Foto van het Rijksmonument ‘de voormalige Bornse Synagoge’.
Foto van het Rijksmonument ‘de voormalige Bornse Synagoge’.

Muziektheater en muzikale lezing op het programma van Cultureel Podium Bornse Synagoge

Uitgaan en cultuur

BORNE - Het Cultureel Podium Bornse Synagoge heeft in maart een mooi gevarieerd programma samengesteld. Zondagmiddag 19 maart is een muziektheater te zien en te horen rondom de legendarische singer-songwriter, dichter en artiest Leonard Cohen. Eind maart wordt een muzikale lezing gehouden over het oude, bijzondere lied ‘Lili Marleen’.

Tekst door Hans Kamphuis (foto’s van Cultureel Podium en Hans Kamphuis)

Muziektheater over de legendarische Leonard Cohen: ‘Songs for Leonard’

Singer-songwriter Channah van ’t Riet en theatermaakster Cyrelle Failé komen in de voormalige Bornse synagoge met een muziektheatervoorstelling rondom de Charmeur der charmeurs Leonard Cohen. In deze voorstelling, zondagmiddag 19 maart vanaf 15.30 uur, wordt zijn werk bekeken door de ogen van zijn vrouwen. De voorstelling geeft een boeiende kijk op het oeuvre van Leonard Cohen. Het is een verhaal over vrouwen en mannen, over liefde, verlangen en zeggenschap. 

Leonard Cohen (1934 -2016) was een Canadese folksinger-songwriter en dichter met de bekende hits als Suzanne, Hallelujah en So Long, Marianne. 

Het tweetal, Channah en Cyrelle, ontvangen mooie recencies over deze voorstelling. Bijvoorbeeld deze vorig jaar bij de premiére: “Als je nog niet verliefd was, ben je het nu geworden. Op beide dames. Op alle meisjes van Cohen. En vooruit: nog een beetje meer op de charmeur der charmeurs zelf.”

Muzikale lezing over ‘Lili Marleen - Eeuwfeest van een schuldig lied’

Op vrijdagavond 31 maart vanaf 20.00 uur neemt Inez Timmer je tijdens deze muzikale lezing mee in het lied met de meest fabelachtige levensgeschiedenis ter wereld: ‘Lili Marleen’. Dit bijzondere lied is in de Eerste Wereldoorlog geschreven en populair geworden in de Tweede Wereldoorlog. Nog tijdens die oorlog groeide ‘Lili Marleen’ niet alleen onder de Duitsers uit tot mythische proporties, ook de geallieerden zagen het lied als een mascotte van troost.

En zo werd ‘Lili Marleen’ op handen gedragen door miljoenen soldaten en daardoor een speelbal van ideologieën, oorlogszucht en propaganda. De makers van het lied werden gemangeld tussen de wensen van de mensen en de eisen van de bazen. ‘Lili Marleen’ werd een metafoor voor de duivelse keuzes waarvoor mensen soms worden gesteld en die schone gewetens bezoedelen. ‘Een schuldig lied’.

Inez Timmer is zangdocent en actrice met vele (ook internationale) optredens in bekende musicals.

Kaarten kopen met vroegboekkorting

U bent van hart welkom het Cultureel Podium Bornse Synagoge en kaarten voor het muziektheater en de muzikale lezing kun je kopen via de website www.bornsesynagoge.nl en kijk ook voor meer informatie op deze website.

Kosten entree voor het muziektheater op 19 maart zijn 15 euro. Vroegboekkorting van 2,50 euro tot 8 dagen vóór het muziektheater.

Kosten entree voor de muzikale lezing op 31 maart zijn 10 euro. Vroegboekkorting van 2,50 euro tot 8 dagen vóór de lezing.

Affiche voor de voorstelling ‘Songs for Leonard’.
Foto van Inez Timmer tijdens de muzikale lezing.