittige discussies. Je schroomde het niet, om desnoods met een minderheidsstandpunt, in het college naar buiten te treden, want je hebt een prima politieke antenne”. Pierik gaf verder aan dat Velten een warm pleitbezorger was voor de Bornse Beek, “het zou mij niet verwonderen dat die straks tot aan het huis van Borne gaat stromen”, zo gaf de eerste burger lachend aan. Een van de laatste discussie was die over het koetshuisje, naast het Kulturhus. Dat was een discussiepunt in het college om dit mogelijk te laten verdwijnen met de uitbreiding met een gemeentehuis in dat pand. “Ineens kwam Velten een dag later met het argument dat er een grote meerderheid in de samenleving tegen dat plan was”, zo onderstreepte hij nog eens. “Kortom Martin jouw grote verdiensten voor de Bornse gemeenschap willen wij graag belonen met de onderscheiding van het Bornse Bijtje”, waarna Jan Pierik de onderscheiding opspeldde.

Hoast oe henig moat 

Hierna nam Henk van den Berg het woord en feliciteerde Velten met zijn “Horzel” bijtje. Van den Berg richtte in 2010 samen met Velten de partij Borne-nu op, twee raadsleden die elkaar vonden en meer dan bevriende raadsleden waren en werden. “Wij hebben elkaar gevonden en tijdens de wedstrijden van Heracles in Almelo bespraken wij de plannen al. Je bent een bijzondere vriend, al vonden omstanders ons maar twee apen op een rots, wij waren het vrijwel altijd eens met elkaar”. Hij gaf aan dat zijn bestuurlijke erfenis verder gaat en vond het fijn dat Velten als coach optreedt binnen Borne-nu. Hij sloot al met “je voetdruk blijft zichtbaar en we gaan je missen, en geniet van de vrije tijd die je nu hebt, Hoast oe henig moat.

Martin Velten sprak als laatste en blikte terug op zijn politieke carrière in Borne. Hij bedankte oud-burgemeesters en wethouders die hij ook bij naam noemde. “Ik ben ik 3 colleges actief geweest en in alle drie was er een prima sfeer en samenwerking en ik voelde mij daar thuis. Er zijn soms pittige discussies geweest maar altijd kwamen wij eruit. Ook hebben wij plezier gehad. Maar altijd stond bij mij voorop het welzijn van Borne, Hertme en Zenderen”. Hij prees de rol en samenwerking van de SWB Gildebor, Wijkkracht, Welbions, projectontwikkelaars en Stichting Brigantijn met de scholen Jan Ligthart en ‘t Olthof. “Pareltjes in onze gemeenschap en zij gaan van deze twee scholen een prachtig kind centrum maken. Wij moeten die samenwerking en contacten koesteren in de regio, met hen is er veel moois tot stand gekomen, kijk naar onze nieuwbouw wijk de Bornsche Maten”. Tot slot pakte de oud-wethouder het cadeau uit dat hij van de gemeenteraadsleden en het college had gekregen, een verrekijker. “Hiermee kan ik vogels heel dichtbij halen en bekijken, ik vind dat leuk, waarbij ik wil aangeven niet echt een vogelaar te zijn. Ik wil jullie allemaal bedanken, ik neem hele mooie herinneringen mee”.

Tekst: Wim Arns

Afbeelding
Afbeelding