Afbeelding

Start uitvoering eerste isolatiewerkzaamheden door campagne ‘Borne gaat voor Groen’

Algemeen

BORNE - Afgelopen vrijdagmorgen 10 maart waren de weersomstandigheden niet optimaal voor een klein startfeestje rondom de informatiestand op een grasveld in de wijk Letterveld. Regen en kou weerhield de organisator ‘Duurzaam Bespaar Plan’ niet om de start van de isolatiewerkzaamheden bij de eerste woning in Letterveld te vieren. Deze eerste isolatiewerkzaamheden zijn het resultaat van de succesvolle campagne ‘Borne gaat voor Groen’. Voor de aanwezigen werd er, toepasselijk bij het koude weer, een bordje snert geserveerd. 

Tekst en foto’s door Hans Kamphuis

Deze campagne is eind 2022 gestart op initiatief van de gemeente Borne en de Stichting Duurzame Initiatieven Borne (DiBo) om inwoners van Borne te helpen door inzicht te bieden in de besparingsmogelijkheden op gas en elektra. Ook is het om huishoudens te stimuleren de eigen woning te verduurzamen met behulp van een collectieve inkoopactie. De start van de campagne is in de wijk Letterveld, daarna in de wijk ’t Oldhof (informatieavond was op 1 maart jongstleden) en tot slot is de wijk Wensink-Zuid aan de beurt. 

Start daadwerkelijke uitvoering eerste isolatiewerkzaamheden in Letterveld

Letterveld was de eerste wijk van de drie wijken in de campagne ‘Borne gaat voor Groen’. Na een informatieavond voor alle bewoners van een koopwoning in deze wijk hebben de bewoners een informatiebrief ontvangen. Daarin stond een mogelijkheid om meteen een afspraak te maken met iemand van het adviesbureau ‘Duurzaam Bespaar Plan’ voor een gratis huisscan en advies. Deze partij is de adviserende en uitvoerende partij van de collectieve inkoopactie. Zij zijn het onafhankelijke intermediair tussen de bewoners en de installateurs/ uitvoerders van de energiebesparende maatregelen. De gemeente Borne en de Stichting Duurzame Initiatieven Borne hebben een samenwerkingsverband met deze partij om de inwoners te helpen.

Afgelopen vrijdag was de daadwerkelijke start van de vele isolatiewerkzaamheden in de wijk Letterveld. Thom van der Pasch van ‘Duurzaam Bespaar Plan’ daarover: “We beginnen vandaag en morgen met het aanbrengen van 1.295 m2 aan vloer- en dakisolatie. In maart en april worden de andere isolatiewerkzaamheden uitgevoerd en worden vele zonnepanelen geplaatst.” 

Feestelijke start met veel informatie en een bordje snert 

Na de regen en het schuilen onder het tentdoek op het grasveld in Letterveld, onder het genot van een bordje snert, werd het gelukkig ook nog even droog en kon het korte, officiële gedeelte starten. Nico Lansink Rotgerink, voorzitter van de Stichting Duurzame Initiatieven Borne startte met een korte toespraak voor de aanwezigen. “Ik ben blij om voor de eerste vrachtwagen met isolatiemateriaal te staan in deze wijk. Samen met de bewoners en de gemeente gaan we de energietransitie in Borne verder uitvoeren. Wij staan er klaar voor.” 

Vervolgens kwam wethouder Michael Geerdink kort aan het woord. Hij was zeer tevreden met de grootte van deze collectieve inkoopactie en de succesvolle start in Letterveld. In de wijk Letterveld zijn op dit moment 96 huisscans uitgevoerd en opdrachten verstrekt door woningeigenaren voor 1.000 m2 vloerisolatie, 950 m2 dakisolatie, 1.900 m2 spouwmuurisolatie en 160 zonnepanelen plaatsen. Michael: “Door dit soort campagnes zetten we mooie stappen in de richting van onze klimaatdoelen. Geweldig dat de bewoners dit zo goed hebben opgepakt. Hier staat een trotse wethouder.” 

Thom van de Pasch van ‘Duurzaam Bespaar Plan’ vond het mooi om te zien, dat vele bewoners uit de wijk meedoen met deze inkoopactie. “De maandlasten voor energie worden lager en het wooncomfort van de mensen wordt verbeterd. De isolatiemaatregelen zijn door de lagere maandlasten voor energie binnen een paar jaar al terugverdiend. Mede door de landelijke subsidieregelingen.”, aldus Thom. 

Borne heeft ook een klimaatburgemeester, Peter Spelt, hij was ook aanwezig. Hij ging in gesprek met de heer de Vries, de eigenaar van de eerste, vanuit de genoemde campagne, te verduurzamen woning in Letterveld. Peter over het aantal eigenaren in Letterveld die meedoen met de inkoopactie: “Dit zijn mooie aantallen waar de bewoners veel profijt van gaan krijgen.” 

Bewoner van eerste te verduurzamen woning laat gehele woning isoleren

De heer de Vries werd afgelopen vrijdagmorgen verrast door de grote vrachtwagen voor z’n deur en de opbouw van een informatiestand met vele mensen voor z’n woning. Hij had al eerder een goed adviesgesprek gehad en hij wilde meedoen met de collectieve inkoopactie. Alleen had hij nog niet gehoord wat het stappenplan zou zijn qua volgorde van uitvoering werkzaamheden, wel dat hij vrijdagmorgen thuis zou moeten zijn. Dat was dus een bewuste actie van de mensen van de adviserende en uitvoerende partij om de heer de Vries te verrassen om te vieren dat hij de bewoner van de eerste te verduurzamen woning zou zijn. 

In een kort gesprek gaf hij aan: “Het was inderdaad een verrassing voor mij. Ik vond het al vreemd, dat ik geen antwoord kreeg over de uitvoering. Ik doe mee met de mogelijkheid van deze collectieve inkoopactie in deze wijk. Ik heb gekozen voor het laten isoleren van dak, buitenwanden en begane grondvloer. Tevens komen er zonnepanelen op het dak. Deze maatregelen zijn, naast de energiebesparing, ook goed voor waardevermeerdering van mijn woning.” 

Meer informatie over de campagne ‘Borne gaat voor Groen’ en energiebesparings- en subsidiemogelijkheden: kijk op de websites www.duurzaambespaarplan.nl/borne en/of www.energievanborne.nl en/of www.bornegaatvoorgroen.nl 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding