Afbeelding

Van bier tot vlees; streekproducten uit heel Twente

Natuur en milieu

ZENDEREN / HERTME - Eieren uit Hertme, vlees uit Weerselo, Honing uit Harbrinkhoek en Borne, Tukkerschnaps uit Enschede, bier uit Almelo en Albergen. Allemaal streekproducten die terug te vinden zijn in de Landgoedwinkel Op de Delle aan de Hertmerweg tussen Zenderen en Hertme op het landgoed Weleveld. Verkoop van streekproducten wordt hier ten volle waargemaakt.

door Peter van der Molen

De naam Op de Delle verwijst naar de functie van de ruimte voordat de landgoedwinkel er beslag op legde. ‘Vroeger – voordat ik hier introuwde – stonden hier net als bij andere boerderijen de koeien aan de reppels in de winter op stal. Dat noemde men ‘de delle’ en die naam houden wij hiermee in ere’, legt Ineke ter Keurs uit.

De boerderij is geen melkveehouderij gebleven. Eerst werd de overstap naar mestvarkens gemaakt en voor een deel naar vleeskalveren en nu staat de boerderij helemaal in het teken van de kalverhouderij voor vlees. Volgens contract komen de kalveren aan als ze vier weken oud zijn en na drie maanden in de opfok verhuizen ze naar een andere boerderij waar zij na nog eens drie maanden slachtrijp zijn.

‘Wij kunnen zo’n 500 vleeskalveren houden, maar om er van te kunnen bestaan zouden dat er minstens 1000 moeten zijn. Wij moesten dus kijken hoe wij onze inkomsten konden aanvullen. Dat werd uiteindelijk de camperplaats Rabo Scheele voor zo’n 25 campers en onze landgoedwinkel met een terras met 50 stoelen. Bij mooi weer zijn die zondags allemaal bezet.

Die oplossing lijkt eenvoudiger dan het is. Alleen al het verkrijgen van de nodige vergunningen vormde een verhaal op zich en toen moest de inrichting van opties nog komen. Vooral het omvormen van een stal naar een attractieve winkel was een hele klus. Het gaat tenslotte wel om consumptiemiddelen die er worden uitgestald.

‘Het aanbod was aanvankelijk bescheiden, maar de winkel is steeds verder uitgebreid. Wij nemen voor een deel producten af die hier in de omgeving worden gemaakt, maar ik maak ook veel producten zelf. Ik maak zelf bijvoorbeeld jammen, chutny, zoetzuur en appelcompote van appels uit de eigen boomgaard. Het meeste daarvan maak ik gedurende de wintermaanden, want in september – oktober gaat de winkel dicht en dan heb ik tot april de tijd om de voorraad weer met verse producten aan te vullen.’

De omgeving van Hertme is bij veel toeristen in trek en die weten inmiddels de landgoedwinkel en de camperplaats goed te vinden. Maar ook klanten uit de omgeving weten de weg naar Op de Delle te vinden. Is het niet voor iets consumptiefs, dan is het wel voor een cadeautje voor bijvoorbeeld bij een geboorte of om een mooie kaart uit de grote collectie uit te zoeken.

‘En als ze voor melk of yoghurt komen, stuur ik ze door naar onze achterburen van boerderij De Haar waar ze een melktappunt hebben. Dat is nog iets van de oale noaberschop. Elkaar een handje toesteken!’

Afbeelding