Afbeelding

Bornse Veteranen brengen de wereld naar de klas

Algemeen

Er wonen in de gemeente Borne circa 150 veteranen, zowel mannen en vrouwen. Veteranen zetten zich overal ter wereld in: in dienst van de vrede, tijdens of na een ramp of crisis en soms zelfs in een oorlog. Deze veteranen hebben in uiteenlopende oorlogen of vredesmissies (denk aan Nieuw-Guinea, Libanon, Bosnie¨, Afghanistan, Irak en Mali) gediend voor Defensie. 

Afgelopen jaar is gestart met het project “Veteraan in de klas”. Hierbij bezoeken Bornse veteranen in het kader van cultuureducatie de Bornse scholen. Zij verzorgen een lesuur en nemen de leerlingen mee in hun eigen unieke verhaal. Het zijn levende en bevraagbare lessen. 

De kracht in deze vorm is dat elk van de veteranen een persoonlijk verhaal komt brengen over de opgedane ervaringen en de eventuele gevolgen hiervan. 

Wegens de positieve belangstelling is besloten om ook dit jaar de hoogste groepen van de basisscholen een bezoek te laten brengen door Bornse veteranen. Tijdens het bezoek komt aan de orde: 

· Wat betekent het om veteraan te zijn
· Hoe is het om als militair lang van huis te zijn, voor de militair en het thuisfront
· Wat doet een oorlogssituatie met de mens
· Wat heb je gedaan tijdens een missie en wat heb je meegemaakt?
· Wat heb jij over voor de vrede?

Het doel van dit project is erkenning en waardering cree¨ren voor de ruim 100.000 veteranen die Nederland telt en bijdragen aan de maatschappelijke doelen van het basisonderwijs. 

Vanaf woensdag 10 april aanstaande tot 20 april worden er door Bornse Veteranen gastlessen geven in 19 groepen 7 en 8 van de scholen in Borne, Hertme en Zenderen.

Afbeelding
Afbeelding