Afbeelding

In Het Praathuis luistert iedereen naar iedereen

Algemeen

BORNE - Oudere lezers kennen het waarschijnlijk nog wel van de televisie: het Praathuis. Daarin kwamen de dieren uit de Fabeltjeskrant bijeen en werd over van alles en nog wat gesproken. Borne kent al bijna 30 jaar een menselijke tegenhanger. Elke woensdagmorgen komen daar inwoners van Borne bijeen en wordt er over van alles en nog wat gepraat en wordt elkaar een horend oor geboden. De toegang is vrij en iedereen is welkom.

door Peter van der Molen

Het Praathuis is op 10 maart 1999 door het Rode Kruis in het leven geroepen en vond onderdak aan het Brugstraatje in Oud Borne. Daar vindt het Praathuis nog steeds onderdak. Even dreigde het pand verloren te gaan, maar de aankoop door de gemeente is behouden gebleven. Wat wel is veranderd in de organisatie betreft de mensen achter deze wekelijkse bijeenkomst.

‘Sinds 1 januari 2020 valt het Praathuis onder de Stichting Aandacht voor Elkaar’, legt Miriam Oude Wolbers – van Uhm uit. Zij was destijds een van de initiatiefnemers bij de oprichting van de stichting. ‘ Alle sociale activiteiten liepen tot die tijd via het Rode Kruis, maar die stootte dat eind 2019 allemaal af. Verschillende vrijwilligers – waaronder ik – vonden dat dit niet kon. Wij wilden de mensen die ons nodig hadden niet in de kou laten staan. Wij hebben toen besloten een stichting in het leven te roepen onder de naam Aandacht voor Elkaar, hebben statuten opgesteld, een planning gemaakt en zijn toen 1 januari 2020 officieel van start gegaan. Helaas brak toen kort daarna corona uit en konden wij weinig voor de mensen doen’.

Miriam wist van de hoed en de rand, want zij was al 20 jaar actief bij het Rode Kruis in Borne. Toen de corona beperkingen werden opgeheven, pakte zij samen met de vrijwilligers van de stichting de draad weer op en kwam het Praathuis weer tot leven.

‘Het is niet alleen voor eenzame personen bedoeld, maar iedereen die een praatje wil maken – jong en oud – kan zonder enige verplichting binnen stappen. Natuurlijk is bij ouderen die behoefte sterker dan bij jongeren. Velen willen niet weten dat zij eenzaam zijn, terwijl zij het wel zijn. In Het Praathuis is er aandacht voor elkaar. Enkele van onze vrijwilligers zijn daar bij toerbeurt bij aanwezig, zorgen voor de koffie en houden een oogje in het zeil. Er was bijvoorbeeld een man bij die voortdurend over zichzelf aan het woord was terwijl zijn gesprekspartner nauwelijks de gelegenheid kreeg. Wij hebben hem naderhand eens gevraagd: wat weet je nu van die andere bezoeker? Hij weet alles van jou, maar jij niets van hem. Hij snapte het. Je moet leren aandacht voor elkaar te hebben en niet voortdurend in je eigen verhaal blijven hangen. Een luisterend oor kan zo belangrijk zijn’.

De activiteiten beperken zich niet tot Het Praathuis. Er worden door de vrijwilligers ook bezoekjes aan huis gebracht en twee keer per jaar nemen tien vrijwilligers – waaronder een verpleegkundige – 18 gasten mee voor een weekeinde op het landgoed Ehzerwold in Almen waar zij een paar dagen gezellig worden beziggehouden.

‘Wij zouden wel meer willen doen met bijvoorbeeld kleine uitstapjes, maar wij krijgen geen subsidies en zijn van sponsors afhankelijk. Toch is iedereen die gast of vrijwilliger van onze stichting wil zijn, van harte welkom. Zij kunnen mij mailen jomi@owvu.nl of bellen naar 06 -15025400. Het zou ook mooi zijn als zich dan iemand meldt die de vacature van voorzitter wil invullen, want die hebben wij momenteel niet’.

Met Sinterklaas en Kerstmis in het vooruitzicht wordt eenzaamheid vaker gevoeld, door aandacht voor elkaar te hebben, kan dat voor verlichting zorgen.        

Afbeelding