Afbeelding

Sportmaatjes: met een beetje hulp vertrouwd starten met sporten

Sport en vrije tijd

BORNE - Stichting Twente Beweegt helpt mensen in kwetsbare posities om te beginnen met sporten. Het project Sportmaatjes koppelt een vrijwilliger aan een deelnemer, om samen te ontdekken welke sport en sportvereniging bij hem of haar past. De vrijwilliger gaat mee naar de eerste sportlessen en kan hem of haar eventueel begeleiden bij het aanvragen van financiële steun. 

Tekst: Diana Maatjes

Niet voor iedereen is het eenvoudig om een sport te kiezen, je aan te melden en te starten met sporten. Voor mensen in kwetsbare posities kunnen er allerlei redenen zijn om niet te beginnen met sporten, terwijl ze het wel graag zouden willen. “Juist voor deze mensen is het Sportmaatjes-project”, vertelt Ivar Hoekema, die samen met Emma Weustink en Joris Pasop de Stichting Twente Beweegt runt. “Denk maar aan mensen die erg eenzaam zijn, of die zich onzeker voelen door bijvoorbeeld zwaar overgewicht of een verslaving. Zij kunnen met hulp van een sportmaatje een sport uitzoeken en ook echt gaan beginnen.”

Zin om te sporten

Ivar Hoekema heeft in 2017 Borne Beweegt opgericht, met als doel jongeren en ouderen in beweging te krijgen. Toen hij een nieuwe groep wilde oprichten – OerSterk, voor mensen met een verstandelijke beperking – ontdekte hij dat hij met een stichting meer fondsen kan aanspreken om kwetsbare doelgroepen financieel te helpen. Daaruit ontstond Stichting Twente Beweegt. “Ik ging bij veel zorgorganisaties langs en de cliënten reageerden erg enthousiast, ze hadden echt zin om te gaan sporten bij OerSterk. Maar slechts twee van de tien kwamen uiteindelijk echt naar de lessen toe.”

Veilig en vertrouwd

De cliënten bleken er tegenop te zien om echt te gaan. “Daarom hebben we Sportmaatjes opgericht – en dit project nu ook doorgetrokken naar alle mensen die ondersteuning kunnen gebruiken bij het aanmelden voor een sport. De vrijwilligers van Sportmaatjes zorgen ervoor dat de deelnemers niet zelfstandig naar een onbekende plek hoeven. Ze gaan samen op pad en zo kan de deelnemer in een veilige, vertrouwde setting kennismaken met de sportplek, de trainer en de medesporters.”

Wil jij vrijwilliger zijn?

Stichting Twente Beweegt zoekt nog meer vrijwilligers om dit project verder te kunnen uitbouwen. “We zijn nu actief in Borne, Hengelo en Almelo en we zouden nog veel meer gemeenten in Twente willen betrekken, zoals Enschede en Hellendoorn. Vrijwilligerswerk is bij ons ook echt vrijwillig: kun je een week niet of wil je van dag wisselen, dan is dat allemaal mogelijk.” Voor zowel vrijwilligers als deelnemers is meer informatie te vinden op www.twente-beweegt.nl of bel Ivar Hoekema, 06 – 28 18 37 49.