Impressie nieuwe pand L. ten Cate aan de Morseltoven op bedrijventerrein De Veldkamp
Impressie nieuwe pand L. ten Cate aan de Morseltoven op bedrijventerrein De Veldkamp

L. ten Cate bouwt duurzaam pand aan Morseltoven

Zakelijk

BORNE/HENGELO – Een duurzaam gebouw, zonder overbodige ruimte en op een goed bereikbare locatie: drie grote wensen komen samen in het nieuwe pand van L. ten Cate. Het bedrijf, dat onder andere bekend is om zijn kwalitatieve ondergoed en badmode, verhuist naar verwachting in februari 2024 van Geesteren naar de Morseltoven op bedrijventerrein De Veldkamp. “We zijn op allerlei manieren bezig om onze footprint te verminderen, door over te stappen op biologisch katoen en verpakkingen te verminderen. Daar past een duurzaam pand bij”, licht directrice Janneke van der Meij toe.

Tekst: Diana Maatjes

Het pand in Geesteren is verouderd, er zijn lekkages, het tocht er. “Onze energierekening is nu jaarlijks zo’n 160.000 tot 170.000 euro. Het is echt zonde om zo ontzettend veel gas te gebruiken. Bovendien is het pand in Geesteren 2,5 keer te groot voor wat we nodig hebben. In de hoogtijdagen werkten hier 350 mensen, maar de productie is uitbesteed naar andere landen, waardoor we op het hoofdkantoor nu nog 45 medewerkers hebben”, vertelt Janneke.

Vlak bij A1 en A35

Aan de Morseltoven is het bedrijf straks goed bereikbaar voor klanten en leveringen. “Momenteel moeten we vanaf de A1 nog 28 kilometer naar Geesteren rijden, maar straks zitten we op een plek dicht bij de A1 en de A35.” Het pand zal gemaakt worden met duurzame materialen en wordt voorzien van zonnepanelen en warmtepompen. Van de 6.000 vierkante meter is circa 700 vierkante meter bestemd voor het kantoor, de kantine en de showroom voor klanten, de overige 5.300 voor de bedrijfshal, die 12 meter hoog zal worden. De energiekosten zullen zakken naar zo’n 25.000 euro per jaar, een enorme besparing.

Niet voor consumenten

In het pand zal geen winkel voor consumenten komen, de showroom is alleen bedoeld voor klanten zoals lingeriewinkels. “We wilden graag consumenten ontvangen, maar dat is op deze locatie niet toegestaan. We gaan wel een open dag organiseren. Onze producten zijn heel bekend in Twente en we willen mensen straks graag laten zien hoe wij werken”, vertelt Janneke. Je kunt dan onder andere een kijkje nemen op de ontwerpafdeling, samples bekijken en in de showroom zien hoe de collecties samenkomen.

Lonkend perspectief

De medewerkers van L. ten Cate kunnen niet wachten tot dit jaar voorbij is en ze kunnen verhuizen. Janneke: “Het is voor ons een lonkend perspectief: we kijken er echt naar uit om in een duurzaam gebouw te gaan werken, waar het niet zo koud is als in Geesteren en er geen lekkages zijn.” De komende tijd gaan ze nadenken over hoe ze het van binnen gaan inrichten. “Het wordt geen standaard inrichting. We gaan er een heel fijne, inspirerende ruimte van maken.”