Afbeelding

Geslaagde Haloween koopzondag, griezelen en gruwelen in Borne

Uitgaan en cultuur

BORNE - Wie zondag door Borne heen liep dacht zomaar even in een plaatsje in de Verenigde Staten te zijn beland. Hoewel het voor de meeste Bornenaren heel duidelijk was dat er Halloween werd gevierd in het centrum kreeg de Bornse Willem ter Beek de schrik van zijn leven toen hij bij Leurink nietsvermoedend het dorp in liep en geconfronteerd werd met een man met een kettingzaag. “Mijn hart sloeg over en ik dacht even in een hele slechte film beland te zijn, gelukkig kwam ik er toen achter dat de koopzondag aan Halloween geweid was.” Aldus Willem ter Beek, die eraan toevoegde dat hij helemaal niet wist dat Halloween ook in Nederland werd gevierd?

De oorsprong van Halloween
Halloween vindt zijn oorsprong in het oude Keltische festival genaamd Samhain, dat op 31 oktober plaatsvond. Samhain markeerde het einde van de oogsttijd en werd gezien als een moment waarop de grens tussen de wereld van de levenden en de doden vervaagde. Mensen droegen maskers en kostuums om boze geesten af te weren.

Halloween in Nederland, een opkomende traditie
Met de komst van het christendom vermengde Samhain zich met Allerheiligen en Allerzielen. “Halloween” komt van “All Hallows’ Eve,” wat de avond voor Allerheiligen betekent. Halloween omvat nu tradities zoals kostuums dragen, pompoenen uithollen en snoep ophalen bij huizen (trick-or-treating). Deze gewoonten zijn geëvolueerd tot een leuke en feestelijke viering, waarbij mensen genieten van verkleden en snoep. Het is vooral populair in Engelstalige landen zoals de VS, Canada, Ierland en het VK. Maar ook in Nederland wint het feest aan populariteit, zo ook in Borne waar voor de zoveelste keer een speciale koopzondag aan Halloween geweid werd.

Griezelen en gruwelen in Borne
Hoewel er slecht weer was voorspeld hadden de vele bezoekers van de speciale koopzondag geluk, op een paar drupjes na was het droog in Borne. Speciaal voor de gelegenheid waren er twee grote spookhuizen gemaakt waar ouders en kinderen in konden griezelen. Er was een angstaanjagend theater en gave optredens van griezelige acteurs. Zo was er een skelet op een fiets en heks die in een betoverde soep roerde. Kinderen konden plaats nemen op een levensgrote elektrische stoel en verschillende ondernemers waren helemaal in stijl gekleed en geschminkt.

Tevredenheid bij bezoekers en ondernemers
De man met de kettingzaag wist dus de meest angst aan te jagen bij de bezoekers. Her en der kon je door het centrum van Borne soms een kreet van angst horen. Uiteindelijk was de speciale koopzondag goed bezocht en waren zowel ondernemers als bezoekers erg tevreden met het evenement.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding