Afbeelding

Hovenier Hennie Nijhuis zweert bij groene tuinen

Zakelijk

BORNE - In nieuwbouwwijken werd vroeger de aanleg van de tuin als sluitpost gezien. Een paar spoorwegbielzen, veel grinttegels en te weinig groen deed tuinen ontstaan die als fantasieloze eenheidsworsten omschreven konden worden. “Die tijd is voorbij, alhoewel ik niet uitsluit dat we de bielsen een keer weer terugzien. Tegenwoordig mag een tuin wat kosten en is het geen sluitpost meer.” Wat hetzelfde is als vroeger zijn de Latijnse plantennamen. Hennie Nijhuis (61) van Tuinpracht Borne zweert erbij.

We zitten inmiddels in de 2e helft van februari. Buiten is het nattig maar je ziet de natuur weer tot leven komen. De voorbereidingen van het komende seizoen zijn al goed zichtbaar. “Vroeger moest de tuin met Pasen netjes zijn. Dit is tegenwoordig wat minder het geval. We werken nu het jaarrond tenzij er sneeuw ligt of als het glad is.

Henny Nijhuis is een geboren en getogen Bornernaar. “Mijn vader werkte als tuinman bij de voorheen draadstaal transportsysteemfabriek van Jonge Poerink hier ter plaatse. In 1971 begon hij zijn eigen hoveniersbedrijf, nadat hij in zijn vrije tijd al een kleine klantenkring had opgebouwd.

Al snel werd Hennie bij het hovenierswerk betrokken. Nijhuis vertelt; “Na de mavo had ik 8 weken vakantie waarvan 3 weken voor mijzelf. De rest ging ik mee op karwei zodat ik later eventueel mijn eigen tuin zou kunnen onderhouden. Dit beviel zo goed dat ik besloot om het tuinvak in te gaan en een opleiding ben gaan volgen.”

En daar heb je al die Latijnse plantennamen geleerd? 

“Grotendeels wel ja. Maar de 1e toets was bedroevend slecht. De leraar kwam bij me en vroeg of het nog zin had om de opleiding voort te zetten. Hij daagde me uit en heb met hem gewed dat ik het de volgende toets het slechte cijfer recht zou zetten. Omdat ik nogal snel leer, lukte het me om het cijfers 9,5 te scoren. Om het bedrijf van mijn vader over te kunnen nemen, moest ik nog wel het middenstandsdiploma halen. Die Latijnse namen is écht een must. Je kunt er over de hele wereld mee redden. Ik denk dat ik van de meest gangbare die in een gemiddelde Nederlandse tuin staan de Latijnse naam weet. Tegenwoordig kun je ook veel met die plantenappjes op je telefoon. Een fotootje maken en je ziet direct welke plant het is. Gaat redelijk feilloos moet ik zeggen. Maar ik heb dus wel wat met de Latijnse plantennamen.”

Waar ligt de focus van jullie bedrijf?

“Na de verbouwing van de woning en schuur hebben we besloten om de naam ‘Hoveniersbedrijf H. Nijhuis’ te veranderen in ‘Tuinpracht Nijhuis’. Dat dekt de lading beter. Naast de hovenierswerkzaamheden hebben we ook een klein tuincentrum waar we tuinplanten, potgrond en meststoffen verkopen.”

Wat is een typische Nijhuis tuin?

In overleg met de klanten bepalen we hoe we de tuin gaan inrichten. Het liefst zoveel mogelijk groen en een functionele bestrating. Hoe meer groen, hoe koeler de tuin. Eventueel een vijver, hoewel dat wel oppassen blijft met kleine kinderen. Als er ruimte is een gazon. Het is belangrijk om een groene basis te hebben voor de winterperiode zodat er in de winter ook nog wat te zien valt. Het geheel van de aanleg start met de grondbewerking. Het is heel belangrijk om harde lagen in de grond te doorbreken zodat het water weg kan. Als het grondwerk niet goed wordt uitgevoerd krijg je na de aanleg veel problemen met wateroverlast en planten die niet goed of helemaal niet willen groeien.

Wat doen we met de buxus? 

“Buxus is een mooie plant maar heeft veel last van de buxusrups. Die rups vreet de hele struik kaal. Je kunt het bestrijden maar je blijft bezig. Een vervanger is Ilex, maar die kunnen last krijgen van spint. Ik gebruik tegenwoordig ook wel euonymus, oftewel kardinaalsmuts. Dat lijkt op buxus maar is bestand tegen de buxusrups. Er wordt op het moment geëxperimenteerd met een nieuw soort buxus. Betterbuxus, maar het wordt nog niet op grotere schaal aangeboden. Men zal wel voorzichtig zijn, denk ik.”

Minder bomen

Henny Nijhuis vindt dat de overheid een grotere rol zou moeten pakken op het gebied van vergroening. “Een tuin met veel groen en bomen zorgt voor een veel fijnere leefomgeving. Bomen vangen co2 op en geven zuurstof af. Met bomen is het een stuk koeler. Dat kan maar zo 5 graden schelen. Groen houdt geluid tegen. Maar kijk eens naar een luchtfoto van zeg maar 10 jaar terug en ga nu eens kijken. Wat je ziet is dat er heel veel bomen en beplanting weg is gehaald. Waarom?, ik begrijp dat niet.”

Overal een tuinhuis?

“Ach ja, als de buurman een tuinhuis of overkapping wil, wil ik dat ook. Tenminste dat zie ik vaak. Tuurlijk regel ik een tuinhuis als een klant dat wil. Maar ik zie vaak dat men een veel te grote overkapping wil ten opzichte van een postzegelformaattuin. Een overkapping kan functioneel zijn, maar ik ben een beetje sceptisch merk je.”

Gebakken bestrating of beton ?

‘Je praat over een behoorlijk prijsverschil. Maar gebakken bestrating is kleurvaster en het is super duurzaam. Ben je het zat, dan zet je stenen op marktplaats en die verkoop je dan gewoon. Die prijsverschillen zie je ook bij de rest van de tuin. Een richtprijs voor een tuin is daarom ook moeilijk te geven. In prijs variëren onze tuinen zo’n beetje tussen de 70 en 225 euro per vierkante meter. Maar het kan ook duurder of goedkoper. Het is afhankelijk van de materialen die er uitgekozen worden.”

Onkruid tussen de stenen op het oprit. Wat doen we daar mee?

“Goede bestrijdingsmiddelen bestaan niet meer, omdat het niet meer mag. Natuurazijn kan wel, maar verzuurt de grond. Het meest natuurvriendelijke is kokend water. Dan verbrandt het onkruid als het ware.” Je moet alleen vaker aan de slag om het onkruid weg te houden. Branden is ook een optie.

Gerard Voortman 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding