Van links naar rechts: Annemarie Haak, Karin Freriksen, Petra ter Braak en Maureen Snikkers.
Van links naar rechts: Annemarie Haak, Karin Freriksen, Petra ter Braak en Maureen Snikkers.

Organisaties samen startklaar voor ‘Kerstsfeer proeven in Oud Borne’, ‘de gratis ijsbaan’ en ‘de wensboom’

Uitgaan en cultuur

BORNE - Eerst nog volop aandacht voor wat Sinterklaas en z’n Spaanse Pieten een ieder zal gaan brengen. Meteen daarna breekt de kerstperiode aan met de sfeerverlichting voor de donkere dagen voor kerst en oud- en nieuw, gezelligheid en een programma vol met activiteiten voor elk wat wils. In Borne is een mooie samenwerking tot stand gekomen tussen drie organisaties, de basis hiervoor is eigenlijk al gelegd in 2020. Alleen door coronamaatregelen is de uitvoering opgeschoven naar de komende kerstperiode. Ze staan startklaar en te trappelen om te kunnen beginnen om er iets speciaals van te maken voor met name de inwoners van Borne en maar ook voor mensen buiten Borne. 

Tekst en foto’s door Hans Kamphuis

In het gesprek met de vertegenwoordigers van de drie samenwerkende organisaties zijn ze zeer enthousiast over wat ze gaan organiseren. Annemarie Haak en Petra ter Braak namens de organisatie ‘Beleef Kerstmis in Oud Borne’, Maureen Snikkers namens de werkgroep rondom de ‘De ijsbaan op Dorsetplein’ en Karin Freriksen over ‘De Wensboom’ als eigenaar van de sociale onderneming ‘Wish3’. Allen gaven spontaan aan: “Gelukkig kan het dit jaar weer, iedereen kijkt er naar uit, na het gemis in de afgelopen jaren door de coronaperikelen. Zaterdagmiddag 10 december is de officiële start van de activiteiten.”

Kerstsfeer proeven in Oud Borne 

De oude en nostalgische buurt ‘Oud Borne’ is natuurlijk een mooi decor voor het 2-jaarlijkse evenement ‘Beleef Kerstmis in Oud Borne’. Annemarie Haak: “We hebben een mooie, verlichte looproute aangegeven op kaart, waarbij je, vanaf 16.00 uur tot 21.00 uur, in kerstsfeer kunt genieten van mooie optredens met kersttheater, muziek, gezang, dans én midwinterhoorns. Tevens kun je kerstinkopen doen bij de circa zeventig kerstkraampjes langs de route of iets lekkers eten of drinken en het ervaren van een prachtige laser- en lichtshow in het Pellenhof, rondom de Oude Kerk.” Petra te Braak vult daarbij aan: “We hebben gezocht naar diversiteit in en aantrekkelijkheid van de kerstkraampjes. Ik heb vele markten en herfstfairs bezocht en contacten gelegd. Prachtig om te ervaren dat de verhuur van de kerstkraampjes zo snel ging.”

Het winkelend publiek in het centrum van Borne wordt door een fakkeloptocht, met Jozef en Maria als theaterspelers, voorop met vele kinderen met fakkels en een schaapsherder met een kudde schapen vanzelf richting Oud Borne getrokken. Om 16.30 uur trekt deze unieke optocht vanaf de St. Stephanuskerk door de Grotestraat met als tussenstation het Dorsetplein met de mooie, tijdelijke ijsbaan en het ontsteken van de lichtjes in de wensboom. Daarna trekt de optocht verder door naar het Pellenhof voor de start van de laser- en lichtshow rondom de Oude Kerk. Annemarie Haak: “Opgemerkt dient te worden dat bij elk kind met een fakkel in de optocht een volwassene meeloopt, dit vanuit veiligheidsoverwegingen.”

Annemarie Haak: “Dit jaar was best moeilijk om soms opnieuw donaties te ontvangen van bepaalde fondsen. Gelukkig werden we ook verrast door een groep bewoners van de Brinkstraat met een donatie van 1500 euro. Zij hadden ons als goed doel opgegeven bij de evenement ‘De slag om Borne’. Mooi is ook om te zien dat, vele buurtbewoners ons meehelpen, als vrijwilligers, bij de omvangrijke organisatie van dit evenement. Het evenement is in 2014 ontstaan vanuit de Heemkunde vereniging.”

