Kijk in de Wijk
Kijk in de Wijk deweekvanborne.nl

Kijk in de Wijk

Columns

Borne heeft zich de afgelopen decennia flink uitgebreid en omvat nu, naast de dorpen Zenderen en Hertme, acht wijken. Wat leeft daar, wat zijn de pluspunten en welke wensen leven er? Journalist Peter van der Molen wordt door de onderscheiden besturen een Kijk in de Wijk gegund en laat de lezers van De Week van Borne meekijken. 

Deze week: Hertenkamp Spechtstraat wordt dierenpark

 Ze zouden er bij de Stichting Beheer Dierenpark Borne nog wel graag een konijnenafdeling bij hebben. En dan te bedenken dat binnen de hekken van het zogenaamde Hertenkamp aan de Spechtstraat al schapen, bokken, geiten, alpaca’s, eenden, duiven, kippen en pauwen rondscharrelen. Al met al een spectaculaire menagerie. Er wordt dan ook niet meer over Hertenkamp gesproken, maar over Dierenpark. Dat zou eind jaren ‘90 van de vorige eeuw niemand hebben durven voorspellen.

Het hertenkampje dat al sinds de jaren ‘60 op die locatie bestond, verkeerde in een slechte staat van onderhoud en bij de gemeente ontstond het plan om het terrein maar voor woningbouw te reserveren. Dat was tegen het zere been van een aantal omwonenden. Zij kwamen in verzet tegen die plannen en gingen met het gemeentebestuur in gesprek. Gerdien Assink was een van de mensen van het eerste uur. “Wij hebben duidelijk gemaakt dat wij het kampje niet wilden inruilen voor woningbouw en na heel veel gepraat heeft de gemeente de bouwbestemming eraf gehaald. Zij hadden wel een voorwaarde. De mensen uit de buurt zouden het beheer voor een groot deel zelf moeten verzorgen, zij het met steun van de gemeente. Wij hebben in 1999 toen de stichting opgericht en een oproep voor vrijwilligers gedaan. Het is vanaf die tijd alleen maar beter gegaan en het kamp is nu niet meer uit de wijk Hertenkamp weg te denken.”

Eerst werd het enorme hek rond het park vervangen en vervolgens kwamen er dieren bij. De zorg voor met name de levende have werd toevertrouwd aan Bert Kremer die inmiddels een halve eeuw als beheerder in de wijk actief is. Samen met een werkgroep van vrijwilligers houden zij het park in goede staat. Zo is onlangs de schapenkooi geschilderd zodat die er weer een tijdje tegen kan. “De vogelgriep die nu is uitgebroken, heeft ook gevolgen voor het park. Wij moesten meteen de kippen ophokken. Voor het vangen van de vogels werden vrijwilligers opgeroepen en samen hebben wij de klus geklaard”, licht Kremer toe. 

Hij geeft ook aan dat jaarlijks wordt deelgenomen aan het project NL Doet. Er wordt dan een aantal taken bij elkaar gezocht waar de ongeveer 20 vrijwilligers mee aan de slag kunnen. Er komen zelfs helpende handen van elders. Dat onderhoud strekt zich sinds 2002 uit tot het Bokkenparkje aan de Van Deinsestraat dat ook onder de stichting valt. Hoewel het allemaal redelijk goed naar wens verloopt, wordt toch naar de toekomst gekeken. Daarbij speelt het zogenaamde Visieplan een niet onbelangrijke rol. Het is bedoeling om het complex nog aantrekkelijker te maken. Zo wordt eraan gedacht om de Spechtstraat smaller te maken wat verkeerremmend zal werken. Verder wordt door Bert een puzzeltocht voor kinderen uit de onderbouw ontwikkelt. Een combinatie van silhouetten en vragen. Daarmee vervult het kamp ook een educatieve functie. 

Financieel moet elk dubbeltje worden omgekeerd. De gemeente zorgt voor een vast bijdrage, maar daarnaast moet de stichting via sponsors gelden inzamelen als er iets extra’s op het verlanglijstje staat zoals een konijnenafdeling. Kremer weet dat deze dieren zich binnen de kortste keren naar buiten zullen graven. Er moet derhalve een rasterwerk redelijk diep in de grond komen en daar hangt een prijskaartje aan. “Sponsors zijn met geld of materialen meer dan welkom”, laat Gerdien weten. “Ze mogen ook van buiten de wijk komen. Veel bezoekers komen ook uit andere delen van de gemeente. Wij hebben ons destijds niet voor niets verzet tegen de gemeentelijke plannen. Er is iets moois uit ontstaan.”