Afbeelding

Het Stoelenpakhuis stopt ermee

Zakelijk

BORNE – Rob Damhof, eigenaar van het Stoelenpakhuiss, stopt met zijn bedrijf. Woensdag 31 mei is de laatste dag dat de winkel aan de Ennekerdijk geopend is. Na dertien jaar is het goed geweest en wil Rob zijn leven anders inrichten. “Ik wil met mijn camper op pad, gaan reizen, de wereld zien, overwinteren in warme landen. Genieten van het leven, want je bent langer dood dan dat je leeft.”

Tekst en foto: Diana Maatjes

Rond 2010 is het Stoelenpakhuis begonnen. “Ik zat in de antieke grenen meubelen en die markt was echt voorbij, dat was afgelopen. Internet was toen sterk in opkomst en op internet moet je van één ding veel verkopen. Ik koos voor stoelen”, blikt Rob terug. “Veel mensen gaan bij allerlei winkels informatie inwinnen, de producten uitproberen en dan kopen ze het bij het bedrijf met de laagste prijs. Zo ook met stoelen. Ik heb altijd een lage prijs gevraagd, daarmee kon ik goed verkopen. Maar dan moet je ook véél verkopen, om voldoende inkomsten te maken.” 

Nog nooit zo weinig verkocht

En dat gaat nu niet goed meer. “Ik ben 63 jaar en ik was van plan om over een jaar of twee te stoppen. Maar sinds augustus vorig jaar verkoop ik nauwelijks nog stoelen. Ik heb nog nooit zo weinig verkocht. De prijzen van energie, brandstof en boodschappen zijn flink omhoog gegaan, mensen kopen nu weinig duurdere artikelen, zoals stoelen. Dan kan ik de winkel wel openhouden en nauwelijks iets verkopen. Maar ik kan ook stoppen en van mijn vrije tijd gaan genieten”, vindt Rob.

Vrijheid

“Ik heb altijd gewerkt op zaterdag en dat was prima, ik weet niet anders dan dat ik de hele week werkte. Ik was altijd hier in de winkel of ik bezorgde de stoelen. Vier weken per jaar had ik vrij en kon ik op vakantie. Maar tijdens de coronalockdowns moest de winkel een paar maanden dicht en toen had ik ineens zo veel vrijheid.” Hij kon naar de markt in Hengelo, niet dat de markt in die periode zo uitgebreid was, maar hij had de vrijheid om er naartoe te gaan. En hij ging een paar weekenden weg. “Toen dacht ik: je bent langer dood dan dat je leeft. Ik moet eigenlijk nog vier jaar werken tot aan mijn pensioen, maar die tijd haal ik nooit weer in. Ik wil die vrijheid, weg kunnen met mijn camper, kunnen reizen. Marokko, Turkije, Spanje, kom maar op!” 

Klussen en reizen

Er breekt nu eerst een periode van klussen aan: Rob bouwt de bedrijfsbus van het Stoelenpakhuis om naar een camper. “Dat is echt nog een flinke klus, waar ik zeker twee tot drie maanden mee bezig ben. En is de bus klaar? Dan ben ik weg. Héérlijk, ik heb daar zo’n zin in”, vertelt Rob enthousiast. “Ik ben eerder met een camper in Amerika geweest, maar die afstanden van 500, 600 kilometer op een dag wil ik niet meer. Ik zie al voor me dat ik in Italië van de snelweg af ga en binnendoor ga rijden. Elke dag een klein stukje. Je weet niet wat je ziet daar, het is zo mooi.”

Bedankt

Rob wil graag al zijn klanten bedanken voor de klandizie. “Mensen kopen niet elk jaar nieuwe stoelen, dus ik heb nauwelijks vaste klanten, het zijn telkens nieuwe mensen die mij weten te vinden. Nu tien jaar later komen er mensen terug die ik vanuit het begin van de winkel ken.” De service van gekochte stoelen gaat uiteraard nog door, voor garantie kunnen klanten contact opnemen.