Afbeelding
Foto: Archief

Wie nomineer jij voor de eretitelKroonjuweel van Borne 2023?

Algemeen

BORNE – Er zijn zo veel inwoners van Borne, Hertme en Zenderen die het verdienen om in het zonnetje te worden gezet. Daarom is Oranjecomité Borne op zoek naar de Kroonjuweel van Borne. Wie heeft een bijzondere verdienste verricht en verdient daarom deze speciale eretitel? 

Twee jaar geleden werd de Kroonjuweel van Borne voor het eerst uitgereikt. “In die periode mochten we vanwege corona geen activiteiten organiseren rondom Koningsdag, daarom wilden we een andere invulling aan deze feestdag geven. Om wat saamhorigheid te creëren in een tijd waarin iedereen meer op zichzelf was aangewezen”, blikt Toon Rientjes terug. Samen met Martin Reesink is hij duo-voorzitter van Oranjecomité Borne. “We hadden de inwoners gevraagd om hun straten zo mooi mogelijk te versieren, waar we een straatprijs voor uitdeelden. En we wilden graag iemand in het zonnetje zetten met de Kroonjuweel.”

Voorgaande Kroonjuwelen

De eerste onderscheiding ging in 2021 naar Tom ten Voorde, die het leven van zijn buurvrouw redde. “Zij heeft Tom genomineerd, omdat ze hem graag op een speciale manier wilde bedanken”, vertelt Toon. “Vorig jaar mochten we wel weer festiviteiten organiseren, toch wilden we de Kroonjuweel erin houden. Dat jaar won Rian Jannink-Schabbink de prijs, voor haar hulp die ze bood aan de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne.”

Speciale aandacht

Wie nu denkt dat de lat te hoog ligt: nee, iedereen mag genomineerd worden. Ken je iemand die belangeloos zijn straat opknapte, op de achtergrond een vereniging draaiende houdt of op een andere manier voor dorpsgenoten klaarstaat? Toon legt uit: “Op Koningsdag is het gebruikelijk dat mensen die al vele jaren bij één of meerdere verenigingen allerlei vrijwilligerswerk doen, een lintje krijgen. De Kroonjuweel is juist geschikt voor mensen die echt iets moois hebben gedaan voor andere Bornenaren of voor hun buurt en niet in aanmerking komen voor een lintje, maar het wel verdienen om speciale aandacht te krijgen.”

Dorpsgenoot nomineren

Wil je een dorpsgenoot nomineren? Stuur dan voor 16 april een e-mail naar oranjecomiteborne@gmail.com. De winnaar wordt op Koningsdag verrast en in het zonnetje gezet, en mag zich vervolgens een jaar lang Kroonjuweel van Borne noemen.