Geplande plaats van de turbines grensend aan de A 35 knooppunt Buren en daarachter Borne.
Geplande plaats van de turbines grensend aan de A 35 knooppunt Buren en daarachter Borne.

Op Borns grondgebied komen geen windmolens

Algemeen

BORNE- De gemeentes Haaksbergen, Hof van Twente, Hengelo en Borne hebben samen met de provincie Overijssel programma afspraken gemaakt. In totaal gaat er in dit gebied 180 gigawatts aan stroom opgewekt worden. Dit komt neer op negen windturbines in dit gebied. Er komen 5 turbines in Haaksbergen, 2 in de Hof van Twente en 2 in Hengelo. In Borne komt geen windmolens te staan. “Het voelt niet echt goed, maar veel keuzes hebben we niet, wij hadden 2 keuzes, tekenen of niet tekenen. Nu weten we dat er in Borne geen windmolens komen. Als we niet tekenen, zijn wij vogelvrij en is heel Borne zoekgebied voor de provincie Overijssel om windmolens te plaatsen. Wij beseffen dat de Hof van Twente minder last heeft van Wind voor buren dan Borne, maar we hebben hier toch voor gekozen” aldus Wethouder Michael Geerdink van het college.

Vogelvrij

Eind mei zal dit voorstel aan de gemeenteraad worden voorgelegd ter goedkeuring. Of de gemeenteraad daarmee in gaat stemmen, is onduidelijk. Wethouder Geerdink daarover, “aanvankelijk wilden wij niet deelnemen, aan een intergemeentelijk overleg, en ingaan op onderlinge afspraken, want we zijn niet voor de plaatsing van deze windturbines. Maar wij werden, door onze gemeenteraad, teruggefloten om dit wel te doen. Onder het mom van, je kunt beter zelf meepraten als dat er over je gepraat wordt. Je wordt dan ook vogelvrij verklaard en dat wilden we ook niet”. Het maximum aan op te wekken stroom van 180 gigawatt is vastgesteld voor dit gebied en zal tot 2030 blijven staan. “Dat is tot nu toe de situatie, in de toekomst kunnen we nog steeds niet kijken. Ook zullen we de onderzoeken moeten afwachten van onderzoeksbureau TNO bij Thales in Hengelo. Mogelijk verstoren de molens de radarsystemen voor het leger”, aldus Geerdink.

Goedkeuring provincie Overijssel

Los van de besluitvorming in de Twentse gemeentes, is de Provincie Overijssel al gestart met ruimtelijke procedure(s) voor Wind voor Buren. De provincie Overijssel ziet na bestudering van het ingediende principeverzoek van Wind voor Buren geen belemmeringen om de twee beoogde windmolens te plaatsen. Gedeputeerde staten hebben dat besluit op 13 februari 2024 al genomen. Wind voor Buren is nu bezig met de volgende fase, de aanvraag voor een omgevingsvergunning. Daarbij hoort ook de participatie, daarna volgt de verkenningsfase en volgt het project besluit en de vergunningen. Dit zal ter inzage worden gelegd. Iedereen kan hierop een zienswijze indienen welke zullen worden verwerkt in de definitieve besluiten. Daarna is er nog een beroep mogelijk bij de raad van state. Matthijs Oppenhuizen van bureau Wing voor Buren geeft aan geen aanvullende reactie te hebben op het collegebesluit. “In februari heeft de provincie besloten de procedure(s) voor Wind voor Buren te beginnen. Dit kan worden gezien als een herbevestiging daarvan, maar wij werken er nu vooral aan om in overleg met, met name de provincie de procedure(s) te doorlopen. Daar blijven wij over communiceren, onder andere via onze website en nieuwsbrief”.

Buren tegen windmolens

De plannen van Wind voor Buren zijn al vele jaren oud. Vier en een half jaar geleden was er al een groep in Borne die zich verzette tegen deze plannen en noemden zich “Buren tegen windmolens”. Zij boden in 2019 al een manifest aan, bij het gemeentebestuur, waarin zij alle argumenten op somden waarom dit een slecht plan was. Ook nu is deze stichting nog steeds actief en woordvoeder Gerard Sleumer heeft om een gesprek met wethouder Michael Geerdink gevraagd. Dit gaat binnenkort plaatsvinden. Wel geeft hij aan dat de regie van het college of van de gemeente Borne niet meer aanwezig is. “De provincie Overijssel heeft alles naar zich toegetrokken, een reden waarom wij onze peilen nu op de staten Overijssel richten. Wij hebben een zienswijze ingediend dat het plaatsen van windturbines in de buurt van woonwijken onwenselijk is. Maar dat heeft volgens mij niet veel indruk gemaakt”, aldus Sleumer. Wel vindt hij het vreemd dat de provincie doorgaat met het uitwerken van de plannen. “Volgend jaar worden de resultaten bekend van de mogelijke gezondheidsrisico’s van windturbines. Ik zou zeggen, maak een pas op de plaats, en wacht dat eerst eens af. Wij gaan door met onze strijd, desnoods tot de raad van State”, aldus Sleumer.

Zonnepanelen

Naast de discussie over turbines gaat Borne wel verder met het invullen van het opwekken van stroom door zonnepanelen. De daken in Borne liggen al vol met panelen en dit wordt ook nog steeds gestimuleerd. Vorig jaar werd het beleidskader zonnevelden ter inzage gelegd. Op bijgaande kaart is te zien dat de groene gedeeltes kansen zou bieden voor zonnevelden. Borne wil 20GWh gaan opwekken. Op 4 maart 2024 is een aanvraag ontvangen door de gemeente Borne voor het plaatsen van zonnepanelen op een veldlocatie aan de Hertmerweg. Verder zijn de locaties bij de vuilstortplaats Elhorst-Vloedbelt bij Zenderen en een strook langs de A35, nog steeds in beeld. Nieuw is dat er, per 1 januari 2024, geen landbouw- en natuurgronden meer gebruikt mogen gaan worden voor zonnevelden.

Tekst: Wim Arns