Afbeelding

Evelien en Frans geven kleur aan het leven

Uitgaan en cultuur

BORNE - Als op 28 april in Dalfsen voor het eerst de poorten opengaan van de beeldentuin De Broekhuizen zijn Evelien Limbeek en Frans Egberink erbij. Niet als toeschouwers, maar als deelnemers. Dat heeft Evelien nooit kunnen voorzien toen zij zestien jaar geleden met Frans meeging. Hij volgde een cursus in het werken met glas in lood en zij had haar hobbymatige creatieve dadendrang in het maken van bloemboeketten en breiwerkjes wel zo’n beetje opgesoupeerd.

‘Ga eens met mij mee. Ze doen daar ook aan glasfushing. Lijkt mij echt iets waar jij je creatieve drang in kwijt kunt’.

Frans bleek zijn vrouw aardig te kennen, want het was meteen liefde op het eerste gezicht.

‘Ik was meteen verkocht’, bekent Evelien. ‘Ik kon hier echt mijn creativiteit in kwijt. Bij het werken met glas in lood moet je als het ware altijd tussen de lijntjes kleuren, maar bij fushing is dat niet het geval. Daar komen de lijntjes later’.

Glas versmelten

Bij glasfuhsing wordt glas in een oven bij hoge temperaturen versmolten. Vooraf is een compositie gemaakt van bijvoorbeeld verschillende kleuren glas die samen een voorstelling tonen. De oven wordt tussen de 700 – 800 graden verhit en het ontwerp blijft daar ongeveer twaalf uur in. De losse delen glas zijn dan met elkaar versmolten tot de gewenste compositie.

‘Frans en ik vullen elkaar mooi aan. Soms heeft hij een idee in zijn hoofd en vraagt mij dat in glas te vertalen en soms maak ik iets moois en vraag hem daar een kader om te maken. Ik maak bijvoorbeeld een windvaan en Frans maakt dan de standaard waar dat op moet komen’.

Frans kan de omlijsting in allerlei vormen in roestvrij staal maken en daarmee biedt hij zijn vrouw de ruimte om ‘buiten de lijntjes te kleuren’.

Evelien heeft een redelijke hoeveelheid glas in allerlei kleuren in voorraad, glas van dezelfde leverancier ‘want glas van verschillende leveranciers geeft problemen bij versmelten’.

‘Ik werk voornamelijk op eigen initiatief. Ik maak nooit een schets, tenminste niet op papier. Ik heb een idee in mijn hoofd en dat werk ik dan uit. Je kunt bij glas versmelten van veel technieken gebruik maken. Het is een hobby die nooit verveelt’.

Schommels en windvanen

Een wandeling op een zonnige middag door haar tuin in Zenderen onderstreept haar bewering. Overal zijn de resultaten van haar creativiteit te zien, van kleine mensen op een schommel tot grote op de wind draaiende windvanen en zelfs een insectenhotel. ‘Tja, je kunt wel spreken van een uit de hand gelopen hobby’.

Bijzonder aandacht vraagt een fraai gemodelleerde vis in een rvs-kader. Het zonlicht schildert bonte kleuren door het glas. De schubben hebben de vorm van kleine vissen. De gekromde staart zorgt ervoor dat de wind een draai aan het kunstwerk kan geven.

‘Wij maken wat wij zelf mooi vinden en laten de commercie dat niet bepalen. Wat wij maken is uniek. Van geen enkel stuk is er een tweede’.

Al een aantal jaren geeft het kunstenaarsechtpaar acte de préséance op Glasrijk Tubbergen en daaraan wordt vanaf eind april een fraaie bijdrage aan de beeldentuin in Dalfsen toegevoegd.

‘Wij maken vijf fraai gestileerde vissen die een plaatsje krijgen bij de Vecht. Vissen en water horen nu eenmaal bij elkaar. Ik maak de vissen en Frans geeft ze met zijn kaders een mooi podium’.

Peter van der Molen

Afbeelding