Afbeelding

Kringloopbedrijf Borne gaat van het gas af

Zakelijk

BORNE - Stichting Kringloopbedrijf Borne heeft een volgende grote stap gezet in haar duurzaamheidsdoelstelling voor de langere termijn: ‘Van het gas af richting energieneutraal’. Momenteel worden er 333 zonnepanelen geplaatst op het dak van ong. 1800 m2. En daar blijft het niet bij.

In samenwerking met Lesscher installatietechniek is deze week een begin gemaakt met het leggen van 333 photovoltaïsche (PV) zonnecellen, met een totaalvermogen van 142.000 Wpiek. Hiermee gaat het Bornse Kringloopbedrijf naar schatting gemiddeld 125.000 kWh/jaar opwekken, net zoveel als 55 huishoudens verbruiken. De gemeente Borne heeft als PV-doelstelling om in 2030 4.400.000 kWh/jaar zonnestroom op te wekken via PV-panelen op grote daken. Het doet de stichting goed, dat zij daaraan al een kleine 3% heeft kunnen bijdragen. 

De panelen liggen overigens niet pal op het zuiden, maar zuidoost zuidwest, zodat er minder wordt bijdragen aan de piekbelasting van het openbare elektriciteitsnet. Al tijdens de verbouwing werd bij netbeheerder Enexis een verzwaring van de netaansluiting aangevraagd en gekregen. Verder werd de staalconstructie hier en daar al verzwaard, vooruitziend op het kunnen plaatsen van de PV-panelen. 

Voor een optimale werking van PV-panelen, worden deze bij voorkeur niet al te warm. En de kringlooporganisatie wist al dat de bitumenlaag van het dak bij aankoop al oud was, maar ook de onderliggende isolatielaag bleek onvoldoende drukvast. Als je over het dak liep, veerde het als een cakewalk! Daarom is er vorig jaar een nieuwe drukvaste isolatielaag overheen gelegd, met wit bitumen als toplaag. Dat laatste is gedaan om de temperatuur van het dak naar beneden te brengen en daarmee de opbrengst van de zonnepanelen te verhogen.

Het is de bedoeling om er op termijn nog eens 150 panelen bij te leggen, om met name in de winter voldoende elektriciteit te kunnen opwekken en een definitieve stap ‘van het gas af’ te maken door het gebruik van nog te plaatsen lucht op lucht warmtepompen. Met deze diepte-investering onderschrijft de stichting haar bijdrage aan duurzaamheidsdoelstellingen, naast haar dagelijkse werk om goederen die een tweede kans verdienen in te nemen, te controleren, te koop aan te bieden of te zorgen dat deze worden gerecycled. ‘Indirect helpt de bevolking Stichting Kringloopbedrijf Borne en de gemeente om de energiedoelstellingen te halen door onderdeel te zijn van dit hergebruik-proces. Daar zijn wij hen elke dag dankbaar voor!’ aldus Marco Pierik, bedrijfsleider. 

Afbeelding