Afbeelding

Videoclubleden Borne maken samen videoclip ‘Stork’n Blues’

Uitgaan en cultuur

BORNE - De Videoclub Borne is actief op vele gebieden zowel voor beginners als ook voor gevorderden. In het kader van de ‘De filmwerkplaats’ is een groep van acht leden, veelal de gevorderden, aan het leren om samen te werken met elkaar met meerdere camera’s aan een project. Dat doen ze dit jaar onder meer in de vorm van het gezamenlijk maken van een videoclip. Niet zomaar een videoclip, maar een speciale videoclip met de uitdagende naam ‘Stork’n Blues’! Waarbij prachtige beelden voorbijkomen van monumentale woningen in het beschermd dorpsgezicht Tuindorp ’t Lansink en van een Twentse bluesband in de oude, lege Storkhallen in buurgemeente Hengelo. 

Tekst en foto’s door Hans Kamphuis

Tijdens de twee opnamedagen, op woensdag 11 en 18 januari, krijg je een goede indruk hoeveel tijd en energie het kost om een videoclip te maken van circa 4,5 minuut. Daaraan voorafgaand is een voorbereidingsperiode geweest van globaal vier maanden om van het idee tot de daadwerkelijke opnamedagen te komen. Daarna komt nog het monteren van de vele beelden en muziek. De groep van acht videoclubleden doen het met veel passie en plezier en de samenwerking is goed. 

De ‘Filmwerkplaats’ van de videoclub Borne 

De Videoclub Borne bestaat al bijna 22 jaar en heeft circa 50 leden. Het doel van de vereniging is het actief bevorderen van de amateur (video) filmkunst in Borne en omstreken. Het is een zeer actieve club voor zowel beginners als gevorderden waar je naast veel kennis en ervaring kunt opdoen in een ontspannen sfeer ook plaats is voor gezelligheid. Er worden vele clubavonden gehouden met regelmatig sprekers erbij en ook vele cursussen en workshops worden gegeven. De ‘De filmwerkplaats’ is ook zo’n workshop alleen wel een brede en uitgebreide workshop voor de meer gevorderden.

Het maken van een videoclip zoals ‘Stork’n Blues’ is ook zo’n brede workshop als project. Bertie Borggreve, videoclublid én producer en algemeen regisseur van dit project: “We zijn enkele jaren geleden bij de videoclub met ‘De filmwerkplaats’ begonnen om samen projecten op te pakken in plaats van eenieder voor zich. Elk jaar proberen we een project samen uit te voeren. Het werken met meerdere mensen aan een film of videoclip is inspirerend en leerzaam. Met behulp van meerdere camera’s en vanuit verschillende hoeken opnamen maken vergt een goede afstemming en samenwerking tussen de deelnemers. Vorig jaar hebben nog een film gemaakt met de titel ‘Blind vertrouwen’. Deze gemaakte films en video’s zijn wel te zien op youtube.”

Het ontstaan van het idee van ‘Stork’n Blues’

Het idee voor de workshop van dit jaar was het maken van een videoclip van een muziekband. Bertie: “We hadden het idee om een muziekband samen te gaan filmen. Daar moet natuurlijk wel een verhaal, een rode draad, bij bedacht worden en daar heb ik eerlijk gezegd wel een nacht van wakker gelegen. Een band was via vrienden snel gekozen, namelijk de Twentse bluesband ‘The Breeze’. Het idee was een optreden in een oude fabriekshal en via via kwam ik in gesprek met Gerard Löbker.” 

Hij heeft in 2018 het jubileumboek ‘Bij Stork’ (150 jaar Stork) uitgebracht. Hij heeft het geschreven en de foto’s verzameld voor het boek. Hij houdt nog steeds een groot archief bij van en over Stork in één van de ruimten van de voormalige Storkgebouwen. Hij heeft circa veertig jaar gewerkt bij Stork en wordt ook wel genoemd ‘de Stork archivaris’. Bertie: “Met hem kwam ik dus in gesprek en heb het genoemde boek geleend. Daarna in vervolggesprekken met Gerard kwam ik uit om een videoclip te maken waarin de oud-directeur van Stork namelijk Dirk Willem Stork (1855-1928) een hoofdrol heeft.” 

Gerard: “D.W., zoals hij vaak werd genoemd, is zeer belangrijk geweest voor Stork en hij had voor die tijd vooruitstrevende opvattingen. Hij benadrukte de noodzaak van samenwerking tussen kapitaal en arbeid. Hij heeft ook vele sociale fondsen en overlegstructuren ingesteld.” Bertie vult aan: “Met veel support en meedenken van Gerard over D.W. Stork en over mooie te filmen locaties en de nodige informatie over Stork hebben we het verhaal geschreven.” 

Opnamedagen met acteurs en de Twentse bluesband The Breeze

Voordat de daadwerkelijke opnamedagen kunnen worden gestart is hier al een voorbereidingsperiode van circa vier maanden aan vooraf gegaan. De groep deelnemende clubleden bereiden alles samen voor tot in het kleinste detail, plannen en nemen alles samen door. Er moet veel vooraf geregeld worden naast diverse apparatuur en camera standpunten ook vooraf goedkeuring van eigenaren en bewoners van de te filmen panden, het regelen van een muziekband en enkele amateuracteurs, etcetera. Te veel om allemaal op te noemen. Gelukkig zijn de betrokken clubleden bijna allemaal met (pre)pensioen en hebben iets meer tijd om het samen op te pakken.

Op de twee opnamedagen is alles strak gepland en tot in detail vastgelegd in een schema. Dat moet ook wel omdat er velen betrokken zijn bij de opnamen en vele opnamelocaties worden bezocht. De afstemming van de cameraposities is belangrijk en regisseur Bertie geeft continue aanwijzingen voordat het filmen kan beginnen. Gerrit Egbertzen, Jeannette Siebelt en Alwin Boes zijn de amateuracteurs van Twents Theater (voormalig Stork Nus) uit Hengelo die een rol spelen in de videoclip. Gerrit speelt de hoofdrol van D.W. Stork in de videoclip. De bluesband ‘The Breeze’ speelt in de oude Storkhal op basis van het prachtige bluesnummer ‘Nightlife’ van de band Flavium, ‘Stork’n Blues’ met een eigen geschreven tekst voor deze videoclip.

Regelmatig moeten de acteurs en de band ‘het optreden’ herhalen om de goede opnames te krijgen. Bertie: “Het is belangrijk dat we de juiste opnames maken vanuit meerdere cameraposities om deze beelden tot een mooie videoclip te kunnen monteren. Nu moeten we na de opnamedagen gaan monteren, best spannend om samen tot een goed resultaat te komen. Ik heb er alle vertrouwen in dat we in de maand mei een mooie videoclip kunnen presenteren. Het mooie is, dat oud Storkianen, wereldwijd, de videoclip via youtube overal kunnen bekijken! Daar kunnen we als Videoclub Borne wel trots op zijn!” 

Presentatie videoclip Stork’n Blues in mei 2023

De groep clubleden wil de videoclip in mei aanstaande presenteren aan een breed publiek en de pers. De datum is nog niet bekend maar de locatie wel en dat is in het geheel verbouwde, karakteristieke, monumentale en voormalig verenigingsgebouw van Stork, nu genaamd ‘Grand café & Boetiekhotel De Verééniging. Rond dit prachtige gebouw zijn ook opnamen gemaakt voor de genoemde videoclip. 

Voor meer informatie over de Videoclub Borne en eventueel lid worden van de club, kijk op de website www.videoclubborne.nl 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding