Afbeelding

Het levend houden van tradities: De Folkloregroep Borne

Uitgaan en cultuur

BORNE - Met het Bornse folkloreseizoen voor de deur rijst de vraag: wie in Borne weet deze prachtige tradities toch steeds in stand te houden? Ik had het genoegen om met Rob Munsterhuis te spreken, de voorzitter van de Folkloregroep Borne. Deze stichting zet zich in voor het behoud en de viering van lokale folklore, en ik heb ontdekt dat hun inzet werkelijk bewonderenswaardig is.

De Folkloregroep Borne: Bewakers van erfgoed
De stichting, bestaande uit zo’n 25 vrijwilligers, werd geboren in de jaren ‘80, toen een groep ondernemers in Borne zich verenigde om de Twentse tradities ook hier levendig te houden. De Folkloregroep is verantwoordelijk voor de organisatie van drie prominente evenementen: de Palmpasenoptocht, het Paasvuur en de Pinksterbruidjes. Wat begon als een kleine groep enthousiastelingen, heeft de laatste tijd een opmerkelijke toename van jonge vrijwilligers gezien. Munsterhuis benadrukte: “Vrijwilligers vinden voor de taken is tot nog toe steeds goed te doen!”

Palmpasenoptocht: Een vrolijke start van het seizoen
Het folkloreseizoen begint dit weekend op Palmzondag met de traditionele Palmpasenoptocht. Tijdens deze optocht lopen kinderen met hun Palmpasenstok achter de muziek aan door Borne. De Palmpasenoptocht Borne vertrekt om ongeveer 11:45 uur vanaf de St. Stephanuskerk. Voorafgaand aan de optocht is er om 11:00 uur een speciale Palmpasenviering in de kerk voor de kinderen. “Deze kerkdienst is zeer toegankelijk en laagdrempelig voor kinderen en tijdens de dienst wordt uitgelegd waar Palmpasen over gaat.” Aldus Munsterhuis. Kinderen die graag nog een Palmpasenstok willen maken, kunnen deze speciale stok ophalen bij Huls Schilderwerken.

Paasvuur: Een verwarmend samenzijn
Op paaszondag 31 maart wordt wederom het Bornse paasvuur ontstoken. Het aansteken van het paasvuur wordt dit jaar verzorgd door “aanstekker” Annemarie Evers. Munsterhuis noemt haar een hele stille en sterke kracht: “Zij heeft zo ontzettend veel goede dingen voor de Bornse gemeenschap gedaan. Daarom is zij dit jaar met recht de aanstekker van het Bornse paasvuur.”

Mensen die een houtbijdrage willen doen aan het paasvuur kunnen dit doen op zaterdag 23 maart tussen 10 en 12 uur. Munsterhuis benadrukt dat het wel hout moet zijn zonder zandkloet en dat het uiteraard geen geïmpregneerd of beschilderd hout mag zijn. Ook kan er hout worden gebracht op zaterdag 30 maart, vanaf 8 uur ‘s morgens tot 13.00 uur kunnen mensen hun hout brengen bij het terrein aan de Oonksweg. Vanaf het zwembad is er op 31 maart om 20.00 uur de fakkeloptocht richting het paasvuur, waarna deze rond 20.30 uur wordt aangestoken. “We hoeven niet het grootste paasvuur van de regio te zijn” vertelt Munsterhuis “Maar we hopen op een mooi en gezellig samenzijn voor Bornenaren.”

Pinksterbruidjes: Erfgoed in beweging
Het hoogtepunt van het folkloreseizoen is qua traditie de Pinksterbruidjes. “Deze typische oosterse traditie is met dank aan Borne inmiddels uitgeroepen tot immaterieel cultureel erfgoed op de lijst van UNESCO.” Vertelt Munsterhuis trots. In deze krant zullen we later in het jaar verder uitweiden over de Pinksterbruidjes.

Voor dit jaar worden er nog enkele begeleiders van de bruidjes gezocht. Geïnteresseerden vanaf 16 jaar kunnen zich melden via de Facebook van de Folkloregroep Borne of via info@folkloregroepborne.nl Ook Pinksterbruidjes kunnen zich aanmelden via deze weg.

Steun van de gemeenschap
De stichting krijgt enige subsidie van de gemeente om de onkosten te dekken. “Daarnaast moeten we het hebben van giften, donaties en sponsoring.” Vertelt Munsterhuis. “We zijn gezegend met de hulp van vele bedrijven in Borne.” Munsterhuis merkt duidelijk dat de Bornse gemeenschap nog steeds achter de tradities staat: We krijgen ontzettend veel goede reacties. Dat is een goede en mooie stimulans om door te gaan waar we mee bezig zijn” Aldus Munsterhuis

Meer informatie
Meer info over de Bornse Folklore is te vinden op de website van de stichting via: www.folkloregroepborne.nl

Tekst: Koen Schukkink

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding