Necdet en zoon Eymen.
Necdet en zoon Eymen.

‘Borne is voor ons een paradijs’

Columns

Overal in Nederland moeten statushouders worden opgevangen. Ook in Borne. De regering wil dat Borne ook dit jaar een aantal statushouders aan een woongelegenheid helpt. Als dat eenmaal geregeld is, worden zij door burgemeester Jan Pierik officieel welkom geheten als nieuwe Bornse burgers. Velen zijn hen al voorgegaan. Vluchtelingen uit totaal andere culturen worden nieuwe buren. De komende weken stelt een aantal van die nieuwe inwoners zich voor. ‘Ik ben uw nieuwe buur: NECDET TIMUR

door Peter van der Molen

BORNE - ‘Hoe het ons hier bevalt in Borne’? Zana Timur hoeft niet na te denken over haar antwoord. ‘Wij zijn hier heel erg gelukkig. Borne is voor ons het Paradijs’, en de lach op haar gezicht onderstreept dat antwoord. ‘Helemaal mee eens. Wij genieten nog elke dag van de vrijheid die wij hier kennen’, vult echtgenoot Necdet aan. ‘Wij hebben geluk gehad dat wij vanuit AZC Almelo een huis in Borne hebben gekregen en dat wij nu ook fijne buren hebben’. Hun zonen Eymen en Evra – negen en zes jaar – zijn op school al helemaal door hun klasgenoten opgenomen.

Necdet heeft zijn vaderland in 2019 achter zich gelaten. Hij had het als Koerd in Turkije niet makkelijk en de problemen werden alleen maar groter. Hij was daar geschiedenisleraar – had zelfs het Masterdiploma – maar een Koerd als geschiedenisleraar in Turkije is een moeilijke combinatie. Zo moeilijk dat hij zich gedwongen zag zijn vrouw en twee kinderen – en de overige familie – achter te laten in Anatolië ( zuid-oost Turkije) en zijn heil elders te zoeken. Dat ‘elders’ werd uiteindelijk na tien maanden AZC Almelo Borne.

Als leraar geschiedenis in een andere cultuur is het niet voor de hand liggend in een vreemde cultuur je beroep te kunnen vervolgen. Toch vond Necdet – zij het als vrijwilliger – iets dat aansluit op zijn achtergrond namelijk bij de Museumfabriek in Enschede.

‘Door de combinatie met het Rijksmuseum Twente worden cultuur en historie met elkaar verbonden en dat spoort goed met mijn aandachtsgebied. Kunst, natuur, cultuur en historie worden met elkaar verbonden. Ik werk daar mee aan het project Atlas van Ooit waarvoor in samenwerking met andere musea interactieve kaarten worden ontwikkeld. Een druk op de knop van bijvoorbeeld een plaatst en meteen wordt alle relevante informatie zichtbaar’.

Maar Necdet en Zana hebben ook een gezamenlijke hobby: Koken. Die hobby gebruiken zij om uit te drukken hoe dankbaar zij zijn voor hun opvang in Borne. Enkele maanden geleden boden zij in het Kulturhus hun medeburgers de gelegenheid kennis te maken met de Anatolische keuken. Daar werd gretig gebruik van gemaakt, zo gretig dat aan een herhaling niet te ontkomen viel. De tweede sessie was opnieuw volgeboekt. Maar een derde sessie zit er voorlopig niet in, want Zana hoopt in september haar eerste op Nederlandse bodem geboren telg op de wereld te zetten. Een Bornse Timur.

‘Met dat koken hadden wij een dubbel doel in gedachten. Wij wilden de onbekende maar heel gevarieerde Anatolische keuken wat bekender maken en wij wilden meer met onze medeburgers in contact komen. Dat is allebei gelukt. De deelnemers hebben genoten van het menu en zij hebben met ons gepraat. Wij ook met hen en zij met elkaar. Samen eten schept een band. Wij hebben daar een heel goed gevoel aan overgehouden. Kan toch niet mooier? Of toch wel. Een echte baan’!