Max met va en moe Geerdink en Bennie en Alfons.
Max met va en moe Geerdink en Bennie en Alfons.

Oorlogsfilm ‘Een Band voor het Leven’ bijna afgerond: première in september

Uitgaan en cultuur

BORNE/TWENTE – Er is heel wat tijd en energie in gaan zitten, honderden mensen hebben meegewerkt, en het eindresultaat komt eindelijk in zicht: de oorlogsspeelfilm Een Band voor het Leven is bijna klaar. De opnames zitten er bijna op en nu breekt een periode van monteren en ondertitelen aan. “We verwachten dat de speelfilm in september in première gaat”, vertelt regisseur Hans Mulder.

Tekst: Diana Maatjes

De film vertelt het verhaal van de Joodse jongen Max van Trommel, geboren in 1932. De nu 91-jarige Max zat een groot deel van de Tweede Wereldoorlog ondergedoken bij familie Geerdink in Hertme, en ook even bij familie Hofste. Voor de nazaten van de families beschreef hij zijn herinneringen aan die tijd in het boekje Een Band voor het Leven. “Vier jaar geleden maakte ik samen met cameraman Jan Kolner de documentaire Nooit Verteld, waarin mensen die de oorlog hadden meegemaakt vertelden over die tijd. Max was één van hen. Ik heb hem gevraagd of ik zijn boekje mocht herschrijven naar een script om er een film van te maken en dat vond hij hartstikke leuk”, vertelt Hans Mulder.

Acteurs vinden

“Ik wilde het liefste Joodse spelers voor alle Joodse mensen in de film, maar dat was nog een hele klus”, gaat Hans verder. “Via de synagoge in Enschede kwam ik uiteindelijk uit bij de Joodse Victor Mendelsohn uit Enschede. Hij heeft de rol van de jonge Max fantastisch gespeeld.” Voor va en moe Geerdink vond hij via-via het echtpaar Arjan en Inge Lammers. “Ik ken de wereld van toneel en revue een beetje en dat was de beste manier om goede spelers te vinden die graag wilden meewerken. Voor een project als dit konden we uiteraard geen beroepsacteurs inhuren.”

Monteren

Nu de opnames er bijna opzitten, komt het aan op de laatste fase. Hans legt uit: “We zijn nu bezig met monteren, we hebben vele uren aan materiaal en daar moet nu de film van gemaakt worden. Dat is een flink karwei. Daarna komt er muziek bij en ondertiteling, want de Twentse acteurs spreken allemaal Twents.” De première vindt waarschijnlijk in september plaats, in de Hengelose bioscoop, en zal een weekend duren. “Op vrijdagavond kunnen cast, crew en sponsoren de film als eerste bekijken. Zaterdag en zondag is de film beschikbaar voor iedereen die ‘m wil bekijken.”

Onderwijs

De oorlogsfilm is daarna hoofdzakelijk bedoeld voor het onderwijs. Hans Mulder was tot zijn pensioen, enkele jaren geleden, directeur van basisschool De Wheele in Borne, het onderwijs heeft dus een bijzonder plekje in zijn hart. “We denken dat dit een belangrijk aandeel kan hebben om te praten over wat er gebeurd is in de oorlog. Middelbare scholen kunnen met de film en een begeleidende lesbrief een discussie creëren met de leerlingen.”

Compliment

Regisseur Hans is intens trots op alle inzet van iedereen die heeft meegeholpen. “De cast en crew hebben zo hard gewerkt, ze waren zo onvoorstelbaar enthousiast. Ik wil al die mensen een heel groot compliment geven. De vele sponsoren en de medewerking van de gemeente Borne en Heemkundegroep Hertme zijn ook fantastisch. En natuurlijk Jan Kolner, de cameraman, zonder hem was deze film nooit zo mooi tot stand gekomen. Hij werkt zo secuur en precies, het resultaat is echt heel goed.”

Jan Kolner (l) en Hans Mulder (r) bezig met de montage van de film.