Afbeelding

Mantelzorg Café Borne start 2023 in karakteristiek gebouw ‘De Blokhut’

Uitgaan en cultuur

BORNE - Na diverse andere locaties in 2021 en 2022 is het Mantelzorg Café Borne nu gestart op een nieuwe locatie, namelijk in ‘De Blokhut’ aan de Esstraat in Borne. De grote zaal in dit karakteristieke gebouw uit 1936 blijkt een mooie en sfeervolle ruimte te zijn om het maandelijkse Mantelzorg Café te houden. De mantelzorgconsulent Femke Horsthuis van Stichting Informele Zorg Twente bemand het Steunpunt Mantelzorg Borne. Samen met een team van vrijwilligers, als ervaren gastvrouwen/- heren, ontvangt ze maandelijks vele mantelzorgers en zorgontvangers in het Mantelzorg Café Borne. Het is één van de activiteiten van dit Steunpunt Mantelzorg Borne. 

Tekst en foto’s door Hans Kamphuis

Donderdagmiddag 5 januari is het een drukbezocht Mantelzorg Café op de nieuwe locatie met globaal 25 bezoekers/gasten. Ter ere van de start in de nieuwe accommodatie en van de start van het nieuwe jaar worden heerlijke taartjes geserveerd bij de koffie of thee. De sfeer is gemoedelijk en er wordt veel gesproken met elkaar. Gebouwbeheerder Jan Krakers geeft nog een korte uitleg over de historie van het bijzondere gebouw. 

Doel van het Mantelzorg Café in Borne

Het Mantelzorg Café is in Borne al ruim zeven jaar een begrip. De mantelzorgconsulent van Borne, Femke Horsthuis, heet alle aanwezigen een hartelijk welkom. Vele mantelzorgers zijn aanwezig op deze nieuwe locatie, alleen of samen met haar of zijn zorgontvanger. Het blijkt dat er naast veel vaste bezoekers van het maandelijkse Café ook nieuwe mensen zijn aangeschoven. Het Mantelzorg Café is voor iedereen die met zorg te maken heeft, voor de mantelzorger en voor de mensen die zorg ontvangen. Het doel is andere mantelzorgers te ontmoeten om ervaringen uit te wisselen. Tevens kun je informatie en advies inwinnen of gewoon voor de ontspanning en gezelligheid even binnen lopen. De toegang is gratis en je wordt vriendelijk ontvangen door meerdere ervaren gastvrouwen/- heren. 

Femke: “Het Mantelzorg Café in Borne is maandelijks op de eerste donderdagmiddag van de maand. Afgelopen anderhalf jaar, na de Coronaperiode, hebben we het op steeds wisselende locaties georganiseerd. We waren zoekende naar een passende en betaalbare ruimte, we hebben niet zoveel geld en zijn afhankelijk van subsidies. We zijn blij, dat we nu voorlopig op deze mooie locatie maandelijks het Mantelzorg Café kunnen organiseren. Het is een mooie ruimte en centraal in Borne om elkaar even te ontmoeten en een mooie gelegenheid om contacten te leggen tussen lotgenoten. Het is voor de mantelzorger ook even een moment voor zichzelf.” 

Korte uitleg door Jan Krakers over historie van ‘De Blokhut’

Het gebouw ‘De Blokhut’ is gerealiseerd in 1936 in opdracht van de Rooms Katholieke kerk in Borne. Het gebouw is een gemeentelijk monument en heeft een voor die tijd een karakteristieke vormgeving: robuuste baksteenarchitectuur en vensters met een opvallende roedenverdeling. 

Jan Krakers van de beheerstichting geeft over de historie van het gebouw een korte uitleg aan de aanwezige bezoekers. Enkele citaten hieruit: “Het gebouw is ontworpen door de toenmalige gemeente-architect van Hal. Het werd een verenigingsgebouw voor de ‘Jonge Wacht’, een katholieke jeugdbeweging van de kerk. Later werd het gebouw gebruikt door de Scouting Martina vereniging. Deze meisjesvereniging is rond 2010 gefuseerd met de Scoutinggroep St. Stephanus, (was de vereniging voor jongens) en opgegaan in Scouting St. Stephanus Martina. Er werd gekozen voor een grotere blokhut aan de Twickelerblokweg. 

‘De Blokhut’ aan de Esstraat kwam toen leeg te staan en hebben we met een groep vrijwilligers bekeken wat met het gebouw te doen. We hebben het opgeknapt en exploiteren het gebouw nu al circa twaalf jaar, welke eigendom is van de St. Stephanuskerk. Verhuur aan groepen voor een feestje, verenigingen, repetities van koren en deels opslag van goederen van verenigingen. En nu dus ook voor het maandelijkse Mantelzorg Café. Het is een mooie en grote ruimte met authentieke details. De ruimte is te huur voor 100 euro per dag (reserveren via Jan Krakers: 074- 26659310).” 

Goede sfeer en vele gesprekken in de grote ruimte

Na de korte uitleg van Jan Krakers konden de bezoekers onderling verder met de gesprekken en contacten leggen. De gastvrouwen en Femke maken hier en daar een praatje met zowel bekende als nieuwe bezoekers. Femke verstrekt aan nieuwe bezoekers de benodigde informatie en beantwoord vragen. Een deel bezoekers kent elkaar al van eerdere ontmoetingen in het Mantelzorgcafé en heeft onderling mooie en goede gesprekken. De bezoekers wisselen ook wel eens even van de plek en gaan bij anderen zitten om kennis te maken. Er worden vele ervaringen uitgewisseld én adviezen en oplossingen gegeven aan elkaar. 

Femke tot slot: “Mooi om te zien, dat de bezoekers elkaar opzoeken en met elkaar praten. Het is ook steun zoeken bij elkaar door het delen van verhalen en ervaringen. Het is een mooie opkomst en het waren er meer geweest als we niet op het laatste moment enkele afmeldingen ontvingen in verband de heersende griepgolf.” 

Meer informatie over Steunpunt Mantelzorg Borne en Matelzorg Café op de website www.siztwente.nl of via mail naar Femke Horsthuis f.horsthuis@siztwente.nl 

Afbeelding
Afbeelding