Afbeelding

Burgunder speciaalbier brengt verloren bierrecepten terug

Zakelijk

BORNE – Zes speciaalbieren, op basis van 19e eeuwse recepten, met een regionaal verhaal achter ieder bier: dat zijn de speciaalbieren van Burgunder. “We wilden niet de zoveelste tripel of witbier maken. Vroeger had elk dorp wel een klooster of brouwerij waar ze bier maakten. Dat lekkere bier van vroeger brengen we terug”, vertelt Ronald Bootsma.

Tekst en foto: Diana Maatjes

Samen met Michiel Toebes brouwde hij in april 2021 het eerste bier: Burgunder Gold. Burgunde is de oudste naam van Borne en daarmee de perfecte naam voor dit nieuwe Bornse biermerk. “Een paar maanden later, in september, was de Slag om Borne en vroegen Frank Vennegoor en Jurre Nijhuis onze medewerking.” De vier mannen sloegen de handen ineen en maakten onder de naam Karelsk – naar Kareltje, die centraal staat in dit evenement – in 2021 het Hop Hop bier en voor de Slag om Borne in 2022 een nieuwe variant, met de naam Zwaar ‘t Bokje.

Van genieten

Bij het ontwikkelen van een nieuwe smaak, brouwen de mannen eerst thuis een kleine hoeveelheid. Ze sleutelen net zo lang aan het recept totdat ze helemaal tevreden zijn. Daarna laten ze grote batches maken bij brouwerijen in de regio. “Het Burgunder bier is niet een pilsje om achterover te tikken”, voegt Ronald toe. “Het is een drank waar je net als wijn of whiskey echt even voor gaat zitten om te genieten van de smaak.” Van de vier varianten Gold, Swart, Stypel en Dunder is Swart Ronalds favoriet in de winter. “Echt zwart van kleur en die is zo lekker als het buiten koud is.”

Proeftap Bornse horeca

“Begin 2023 gaan we met z’n vieren samen verder in het bedrijf Burgunder en er zit nog veel leuks in het vat”, licht Ronald alvast een tipje van de sluier op. “We willen in januari een proeftap gaan plaatsen bij de Bornse horeca. Samen met Spanjaard bier van Marcel Bergboer, want we willen graag samenwerken met andere lokale ondernemers. We hebben al goede geluiden gehoord vanuit de Bornse horeca, er is zeker animo voor. Op die manier kunnen we Bornenaren nog meer laten genieten van ons bier.”

Toekomstdroom

De mannen hebben allemaal een baan ernaast en dit speciaalbier maken is inmiddels een uit de hand gelopen hobby waar veel tijd in gaat zitten. Toch gaan de dromen nog verder. Het lijkt de mannen fantastisch om een eigen brouwerij met proeflokaal te beginnen. “Hoe gaaf zou dat zijn!” vindt Ronald. “Dit bier maken geeft zo veel energie, echt fantastisch om te doen. Dan mag het nog wel veel groter worden.”

Pakketten en losse biertjes

Voor nu staat Kerstmis in Oud Borne op de rol, op 10 december. “Daar staan we met een kraampje en kan iedereen pakketten of losse biertjes bij ons kopen.” De pakketten zijn door bedrijven ook te bestellen als relatie- of kerstgeschenk. De losse biertjes zijn te koop bij diverse winkels in Borne, Twente en zelfs tot Emmen en Groningen aan toe. Alle verkooppunten en nog veel meer informatie over deze speciaalbieren staan vermeld op: www.burgunderbier.nl.