Afbeelding

Een cadeau voor jou, een toekomst voor vrouwen in Nepal

Zakelijk

BORNE - Wereldwinkel Borne verkoopt al jaren sjaals en decoratieve figuren van ‘Sjaal met Verhaal’ uit Nepal. Het verhaal achter Sjaal met Verhaal begint bij de Nederlandse Inge Hoogesteger, destijds werkzaam bij Randstad, die Nepal in 2013 voor het eerst bezocht en er haar hart verloor aan de mensen daar. 

Ze stapte een compleet andere wereld in en werd geraakt door de prachtige bevolking en de schoonheid van de natuur. ‘Een bezoek aan een kinderhuis in Pokhara liet mij inzien dat je zelf geen kinderen hoeft te hebben om toch iets voor een kind te kunnen betekenen. Ook werd ik geraakt door de kracht van de Nepalese vrouwen’, vertelt Hoogesteger. ‘Want voor jezelf en je kinderen zorgen is niet makkelijk in een land waar armoede heerst en zorg en onderwijs niet vanzelfsprekend zijn. Ondanks de zware omstandigheden overheerst de vriendelijkheid en gastvrijheid van de mensen daar.’ Inge wilde iets doen en kocht een aantal sjaals om in Nederland te verkopen. Dat betekende inkomsten voor de vrouwen die de sjaals maken en de opbrengst zou ze doneren aan het kindertehuis. Ze had nog geen idee dat deze actie haar leven en dat van honderden andere vrouwen op zijn kop zou zetten.

Een sociale onderneming

Want eenmaal terug in Nederland waren die sjaals binnen een week verkocht. En toen haar omgeving hoorde dat ze nog eens naar Nepal zou gaan, stroomden de bestellingen binnen. Tegelijkertijd voelde Hoogesteger de behoefte aan een sabbatical. ‘De maanden erna verliepen als een rollercoaster. Ik maakte verschillende reizen naar Nepal en Thailand, ontmoette de juiste mensen en de spullen die ik kocht bleken heel populair in Nederland.’ Haar woonkamer vulde zich met spullen en de handel gaf haar veel voldoening. Zozeer zelfs dat ze ontslag nam om zich helemaal te richten op haar kersverse bedrijf ‘Sjaal met Verhaal.’

Er kwam een pand, een team enthousiaste medewerkers en het bleef niet meer alleen bij sjaals; vloerkleden, onderzetters, sieraden, tassen en allerlei vilten decoraties en speelfiguren werden ingekocht. Allemaal kleurrijk, uniek en handgemaakt. En met de verkoop creëert Sjaal met Verhaal werk voor inmiddels meer dan duizend vrouwen in Nepal en Thailand. Economisch zelfstandig kunnen zijn heeft een enorm positieve impact op hun leven en dat van hun kinderen. Deze missie staat altijd voorop. Als ‘sociale onderneming’ is niet winst het doel, maar middel dat bijdraagt aan een betere wereld.

Sjaal met Verhaal steunt daarnaast verschillende projecten zoals het bouwen van een medische post. Ook het kindertehuis waar het allemaal begon krijgt nog steeds steun. Hoogesteger reist regelmatig naar Nepal om toe te zien op de productie en nieuwe wensen en trends van de Nederlandse markt over te brengen zodat de collectie up-to-date blijft. Het blijft een uitdaging om te werken aan de missie om werk te creëren voor vrouwen in Nepal zodat ze een zelfstandig bestaan kunnen opbouwen. Het land wordt niet alleen geteisterd door armoede, maar kent ook vele tegenslagen in de vorm van aardbevingen, landverschuivingen, een sprinkhanenplaag en natuurlijk de Coronacrisis. Als de landsgrenzen sluiten is er al snel een ernstig tekort aan voedsel en medicijnen. De impact van tegenslagen is groot. Daarom is het des te belangrijker om de vrouwen daar een stabiele basis te geven en extra in te springen wanneer het land getroffen wordt door rampspoed.

Die support kan natuurlijk niet bestaan zonder de mensen die de producten kopen. Tot eind februari geeft de Wereldwinkel korting op de wintersjaals, ook die van Sjaal met Verhaal.