De crew bezig met opnames maken
De crew bezig met opnames maken

Video Club Borne laat oude tijden herleven

Uitgaan en cultuur

BORNE - De rode loper was niet uitgelegd en er kwamen geen dure sterren de première van de clip Stork ‘n Blues opluisteren, maar dat mocht de pret van de genodigden vorige week woensdagavond niet drukken. In verenigingsgebouw De Fontein – achterkant Baptistenkerk – herleefden oude tijden in een ode aan Dirk Willem Stork in oude gebouwen, het vroeger, het heden, nieuwe en oude geluiden.

door Peter van der Molen

‘De clip duurt maar zes minuten, maar wij hebben er een half jaar aan gewerkt’, legt regisseur Bertie Borggreve uit. Met die ‘wij’ duidt hij op de leden van De Filmwerkplaats een onderdeel van de Video Club Borne. Zes clubleden hebben met meerdere camera’s de clip met en voor de leden van de Twentse Bluesband De Breeze gemaakt.

De Stork ‘n Blues is een cultureel verantwoord Twents verhaal, een ode aan de mannen die in het verleden bij Stork Hengelo werkten. Maar het is ook een ode geworden aan Dirk Willem Stork en zijn vrouw. DW was van 1890 – 1929 directeur en is tot leven geroepen door leden van het Twents Theater, vroeger Stork Nus. Oudere Hengeloërs kunnen zich nog de legendarische voorstellingen van deze bedrijfstoneelgroep in het Verenigingsgebouw herinneren.

Stork was in die tijd voor Hengelo wat Spanjaard was voor Borne. Er was zelfs een eigen badhuis schuin tegenover de Vereniging op de hoek van de Berfloweg - Langelermaatweg. Ook buitenstaanders konden daar voor een dubbeltje douchen. Van school komend ging men meestal bij Stork werken tot z’n 65ste en dan verhuisde men naar Bejaardenhuis Avondrust aan de Deldensestraat. Dat Verenigingsgebouw staat er overigens na een ingrijpende restauratie weer vorstelijk bij en biedt nu plaats aan een Grand Café en een hotel.

‘Alles draaide vroeger om Stork’, heeft Bertie vernomen. ‘Als je iets gedaan wilde krijgen bij de gemeente, dan ging je eerst naar Dirk Willem en als die het goed vond dan kwam het voor elkaar’. In de leegstaande hallen van Stork is de geschiedenis van de mannen van Stork tegen de klanken van de Stork Blues in vogelvlucht in beeld gebracht. ‘Wij zijn in het afgelopen najaar begonnen met de voorbereidingen en in februari begonnen met de opnames. Het is een professionele clip geworden en die is vanaf nu bijvoorbeeld ook op YouTube te zien’. De videoclub telt een kleine 60 leden die wekelijks enkele keren samenkomen. Er worden ervaringen uitgewisseld, maar er zijn ook montagecursussen te volgen. ‘Onze leden komen uit heel Twente en samen werken wij aan projecten. Wij doen niet zomaar wat. Wij nemen onze hobby zeer serieus. Voor een film van een kwartier, kunnen wij wel twee jaar bezig zijn’. Dat het resultaat dan ook gezien - en gehoord - mag worden, konden de ongeveer 50 genodigden bij de presentatie beamen.

Dirk Willem en zijn derde vrouw in de uitvoering van het Twents 
Theater