Afbeelding

Grote opkomst bij Palmpasenoptocht in Borne ondanks druilerig weer

Algemeen

BORNE - Sinds jaar en dag trekt op Palmpasen zondag een vrolijke stoet kinderen door de straten van Borne. Het geheel wordt georganiseerd door de scouting en de Stichting Folkloregroep Borne. Ook dit jaar was er traditiegetrouw weer een zogeheten Palmpasen optocht in Borne. 

De Palmpasen optocht is een oud gebruik dat is terug te leiden naar de intocht van Jezus in Jeruzalem. Ter herinnering aan deze intocht hielden zijn volgelingen een zogeheten palmprocessie. Een processie is een plechtige religieuze of ceremoniële optocht waarbij mensen in een georganiseerde en vaak langzame mars lopen, vaak met een specifiek doel of rituele betekenis. Processies worden vaak uitgevoerd als een vorm van openbare aanbidding, ter ere van een heilige figuur of ter herdenking van een belangrijke gebeurtenis binnen een religieuze traditie.

Omdat deze specifieke processie eerst in Jeruzalem plaats vond gebeurde dit met palmtakken. Toen het christendom zich over Europa verspreidde kwam deze traditie ook op in Nederland. Tegenwoordig worden de Palmpasen optochten vooral nog in het oosten en noorden van Nederland gehouden.

Er zijn ook theorieën bekend dat de Palmpasen optocht deels is afgeleid van een heidens gebruik van de Germanen. Als dank aan de goden vierden de Germanen de Lentefeesten of Vruchtbaarheidsfeesten. Bij zo’n feest maakten de Germanen een Meiboom. Dat was een kleine boom of tak waar groene dennentakken of hulst in werd gedaan. Het is mogelijk dat de traditie van de paasstok al voortkomt uit het gebruik van de Germanen.

De paasstokken van tegenwoordig worden gemaakt van een korte stok in kruisvorm met daaraan schuin omhoogstekende buxus takken. Bovenop de stok zit een broodhaantje. De stok wordt verder versierd met gekleurde linten waar bijvoorbeeld chips aan zijn geregen. Het kruis van de stok staat symbool voor het kruis waarop Jezus stierf. De buxustakken staan symbool voor de intocht in Jeruzalem waarbij de mensen palmtakken voor Jezus op de grond legden. Het brood van het haantje staat voor het brood dat Jezus brak en verdeelde tijdens het laatste avondmaal. Het haantje zelf staat symbool voor de haan die kraaide nadat Petrus tot driemaal toe had gezegd dat hij Jezus niet kende. 

Genoeg symboliek dus, en ondanks het druilerige en koude weer verzamelde zich op Palmpasen zondag een grote menigte in Borne om mee te lopen in de optocht. Kinderen vergezeld door hun ouders liepen trots mee, hun zelfgemaakte paasstokken hoog in de lucht. De sfeer werd verlevendigd door de aanstekelijke klanken van de Bornse Harmonie, die de stoet met muziek leidde. De optocht maakte een speciale stop bij het beeld van het “poaskearlke”, waarbij het beeld een eigen stok kreeg met linten in de kenmerkende kleuren geel en blauw van Borne.

Omstreeks 11:45 uur vertrok de stoet vanaf de St. Stephanuskerk aan de Stationsstraat, na een Palmviering voor de kinderen om 11:00 uur in dezelfde kerk. De optocht werd geopend door de Scoutinggroep St. Stephanus Martina, gevolgd door de Bornse Harmonie. Kinderen met hun eigen prachtig versierde Palmpasenstokken volgden, terwijl de Drum- en Marchingband uit Enschede, DMBE, het muzikale ensemble complementeerde.

De Palmpasenoptocht in Borne blijft een mooie traditie. Alle dank aan de Stichting Folkloregroep Borne voor de organisatie!

Tekst en foto’s: Koen Schukkink

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
voorpagina