Afbeelding

Crowdfundingcampagne gelanceerd voor vernieuwing van de Schöp bij Mariakapel

Algemeen

BORNE - In het schilderachtige Oud Borne heeft de Mariakapel tijdenlang dienstgedaan als een toevluchtsoord voor rustzoekers, gelovigen en gemeenschapsleden. Gemiddeld 80 mensen per dag steken een kaarsje aan in de Mariakapel en nog meer bezoeken er het park. 

Met een korps van ruim 30 toegewijde vrijwilligers, voornamelijk bewoners uit Oud-Borne, wordt dagelijks gezorgd voor het onderhoud van de kapel en het omliggende park. Er wordt schoon gemaakt, kaarsen worden bijgevuld en bloemen worden tot in de puntjes verzorgd. Daarnaast wordt ook het groenonderhoud van het park door de vrijwilligers gedaan. Maar achter de serene façade van deze historische plek kampt men met een prangend probleem: de verouderde bergschuur, beter bekend als de Schöp, vertoont tekenen van verval en behoeft dringend vernieuwing. En daarom is de werkgroep een crowdfundingsactie begonnen om de vernieuwing van de bergschuur te kunnen bekostigen.

Louis Oosterik, voorzitter van de werkgroep die belast is met het beheer van de Mariakapel, benadrukte het belang van de crowdfundingactie tijdens een exclusief interview. “Als bestuur hebben we gezien hoe de staat van de bergschuur gestaag verslechterde”, deelde Oosterik met een zucht van bezorgdheid. “Lekkages, verzakkingen door konijnen en gebrek aan daglicht maakten het duidelijk: er moest iets gebeuren.” De begroting voor de vernieuwing werd zorgvuldig opgesteld, waarbij een totaalbedrag van €40.000 werd geraamd. “Een substantieel deel van de kosten kan worden gedekt door de inzet van vrijwilligersuren”, legde Oosterik uit. “Maar voor de aanschaf van materialen zijn we afhankelijk van externe financiering.”

De crowdfundingcampagne, gelanceerd via het provinciale platform “Samen voor Elkaar”, heeft in de eerste week al ruim €1960 opgebracht. “Een veelbelovend begin”, aldus Oosterik, “maar we hebben nog een lange weg te gaan.” Gelukkig kan de werkgroep rekenen op de steun van de provincie, die 40% van het resterende bedrag zal bijdragen als de gemeenschap de resterende €12.000 weet in te zamelen. Om de campagne verder te stimuleren, zullen lokale bedrijven worden benaderd en zal er tijdens het Beste van Borne ook een actie worden gehouden. “We zullen dan Maria kaarsen verkopen”, enthousiasmeerde Oosterik.

Met een beroep op de gemeenschapszin van de Bornenaren en een uitnodiging aan alle betrokkenen om bij te dragen via de crowdfunding, sprak Oosterik zijn vertrouwen uit in een positieve afloop. “Samen kunnen we ervoor zorgen dat de Mariakapel en haar omgeving een oase van rust en bezinning blijven voor ons allemaal.”Voor donaties en meer informatie over de crowdfundingcampagne, wordt verwezen naar de website: https://initiatievensamenvoorelkaar.nl/nl/initiatives/activities/details/funding/62/bouw-schop-mariakapel-koppelsbrink

U kunt ook direct een donatie doen via onderstaande QR-code.

Tekst een foto’s: Koen Schukkink

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding