De Spreekbeurt.
De Spreekbeurt.

Vertoning twee oorlogsdrama’s van de Videoclub Borne

Uitgaan en cultuur

BORNE - Op donderdag 20 april aanstaande wordt bij de Videoclub Borne een open clubavond gehouden met de vertoning van twee indrukwekkende oorlogsdrama´s gemaakt door leden van de club.

Nooit is de tijd voorbijgegaan

Truus, als jongste dochter geboren net na de Tweede Wereldoorlog op een boerderij aan het Twentekanaal, ervaart haar leven lang twijfels over de toegevoegde waarde van haar bestaan. Pas recent, na het overlijden van haar beide ouders, doet zij een ontdekking in het ouderlijk huis waarmee langzamerhand de puzzelstukjes in elkaar gaan vallen. Truus vindt eindelijk gemoedsrust en haar leven krijgt weer betekenis, zowel voor haar zelf als voor haar omgeving. Haar verhaal maakt duidelijk dat de gevolgen van de oorlog er niet alleen zijn voor de direct betrokkenen, maar ook doorwerken in de levens van de kinderen van hen.

De Spreekbeurt

Renske heeft het niet gemakkelijk, ze wordt gepest op school en bovendien moet ze een spreekbeurt houden! Op aanraden van haar moeder neemt ze contact op met de bekende Bornenaar Gé Nijkamp en samen met hem verdiept ze zich in de Joodse geschiedenis van Borne. Maar niet alleen Gé helpt haar, ook het Joodse meisje Zelma Zilversmit vertelt haar verhaal en zo komt Renske langzamerhand achter de geschiedenis van de Bornse Joden en beseft dat vrijheid niet zo vanzelfsprekend is als het lijkt…

Meer achtergrond

“Nooit is de tijd voorbijgegaan, soms kwam toch weer stilaan het verleden door het heden.” Deze woorden geven de impact weer op het leven van een jong meisje dat tijdens de Tweede Wereldoorlog als evacué vanuit Rotterdam naar Twente komt. Zij is dan 13 jaar en schrijft 40 jaar na dato een gedicht aan de vrouw van het gezin dat haar toen onderdak bood. De film vertelt het verhaal van dit jonge gezin in de turbulente dagen van de bevrijding van Stad en Ambt Delden en daarna. 

Deze film vertelt ook het verhaal van de bevrijding van Stad en Ambt Delden. Op 1 april, eerste Paasdag, staan de Canadezen aan de overkant van het Twentekanaal en de Engelsen aan de overkant van de Zijtak Almelo. De bruggen daar zijn opgeblazen. De Duitsers zitten in het nauw. Over en weer wordt hevig geschoten. Mensen vluchten naar schuilkelders, de boerderijen langs het Twentekanaal staan alle in brand. Op de 2de Paasdag wordt een Amerikaanse piloot via het verzet in Almelo naar een boerderij in Ambt-Delden gebracht. Hij krijgt onderdak en wordt verborgen gehouden op de zolder van de kippenschuur. Rondom vallen de granaten en de Duitsers zijn in het huis. 

“De Spreekbeurt” is het docu-drama gemaakt in 2010 door drie clubleden en al eerder diverse malen vertoond voor Bornse scholen, maar ook tijdens de Bornse 4 mei herdenking, zie ook de website: https://www.videoclubborne.nl/?page_id=581.

Praktisch

De avond is een open clubavond en ook niet leden zijn hier van harte welkom. Deze avond wordt gegeven in clubgebouw De Fontein, Twijnerstraat 6 in Borne. Aanvang is 20.00 uur en toegang is 5 euro. Voor meer informatie en/of opgave, mail naar: lau@hopmans.demon.nl (of bel tel: 06-23408748).

Afbeelding