Afbeelding

Leerlingen Beekpark treden op in Openluchttheater Hertme

Algemeen

BORNE – Het was een groot succes: het optreden dat de leerlingen van basisschool Beekpark op donderdagavond 1 juni gaven in het Openluchttheater Hertme. In het kader van het project Muziek in de Klas heeft elke groep een optreden ingestudeerd, onder begeleiding van Muziekschool Borne, Bornse Harmonie en Cladans. Honderden ouders, grootouders, familie en vrienden kwamen naar de voorstelling. 

Tekst en foto’s: Diana Maatjes

“Vanuit CMK, dat staat voor Cultuureducatie Met Kwaliteit, hebben we gekozen voor het project Muziek in de Klas. Eigenlijk was dit alleen bedoeld voor de groepen 5 en 6, maar wij hebben er een groter project van gemaakt waar alle leerlingen van de school aan mee konden doen”, legt Melanie Elfrink, leerkracht bij Beekpark, uit. Samen met collega Marloes Stob heeft zij het project opgezet. “Ook van de rest van het team hebben we veel steun gehad, zij hebben ons onder andere geholpen met uitnodigingen en posters maken.”

Muziekinstrument lenen

De leerlingen van groep 5 en 6 konden uitkiezen welk muziekinstrument ze wilden leren bespelen: bariton, slagwerk, klarinet, trompet of saxofoon. Hun ouders konden een leenovereenkomst ondertekenen, waarna de leerlingen de instrumenten ook mee mochten nemen naar huis, zodat ze extra veel konden oefenen. Daarnaast kregen ze op school vier muzieklessen, waarin ze de eerste techniek van hun gekozen instrument aangeleerd kregen. Tijdens het optreden lieten ze horen wat ze al geleerd hadden: diverse tonen blazen en het ritme aanhouden. Met trotse koppies keken ze na hun optreden het publiek aan en maakten ze grootse buigingen, waarna ze hun instrument helaas weer moesten inleveren. Voor sommigen was dat prima, die hadden wel genoeg geleerd. Voor anderen hadden de muzieklessen nog wel langer mogen duren.

Dansen, zingen en trommelen

Ook de andere groepen mochten optreden. De kleuters van groep 1 en 2 hadden een dans ingestudeerd die ze met hulp van hun juffen en de dansjuf aan het publiek lieten zien. De leerlingen van groep 3 hadden blokfluitles gehad en lieten enthousiast horen wat ze geleerd hadden. Groep 4 zong een vrolijke versie van ‘Op een onbewoond eiland’ en groep 7 maakte een aanstekelijk ritme met djembés, waarbij het publiek niet helemaal stil kon zitten. Groep 8 maakte er een vrolijk optreden van met hun percussie-instrumenten. Het optreden was niet helemaal vlekkeloos, maar met het enthousiasme van deze groep 8-ers was dit nauwelijks te merken. Wat een gezelligheid op het podium!

Positieve reacties

Als het aan het team van Beekpark ligt, zouden ze elk jaar wel dit project willen doen. “We hebben dit nu voor het eerst gedaan en we zijn er heel positief over. Helaas kunnen we dit project maar eens in de drie jaar doen”, vertelt Melanie Elfrink. “Het was wel een uitdaging om de muzieklessen in school te houden. Het is immers niet fijn als je boven zit te rekenen en beneden krijgen de leerlingen blokfluitles. Daarom hebben we ervoor gekozen de meeste lessen op de vrijdag te doen, zodat er zo weinig mogelijk overlast was.” Niet alleen de leerkrachten, ook de kinderen hebben het project erg fijn gevonden. “In het begin waren ze niet allemaal enthousiast, ‘Moet dat?’ hoorden we nog weleens. Maar we hoorden steeds meer positieve reacties en uiteindelijk zijn ze het echt heel leuk gaan vinden.”

Groep 4 zingt ‘Op een onbewoond eiland’
Groep 5 en 6 spelen op de muziekinstrumenten die ze zelf hebben gekozen
Een deel van groep 7 speelt op de djembés
Afbeelding
Afbeelding