Leden van de Stichting De 3 Kearls hebben het Spanjaardgemaal in de grondverf gezet.
Leden van de Stichting De 3 Kearls hebben het Spanjaardgemaal in de grondverf gezet.

Vrijwilligers volop in de sneeuw aan de slag in gemeente Borne

Algemeen

BORNE - De tuin voorjaarsklaar maken, schilderen, beitsen en opruimen. Vele klusjes waar menig vereniging niet aan toe komt. Maar vele handen maken licht werk. En dat is wel weer gebleken tijdens het NL Doet weekend. Op verschillende plekken in de gemeente werden de krachten gebundeld om karweitjes aan te pakken.

Bij scouting St. Stephanus Martina werd de verlichting, in het kader der bezuiniging, vervangen door led. Ook werd aan de buitenmuur en betere (led)verlichting opgehangen om donkere plekken rond het gebouw beter te verlichten.

Spanjaardgemaal

Leden van de Stichting De 3 Kearls lieten zich door de sneeuw niet weerhouden om het Spanjaardgemaal aan de Piepersveldweg van een nieuw likje verf te voorzien. Tussendoor wordt ook het zwerfafval rondom het gemaal verwijderd. “Van alles wordt er bij het huisje neergedonderd. Maar het viel nog mee. Voorgaande jaren was het meer”, weet Frank Waanders. “We hebben met Peter Welles van de stichting Vrienden van het Spanjaardgemaal de afspraak gemaakt dat we het gebouw in de kleuren gaan zetten van 1916. Het zonnetje kwam erdoor en toen was best lekker weer.”

Met vijf man sterk is zaterdag de boel in de grondverf gezet. Over een week of twee, wanneer het wat langer droog is geweest, wordt er een kitrand op het dak aangebracht en worden de boeien geschilderd. “We zijn een uurtje of vijf bezig geweest. Er zitten nog wel wat uurtjes werk in het lakken. Met een dagje werk is het helemaal klaar. Dan ziet het er straks weer als nieuw uit. We willen het graag klaar hebben voor de officiële opening.”

Hertenkamp

Stichting Beheer Dierenpark Borne maakt elk jaar graag gebruik van de NL Doet dag van het Oranje Fonds om het Hertenkamp van Borne op te knappen en schoon te maken, zodat het Hertenkamp er goed verzorgd uit blijft zien. “Vrijdag was het spannend met de sneeuw of het door kon gaan. Maar het is best gelukt ondanks het weer”, geeft Astrid Roek aan. De dieren en het park konden rekenen op zeker wel 25 vrijwilligers. Zij hebben het opvanghok voor de dieren uitgemest en geschilderd, de opslagruimte van het schapenhok is aan kant van de Spechtstraat voorzien van een nieuw luikje, om de grote eikenbomen zijn schapenhekken aangebracht, het fazantenhok is schoongemaakt en er is het een en ander gemetseld voor de pomp bij de vijver. “We hadden een vrij lange lijst met klussen en zijn ook zeker een heel eind gekomen, dankzij de vrijwilligers. Maar het goed bladharken en de bankjes schilderen kon niet vanwege het weer. Dat pakken we een andere keer op.”

Herstelwerk bij harmonie

Bij de Bornse harmonie is er zaterdag wat vanaf geklust tijdens NL doet. Behangen, elektrawerk, gordijnen hangen, instrumenten schoonmaken, beamer ophangen, snoeien en schoonmaken. “Zo kunnen wij nog jaren vooruit met ons clubgebouw waar we wekelijks, en soms vaker, te vinden zijn. Met speciale dank aan Corine Hofstra van VisitBorne en dorpsmanager Ruben Baartman voor hun enthousiaste hulp”, zegt penningmeester Huib de Wit.

Uitgesteld

Ook korfbalvereniging Groen Zwart, Jeu de Boules Borne en Borne Beweegt waren van plan om de schouders er het afgelopen weekend onder te zetten. Op het lijstje stonden de opfrisbeurt van de entree naar de korfbalaccommodatie, het plaatsen van het nieuwe logo boven de toegangspoort en het opknappen van het vlaggenmasteiland. “In verband met de weersomstandigheden hebben we besloten om de jaarlijkse NL-Doet dag te verplaatsen naar zaterdag 1 april 2023”, geeft korfbalsecretaris Albert Schopman aan.