Afbeelding

Wereldwinkel Borne viert 40-jarig jubileumfeest in de ‘Fair Trade Week’

Zakelijk

BORNE - Waar in andere steden in Twente regelmatig Wereldwinkels verdwijnen viert de Wereldwinkel in Borne haar 40-jarig jubileum. Bekend van in eerste instantie een ‘Derdewereldwinkel’, met vooral veel zuivere koffie en rietsuiker én Boeddhabeeldjes uit verre derdewereldlanden in haar assortiment, naar nu een eigentijdse fair trade cadeauwinkel met een wervend motto: ‘Koop een betere wereld’. 

Tekst en foto’s door Hans Kamphuis

Vanaf zaterdag 29 oktober tot en met zaterdag 5 november viert de vereniging Wereldwinkel Borne haar 40-jarig jubileum. De vereniging heeft bewust voor deze week gekozen omdat het ook de landelijke Fair Trade Week is. Op zaterdagmiddag wordt gestart met een informele receptie in en buiten de winkel voor alle (oud) vrijwilligers, leden, donateurs en andere genodigden waaronder ook wethouder Michael Geerdink, namens het College van Burgemeester en Wethouders. Tijdens de Fair Trade Week zijn op de openingsdagen (dinsdag tot en met zaterdag), elke dag kortingen op andere producten. Ook hebben ze een slagzin-wedstrijd voor iedereen én een prijs voor mensen die in de feestweek 40 jaar worden of die 40 jaar getrouwd zijn. Dus de Wereldwinkel Borne nodigt eenieder uit in de winkel aan de Nieuwe Kerkstraat 27 om haar feestweek mee te vieren! 

De vereniging Wereldwinkel Borne

Wereldwinkel Borne is een actieve vereniging met een bestuur en circa 70 leden. Daarvan zijn circa 35 leden medewerkers die als vrijwilliger in de winkel staan, de inkoop doen en alles wat erbij komt kijken rondom een winkel. Het bestuur, ook bestaande uit vrijwilligers, is trots op de inzet van alle vrijwilligers en op het kunnen vieren van het 40-jarig jubileum. Gerda Remmers en Gerrie Bonekamp, respectievelijk voorzitter en penningmeester, vertellen in de moderne en fraai ingerichte winkel enthousiast over de ontwikkelingen bij de Wereldwinkel Borne. 

Gerda Remmers: “We hebben in 2019, net voor de coronaperiode, de winkel geheel vernieuwd en het assortiment ook aangepast en breder gemaakt. We verkopen nog steeds fair trade (eerlijke handel) foodproducten maar steeds minder omdat deze inmiddels ook te koop zijn in de supermarkten. De insteek is nu meer gericht op een eigentijdse, fair trade cadeauwinkel. Ons doel blijft het verkopen van authentieke, fraaie producten die de wereld een beetje beter en mooier maken, met minder armoede, honger en ongelijkheid. Naast de genoemde fair trade producten ook duurzame en sociale producten. Voorbeeld van een sociaal product zijn fleurige sokken, deze zijn te koop en ontworpen door iemand vanuit een daklozenproject van het Leger des Heils. Ze zijn op het idee gekomen omdat mensen bijna geen sokken in de bekende kledingzakken van het Leger des Heils doen. De afspraken zijn hierover dat voor elk door ons verkocht paar sokken, het Leger des Heils ook een paar sokken gratis ontvangt. Het hoeft dus ook niet altijd van ver weg te zijn, het kan ook lokaal.”

Koop een betere wereld

De vrijwilligers bij de Wereldwinkel Borne zijn zeer actief in de winkel. Ze moedigen andere mensen ook aan om bewust te kopen om zo actief bij te dragen aan een betere wereld. Gerrie Bonekamp: ”We zijn aangesloten bij een redelijk nieuw platform ‘Wereldwinkel.nu’, waarbij circa 200 wereldwinkels zijn aangesloten. Door de coronaperiode hebben de wereldwinkels het ook zwaar gehad qua omzet en in financieel opzicht. Daarom heeft het platform gezamenlijk de campagne ‘Koop een betere wereld’ opgezet om meer aandacht te krijgen voor de wereldwinkels en de producenten van de fair trade en duurzame producten. We zitten qua omzet gelukkig weer in de iets stijgende lijn. Dit komt natuurlijk ook door een breder assortiment van mooie en unieke cadeauartikelen.”

Vrijwilligers 

Zoals bij vele wereldwinkels zijn in Borne ook voldoende vrijwilligers noodzakelijk om de winkel draaiende te houden. “De groep vrijwilligers wordt natuurlijk ook elk jaar een jaartje ouder en vergrijst iets, daarom zijn bij ons nieuwe vrijwilligers altijd welkom. We zoeken ook nog vrijwilligers die in het bestuur zitting willen nemen en taken van lang zittende bestuurders willen overnemen” aldus Gerda. 

Kijk voor meer informatie over de acties in de jubileumweek en andere informatie op: www.wereldwinkelborne.nl 

Afbeelding