Afbeelding
Margaret& Eddie

Fotografenechtpaar Morskate en hun fotostudio

Algemeen

Wij zijn Eddie en Margaret, professionele fotografen, trotse ouders van vier kinderen, liefhebbers van kunst en oldtimers. Samen runnen we al vele jaren met veel plezier Fotostudio Morskate in Borne. Deze tekst staat op de site van de fotostudio van het echtpaar Morskate en dekt de lading van het gesprek. “En al bijna 50 jaar en langst gevestigde ondernemer aan deze Bornse Grotestraat” verduidelijkt Eddie nog als detail. Een vakfotograaf die het moet opnemen tegen een overweldigend leger van pseudo-fotografen sinds de komst van een heuse camera op je telefoon. Een gesprek over LinkedInfoto’s en de charme van professionele fotografie.

BORNE - Vakfotografen behoren volgens Eddie Morskate (73) tot het uitstervende ras. Tóch bestaat Fotostudio Morskate al bijna 50 jaar. Wat is het geheim? Komt het door de combinatie van beide echtelieden met beide een scherp oog voor compositie, vorm, en licht en leren ze nog van elkaar?

Hasselblad

Eddie: “Ik ben een geboren en getogen Bornenaar. Na de middelbare, dr. Schaepman in Hengelo, volgde ik de Academie voor Fotografie in Den Haag en deed de, toen nog voor een eigen zaak verplichte, Middenstandsopleiding. De liefde voor het vastleggen van beelden is ontstaan doordat ik vaak met 1 van mijn broers naar buiten ging om landschappen te fotograferen. Nou, die hebben we hier in Twente gelukkig goed voor handen. Landschapsfotografie is nog steeds mijn hobby. Mijn eerste professionele camera met vierkante negatieven was een analoge Hasselblad. Daarnaast werkte ik met de Leica. Ik gebruik nu een digitale Hasselblad, voel eens hoe zwaar deze camera is.”

Vakidioot 

Margaret (57) deed o.a. de havo op het Twickelcollege en werkte vele jaren als management-assistent in de zorgsector. Beiden noemen zich Anglofielen, houden van kunst en vormgeving en zijn ze liefhebber van Engelse old-timers. “Om toch ook de techniek van het foto’s maken, onder de knie te krijgen, heb ik nog wel een basisopleiding aan de FotoVakschool gedaan. Maar dat was voor mij niet zo van toegevoegde waarde. De fijn kneepjes van het vak kende ik al door en door, met als leermeester Eddie. Eddie is in staat om van alle type camera’s allerlei details en mogelijkheden benoemen. Ja, eigenlijk is hij vakidioot, maar dat ben ik eigenlijk net zo. Onze beider voorliefde is die voor beeldende kunst. En eigenlijk is het maken van een goede foto ook een soort beeldende kunst.”

2 x gouden camera. Of 1 x? 

In de glorietijd exploiteerde Morskate, drie fotostudio’s; in Neede, in Beckum en in Borne. “Daarnaast hadden we nog een lijstenmakerij. “Gaandeweg hebben we deze activiteiten afgestoten en concentreren we ons sinds een paar jaar alleen op Borne.” In de begintijd hield Margaret zich vooral bezig met de afwikkeling van trouwreportages voor Eddie en vakcollega’s. We hebben er meer dan duizend gedaan, maar we zijn er mee gestopt. Het kost je met elkaar, de voorbereiding, de dag zelf, en dan het uitzoeken, overleggen met klant en dan het vroegere inplakwerk, drie dagen. Komt bij dat er een dalende trend was van mensen die trouwen met alles erop en er aan. Twee keer won ik het predicaat ‘Gouden camera’, een prijs die door Kodak werd uitgegeven. Maar er bleef er één over. Weet je waarom? Ik was zelf door de Kodakfilmpjes heen en maakte die 2de foto met een Konicafilm. En dat mocht niet…”

Van wie moeten jullie het hebben.” Typeer jullie klanten eens  
Margaret; “Onze klanten zitten in de doelgroep nul tot honderd jaar. We hebben geen specifieke klanten. Iedereen is anders en heeft weer eigen wensen. Maar we zijn geen trend-fotografen. We zien ook vaak dezelfde klanten terugkomen. Mensen die ieder jaar met het hele gezin op de foto willen of elke zwangerschap willen hebben vastgelegd en ieder jaar een foto van hun kind(eren) willen. Of bij jubilea van mensen die bijvoorbeeld. Vijfentwintig jaar zijn getrouwd. Verder doen we nog commerciële fotografie, onder andere voor een naburige kledingwinkel.”

