Afbeelding

Beune schittert op WK-afstanden: Twee gouden en een bronzen medaille

Sport en vrije tijd

BORNE - Het was een veeleisend weekend voor de Nederlandse schaatsster Joy Beune tijdens de WK-afstanden in Calgary. Na een indrukwekkende prestatie, waarbij ze goud en een Nederlands record behaalde op de Teamachtervolging, stonden er zondag twee uitdagende afstanden op het programma voor de 22-jarige Bornse.

“Ik ben geen echte vijf kilometer rijder, maar ik ga hoe dan ook tot het gaatje en ik hoop daarvan snel te herstellen”, deelde Beune mee aan de NOS voorafgaand aan de spannende dag waarop ze twee races zou rijden. “Alles om hopelijk het podium te bereiken bij de 5 km”, voegde ze eraan toe.

Beune wist haar doel te bereiken, want met een razendsnelle start en een tijd van 6.48 versloeg ze titelverdedigster Schouten met 1,26 seconden en werd ze gekroond tot wereldkampioen. “Ik kan het nog steeds niet geloven maar het is echt zo, ik zie het staan”, deelde een dolgelukkige Beune mee na de race. “Ik startte snel, veel sneller dan gedacht, en mijn rondetijden bleven laag. Ik had steeds het gevoel dat ik door kon gaan en uiteindelijk was het genoeg om wereldkampioen te worden.”

Beune kon niet lang genieten van haar overwinning, want dezelfde avond stond ook de 1500 meter op het programma. “Ik moet zometeen nog een keer dus ik wil snel naar die prijsuitreiking en herstellen en dan die 1500 nog!” verklaarde ze. Drie uur later stond ze aan de start van de tweede race van de avond, waar ze als nationaal kampioen ook kans maakte op een medaille.

Ook op de 1500 meter wist Beune indruk te maken. Met een tijd van 1.52,91 veroverde ze de bronzen medaille. De Japanse Tagaki won het goud en het zilver ging naar de Chinese Han Mei. “Ik ben nog steeds in extase. Dat ik dit nog kan na een 5 kilometer zegt alles over mijn vorm, denk ik”, zei Beune in een eerste reactie tegen de NOS. “Ik had even mijn rust genomen en stond vrij snel weer ‘aan’. Ik dacht: ik ben toch al wereldkampioen dus gewoon doen wat je kan, en ja daar was ook nog een bronzen plak.”

Het was een buitengewoon succesvol weekend voor de jonge schaatsster uit Borne. Met drie medailles - twee gouden en een bronzen - heeft Beune haar naam definitief gevestigd in de schaatswereld.