Johanna ter Steege en Erik Hütte.
Johanna ter Steege en Erik Hütte. Simon Dirks.

‘Tweents Spreukjesbook 2.0’ gelanceerd;eerste exemplaar voor Johanna ter Steege

Uitgaan en cultuur

WIERDEN – Actrice Johanna ter Steege bracht afgelopen zaterdag een bezoek aan Wierden en was daarmee weer even op ‘oale groond’. De in Notter geboren en getogen film- en toneelster was naar Twente getogen om het eerste exemplaar te ontvangen van het ‘Tweents Spreukjesbook 2.0’. De Almelose auteur Erik Hütte had hiervoor het onderkomen van de Historische Kring Wederden verkozen en niet geheel zonder reden.

Hütte heeft net als Ter Steege een zwak voor het dialect. Hij sprak de aanwezigen dan ook toe in sappig en onvervalst Twents. “De Twentse, droge humor weet altijd een gevoelige snaar te raken. Denk alleen al aan het succes van de Wierdense Revue, dat nu bijna 75 jaar geleden hier in het dorp startte. Zonder die humor was dit boek er niet geweest!”

De Almeloër is van mening dat het Twents geen dode taal is, maar juist springlevend en lepelde vervolgens zo wat markante nieuwe woorden op. “Het Twents is bruisend, net als champagne, springlevend! Dit boek is de tweede editie, wederom in duizend exemplaren en er volgt geen herdruk.” Het kan ook voor educatieve doeleinden gebruikt worden, meent Hütte. “Scholen zetten in op meertalig onderwijs, het Twents past daar ook tussen!”

Het ‘Tweents Spreukjesbook 2.0’ omvat 172 bladzijden vol droge humor van Twentse bodem. Het is de opvolger van deel één uit 2020 en is geschreven voor liefhebbers van de Twentse moedertaal. Het bevat korte verhalen, die voor een deel geheel op waarheid berusten. Het doel is om het Twents dialect levendig te houden. Het zijn vertelsels met een knipoog naar het dagelijkse leven. De gekozen vorm van het boek is gericht op het lezen, maar ook en vooral op het voorlezen van de verhalen. De bekende droge Twentse humor, met zo hier en daar een ondeugende ondertoon, maakt het boek tot een aantrekkelijk Nedersaksisch document.

Johanna ter Steege is blij dat ook Hütte strijdt voor behoud van het Twents. “De Twentse taal is bijzonder, we kunnen eigenlijk ook niet zonder!” Ter Steege houdt van dit dialect, hetgeen ook blijkt uit haar documentaire, films en theaterstukken, waaronder de Vergeten Twentse Lente die momenteel op de voormalige vliegbasis wordt opgevoerd, uiteraard grotendeels in het Twents dialect. Het vertolkt het innemende verhaal van de relatief onbekende staking, “terwijl dat wél de grootste staking in Nederland en zelfs Europa tot nu toe is geweest”, aldus de actrice.

Het ‘Tweents Spreukjesbook 2.0’ is te koop voor 25 euro, onder meer bij boekhandel Reterink in Wierden en via de boekenshop van Boekengilde.nl.

Johanna ter Steege en Erik Hütte.