Spectaculaire opening van de ijsbaan op het Dorsetplein

Eerder op de zaterdagmiddag, namelijk om 13.45 uur, wordt de ijsbaan op het Dorsetplein officieel geopend met een spectaculair optreden van de winnaars van het Nederlandse Junior Songfestival 2020 én deelnemer aan het Junior Eurovisie Songfestival in Warschau (Polen), de girlband UNITY. Zij treden een half uur op, waarna de aanwezige kinderen (of ouders) de zangeressen kunnen ontmoeten en foto’s kunnen maken. De Bornse deelnemer aan het Nederlandse Junior Songfestival dit jaar, de 12-jarige Kaey (van den Berg) treedt ook op. De groepen van dansschool Cladans en balletstudio Jennifer Willemsen geven een dansoptreden. De ‘kerstman’ zal ook aanwezig zijn bij de opening ‘s middags en ook de gehele avond in Oud Borne.

Maureen Snikkers: “Mooi dat we deze groepen hebben kunnen strikken voor de officiële opening van onze tijdelijke kunstijsbaan. Passend bij de doelgroep kinderen, die veel gebruik van de ijsbaan zullen gaan maken. Ik heb de organisatie van de ijsbaan, samen met Kristel Hofsté, bijna drie jaar geleden overgenomen van ‘de moeder van deze ijsbaan’, Marga van der Heijden. Onze werkgroep binnen de BBO (Bundeling Bornse Ondernemers) is enige tijd geleden versterkt met Rob Lagendijk. Het is een hele klus waarbij we gelukkig hulp krijgen van vele vrijwilligers. Financieel is het best moeilijk om het rond te krijgen, ook in verband met de veel hogere energiekosten. Ondanks vele donaties van bedrijven proberen we dit ook via een crowdfunding, met ’Yeti’ als onze grote ijsmascotte. Deze leuke mascotte flyert regelmatig door het dorp om aandacht te vragen voor de actie en inwoners te vragen om een donatie voor de ijsbaan, want de entree tot deze ijsbaan in Borne is gratis dit in tegenstelling tot tijdelijke ijsbanen in de steden om ons heen.” 

De ijsbaan met ook een koek- en zopiekraam is al vanaf 7 december dagelijks open tot en met 31 december. Meestal ’s morgens voor scholen, ’s middags en ’s avonds tot 20.00 uur is het vrij voor een ieder met gratis entree. Kijk voor de actuele agenda op www.visitborne.nl. Huren van schaatsen kan ook tegen een kleine vergoeding. Het kan ook gratis via bonnen die winkeliers regulier kunnen uitdelen. Of de schaatsen kunnen gratis geleend worden met bonnen welke worden uitgedeeld door de alternatieve voedselbank Dreamteam Borne en de Voedselbank Midden Twente aan de betreffende deelnemers. Op 15 en 16 december wordt ook nog het traditionele curlingtoernooi op de ijsbaan georganiseerd door de Lions Borne.         

De Bornse Wensboom wordt gestart op 10 december 

Dit jaar is het voor de derde keer dat de Bornse Wensboom er staat en de wensen kunnen worden ingediend in de wensbox bij de wensboom. De verlichting in de boom wordt ontstoken rond 16.30 – 16.45 uur door wethouder Martin Velten samen met weerman Dennis Wilt, directeur Robin Geerdink van Rabobank Centraal Twente en de twaalf Bornse medaillewinnaars van de Special Olympics. De wensboom wordt mooi versierd door een groep medewerkers van café De Ster. 

Karin Freriksen van Wish3: “Het blijft altijd een bijzonder moment, het ontsteken van de verlichting van de wensboom. Vanaf dat moment kunnen inwoners van Borne een wens deponeren in de wensbox onder de boom. Een wens kan ook via onze website (www.wish3.nl) worden ingediend. Belangrijk bij zo’n wens indienen is, aan te geven wat je zelf kunt doen om de wens te vervullen. De wensboom is een initiatief van Wish3 met als opdrachtgever Rabobank Centraal Twente en wordt opgepakt in samenwerking met enkele andere organisaties in Borne. De wensboom blijft de gehele maand december staan en het doel is om zoveel mogelijke wensen te ontvangen en daarna proberen te vervullen. Afgelopen jaar hebben we niet alle wensen kunnen vervullen maar wel ongeveer de helft.” 

Karin gaat enthousiast verder: “Een voorbeeld van de uitvoering van een wens is de aanpassing van de trap in de woning van de familie Kats in Borne voor de driejarige Lotte. Lotte heeft een visuele beperking en heeft maar zicht van slechts 15 procent. Om haar veilig thuis te kunnen laten wonen, moest onder meer de trap worden aangepast. Dankzij een ingediende wens bij de wensboom van Borne heeft Oude Luttikhuis Interieur en bouwer Oude Wolbers de trap bekleed met contrasterende kleuren en gezorgd voor twee trapleuningen, waarvan één op de hoogte van Lotte. Zij kan nu veilig traplopen en hoeft niet elders te wonen. De ouders zijn zeer dankbaar voor dit initiatief.”

Afbeelding
Afbeelding