Afbeelding

Filmpremière met internationale glans, Kulturhus Borne voor even net Filmfestival van Cannes.

Uitgaan en cultuur

BORNE - Wie dit weekend aanwezig was bij de première van de oorlogsfilm: ‘Max, een band voor het leven’, waande zich even in Hollywood of Cannes. En de première had ook nog een internationaal tintje. Frits Soetmann, opgegroeid in Borne, en tegenwoordig professioneel acteur in Finland, speelde mee in de film, en kwam speciaal voor de première terug uit Finland.

Afgelopen weekend was het Kulturhus Borne het toneel voor de premiere van de oorlogsfilm: ‘Max, een band voor het leven’. Een film gemaakt door Jan Mulder en Jan Kolner die gaat over het waargebeurde verhaal van Max van Trommel, die tijdens de tweede wereldoorlog huis en haard moet verlaten en als tienjarige moet onderduiken in Twente. De film raakte bij veel van de aanwezigen een gevoelige snaar en maakte een grote indruk.

Professionele acteur
Ook Frits Soetmann was aanwezig bij de première. De professionele acteur die opgroeide in Borne en momenteel in Finland woont, heeft een indrukwekkende staat van dienst in de film- en televisiewereld. Met meer dan 42 televisieseries, 8 films en reclames op zijn naam, was zijn deelname aan ‘Max: een band voor het leven’ een opvallende verschijning in deze Bornse speelfilm. In de film vertolkte Frits Soetmann de rol van een NSB’er, een uitdagende en belangrijke rol die hij met veel plezier en geheel vrijwillig op zich nam. “Het ontkennen van de Holocaust is een gevoelig onderwerp. Ik vind het belangrijk dat zo’n film het gedachtegoed weer even aanwakkert.” Aldus Soetmann.

Hollywood ervaring
Hoewel hij als professioneel acteur veel grootschalige evenementen heeft meegemaakt, was Soetmann onder de indruk van hoe goed de première van een lowbudgetfilm als “Max: een band voor het leven” was georganiseerd door regisseurs Jan Mulder en Jan Kolner. “Voor een lowbudgetfilm was het ontzettend goed georganiseerd. Auto’s, de rode loper, en zelfs de media waren aanwezig. Het voelde bijna als een echte Hollywood-ervaring,” voegde hij eraan toe.

Thuiskomen
Soetmann deelde ook nog een andere persoonlijke drijfveer voor deelname aan de film: “Voor mij voelde het als thuiskomen. De vriendelijke en kleinschalige sfeer van Borne is uniek. Het is mijn dorp en ik ben er trots op dat ik deel uit mag maken van een Bornse filmproductie.” De positieve geluiden van het publiek en de waardering voor de acteurs, waaronder Arjan en Inge Lammers, die de rol van vader en moeder vertolkten, en de figuranten, waren overweldigend. Sommige scènes in de film raakten het publiek diep, en de jonge Max, gespeeld door Victor Brorens, werd naderhand geprezen voor zijn uitstekende vertolking.

Yad Vashem onderscheiding
Een ander hoogtepunt van de avond was de uitreiking van de Yad Vashem, dit is de hoogste onderscheiding die de Israëlische regering aan niet-joden toekent en bedoeld is voor mensen die vaak met gevaar voor eigen leven joodse mensen hebben geholpen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De onderscheiding werd uitgereikt aan de nazaten van de families Geerdink en Hofsté, die tijdens de tweede wereldoorlog actief verzet pleegden en die Max van Trommel hielpen om uit de handen van de Duitsers te blijven.

Blijvende impact
De premièreavond was een groot succes, en met het vooruitzicht dat de film binnenkort op middelbare scholen zal worden vertoond, zal “Max: een band voor het leven” blijvende impact hebben op de gemeenschap en de herinnering aan deze belangrijke periode in de geschiedenis van ons land levend houden. Wie de film wil zien kan een ticket kopen op de website van het Kulturhus Borne. www.kulturhusborne.nl