Jullie fotograferen ook beide, wat kunnen jullie nog van elkaar leren?
Margaret; “Ik vind dat Eddie technisch té perfect wil acteren en zou met iets meer spontaniteit nóg betere foto’s kunnen maken. Eddie; “Margaret zou nog meer moeten zien dat ze grotere groepen meer in ‘bedwang’ houdt, meer de commandant spelen zeg maar.” Beiden lijken zich te verbazen over elkaars verbeterpunten, maar het komt er spontaan uit en ze kunnen het van elkaar hebben.

Hoe blijven jullie bij, hoe volg je de trends?
“We hebben vier kinderen die sterk verschillende studies hebben gedaan. Daarmee vormen zij ons inziens een mooie mix van hun beleveringswereld. Zij zijn in staat om nuttige feedback op ons werk te geven. Het lastigste is om knappe mensen mooi op de foto te krijgen. Het mooie aan ons vak is het beste van iemand vast te leggen.”

Op de website staat dat je hier ook terecht kun voor een Linked-In foto. Wat is dat?
“Een Linked-In foto moet dan ook professioneel zijn. Een goede Linked-In- of sollicitatiefoto laat daadkracht zien. Mensen moeten er als het ware zelfverzekerd overkomen. Je ziet nog veel mensen die er een vakantiefoto op zetten of slimmerds met een voetbalpetje. Dat doe je natuurlijk niet.

Een officiële pasfoto is weer een ander verhaal. Omdat er criminelen zijn, moet de pasfoto op je rij-of id-bewijs voldoen aan strenge eisen. Het is dus niet klik-klik, hier is je foto en bekijk het verder maar. Het is vervelend voor de klant dat ze op het gemeentehuis horen dat de foto niet goed is. Wij werken heel zorgvuldig. Wij letten bijvoorbeeld op welke bril iemand heeft, met gewone glazen of variofocusg lazen. Daar houden wij rekening mee. Als service maak ik ook nog een leuke foto van iemand die pasfoto’s laat maken. Dat maakt ons werk ook leuker.”

Wat is het leukste aan het vak? 
Margaret; “We zijn eigenlijk altijd bij een blijde gebeurtenis waarvoor mensen bij ons komen. Het bezig zijn met mensen, mensen goed positioneren, het als één team of familie op de gevoelige plaat vastleggen. Het is spelen met licht en compositie. Van welke kant komt het licht. Het verschil kan zitten in een paar meter naar links of rechts. Kijk eens naar de schilderijen van Rembrandt of Frans Hals. Die speelden ook met licht en schaduw. De komst van de digitale camera heeft veel mogelijkheden gegeven voor nabewerking. We hebben hier een professionele Canon-printer die in staat is haarfijn af te drukken. Het onderscheid tussen analoog of digitaal gemaakte foto is bij het ontwikkelen of afdrukken zie je eigenlijk niet meer. Het printen, plakken en inlijsten van foto’s hoort ook bij ons vak. Wat ook heel dankbaar werk is om oude en gehavende foto’s te restaureren.”

Zijn er grenzen aan wat jullie fotograferen?
Margaret “Ja, er zijn grenzen. Een glamour- of glossy foto moet wel smaakvol blijven. Daarvoor komen klanten uit het hele land, dat is heel leuk.”

Bezitters met een goede mobiele telefoon zijn allemaal concurrenten
“Ons vak sterft langzamerhand uit. Toch zeg ik dat zoals een goede timmerman op een juiste manier een deur kan afhangen een vakfotograaf betere foto’s kan maken. Iemand met een iPhone maakt heel veel foto’s en misschien is er dan, misschien wel per ongeluk, één acceptabele foto bij. Een goede foto maken is écht wat anders.”

Tekst: Gerard Voortman

Foto’s: studio Morskate

Eddie.krant
Margaret