Afbeelding

Smartfloor moet ouderen behoeden voor nare val

Algemeen

BORNE - Vorige week was in de raadzaal van het gemeentehuis in Borne de presentatie van de Smartfloor. De Smartfloor is een mat met sensoren die meet hoe groot het risico is om te vallen (het valrisicoprofiel). Gebruikers met een hoog risicoprofiel krijgen het advies om contact op te nemen met de huisarts. Op basis van de beoordeling van de huisarts wordt een passende beweegactiviteit geadviseerd. Dit kan leed, dat voortkomt uit een val, voor een deel voorkomen. Wethouder Michael Geerdink van de gemeente Borne nam de mat in gebruik.

Risico’s

De wethouder had zich goed in de materie verdiept: “Ouder worden brengt risico’s met zich mee. Jaarlijks overlijden in Nederland 5000 65-plussers door een val in en om huis. Iedere vijf minuten komt er iemand door een val op de spoedeisende hulp. Een val brengt veel persoonlijk leed met zich mee. Het voorkomen van een val is daarom erg belangrijk. Het is dan ook mooi dat de gemeente Borne deze ‘stap’ zet, het kan namelijk veel ellende voorkomen.” En tegen de aanwezige ouderen zei de wethouder: “Ook al scoort u jaren ‘groen’ (een laag valrisico), het blijft goed om na te blijven denken over valinterventie.”

Hoe werkt het?

Jurgen Schiphorst, beweegmakelaar Borne Sport legt uit hoe het werkt: “De Smartfloor meet de paslengte, pasfrequentie, evenwicht en loopsnelheid. Door over de mat (6 meter) heen en terug te lopen, wordt duidelijk of dit risico laag, matig of hoog is. Op deze manier is snel en makkelijk te beoordelen hoe groot het valrisico is. En daarna is het natuurlijk de bedoeling dat ouderen wat met het advies gaan doen. Ze moeten er mee aan de slag. En wij kunnen hen daarbij helpen. Fysiotherapeuten, huisartsen, apothekers en WMO-consulenten, allemaal hebben we er belang bij dat een oudere niet ten val komt en dus kijken we samen met hen graag naar wat er nodig is om valpartijen te voorkomen. Met de Smartfloor kunnen we op een laagdrempelige manier mensen opsporen die een hoog valrisico hebben. We gaan dan ook actief op zoek naar senioren om mensen bewust te maken van hun valrisico-profiel.”

Voorkomen

Ook ouderen in Borne toonden zich bewust van de kans op een valpartij op hoge leeftijd: “Een val kan zorgen voor veel veranderingen in het leven van een oudere. Dat wil ik graag vóór zijn!” en “Ik hoop dat de resultaten van de test kunnen bijdragen om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven lopen.”

Risicoprofiel

De komende weken kunnen clie¨nten van Fysiotherapiepraktijk Fleminghof en Fysiotherapiepraktijk ’t Dijkhuis een valrisicoprofiel laten maken. Daarna bezoekt Borne Sport verschillende beweegactiviteiten voor senioren. Wie gebruik wil maken van de mat kan het beste contact opnemen met beweegmakelaar Jurgen Schiphorst. Hij weet wanneer en waar de mat beschikbaar is. Jurgen is bereikbaar op maandag en dinsdag, telefoonnummer: 06 41 55 28 63 en via: j.schiphorst@borne.nl.