Afbeelding

Vrijgevig Borne ook Blijgevig

Algemeen

BORNE - Dat inwoners van Borne niet alleen ‘vrijgevig’ zijn maar ook ‘blijgevig’ bewezen zij de afgelopen week maar weer eens. Toen begin van dit jaar Oekraïense vluchtelingen naar Borne kwamen, werden zij bijna overladen met giften en toen vorige week via de media een oproep werd gedaan om ‘blijgevig’ te zijn voor met name de mensen die alle regelingen ten spijt buiten de boot vallen, werd na een etmaal al de € 5000 grens overschreden.

door Peter van der Molen

Dat meteen zo gul werd gereageerd, verraste zelfs initiatiefneemster Nathalie Baartman. ‘Het was eigenlijk een spontaan initiatief dat min of meer ontstaan is door de toezegging van de overheid dat elke Nederlander een energiecompensatie van € 190.= zou krijgen. Ook de mensen die het absoluut niet nodig hebben. Kijk, er zijn allerlei regelingen om mensen die in de problemen zitten te helpen zoals de Voedselbank, Foodshare, gemeentelijke regelingen en noem maar op. Maar toch zijn er nog steeds mensen die tussen de wal en het schip vallen. Die bijvoorbeeld net iets meer verdienen dan de minimumgrens om voor ondersteuning in aanmerking te komen. Die hebben het echt zwaar en hebben zeker steun nodig, maar komen nergens voor in aanmerking. Daar willen wij via Blijgevig Borne wat aan doen. Met alleen maar signaleren los je het probleem niet op.’

Als Nathalie het over ‘wij’ heeft, doelt zij op Laura Reymer (Kulturhus Borne), Ton Tammerveld en Louis Oosterik (Stichting Lokaal Fonds Borne, Gustaaf Boerjan en Wim ten Bloemendaal ( Stichting Noodfonds Borne) en haar broer Ruben ‘want die kan goed iets op poten zetten’.

‘Wij hebben onze krachten gebundeld en hebben daar via de media en app’s ruchtbaarheid aan gegeven. Als mensen die compensatie niet nodig hebben, vragen wij dat bedrag of een deel ervan te doneren op https://betaalverzoek.rabobank.nl/betaalverzoek/? id=2KnsUhoSazc8nj1eRluQ&qsl-reqcnt=1.

Hoewel het bekend is dat voor velen het vragen van hulp op een schaamtedrempel stuit, raden de initiatiefnemers die mensen toch aan via blijgevigborne@bornsnoaberschap.nl zich te melden.

‘De helft van de binnenkomende gelden wordt via het Noodfonds verdeeld en de andere helft wordt via het Social Hus bijvoorbeeld gebruikt om aanvragers een tegoedbon te geven. Die kunnen zij dan bij een aantal deelnemers besteden. Er blijft geen cent aan de stok van de zeven vrijwilligers kleven. Als het aan ons ligt zal niemand in Borne deze winter in de kou staan, maar daar hebben wij wel de hulp van gulle gevers bij nodig. Enne . . . geven maakt gelukkiger dan ontvangen!’