Afbeelding

‘Elfde van de Elfde’ is de start van vele festiviteiten rondom het Borns Carnavalsseizoen

Uitgaan en cultuur

BORNE - Traditioneel trapt carnavalsvereniging C.V. De Melbuulkes uit Borne jaarlijks af met een Galafeest rondom de ‘Elfde van de Elfde’. Dit jaar valt 11 november toevallig op een vrijdag en kan het feest gehouden worden precies op de dag ‘Elfde van de Elfde’. De vier andere carnavalsverenigingen uit de Borne, Hertme en Zenderen worden dan ook, volgens de traditie, uitgenodigd op dit Galafeest. Het is ook de start van vele festiviteiten bij alle carnavalsverenigingen binnen de gemeente Borne in de periode tot en met het ‘echte’ carnavalsweekend met op zaterdag 18 februari 2023 de ‘Grote Bornse Carnavalsoptocht’. 

Tekst en foto’s door Hans Kamphuis

In de gemeente Borne zijn de vele carnavalsactiviteiten door de vijf carnavalsverenigingen goed op elkaar afgestemd. Stichting Borns Carnaval vertegenwoordigt de vijf carnavalsverenigingen in de gemeente Borne, zijnde: C.V. De Toet’nbloazers, C.V. De Melbuulkes, K.V. De Angorageiten (allen uit Borne), C.V. De Doldraejers (Zenderen) en de C.V. De Kolkleu (Hertme). Binnen deze stichting zijn deze verenigingen vertegenwoordigd door de voorzitters en organiseren gezamenlijk diverse activiteiten rondom de carnaval en stemmen specifieke eigen verenigingsactiviteiten goed op elkaar af. 

Vele festiviteiten vanaf ‘Elfde van de Elfde’  

Op vrijdagavond 11 november start C.V. De Melbuulkes als eerste carnavalsvereniging met een groot Galafeest in het Kulturhus Borne. De andere carnavalsverenigingen zijn hierbij ook uitgenodigd. Op dit feest zijn aftredend de hoogheden prins Koen met z’n adjudanten Danny en Tamara en de opkomst van de nieuwe prins met z’n adjudant. Dat laatste is natuurlijk de grote verrassing van de avond. Margreeth Fokke, secretaris en PR lid van de vereniging: “In verband met ons 44-jarig jubileum in 2020 (toelichting: in carnavalswereld geldt een veelvoud van 11 jaar als jubileumperiode) is er toen gekozen voor twee adjudanten. Normaal hebben we een prins met één adjudant, dat geldt dus ook voor de opkomst van de nieuwe hoogheden op 11 november aanstaande. In 2021 en 2022 hebben we helaas geen groots carnaval kunnen vieren in verband met de wel bekende coronamaatregelen, dus daarom waren de 3 hoogheden nu nog aan het bewind.”

Het aftreden van huidige hoogheden en de opkomst van de nieuwe én alle andere festiviteiten bij de andere carnavalsverenigingen vinden ook in de komende maanden plaats. 

Meerdere carnavalsverenigingen hebben ook nog een aparte jongerenafdeling met allerlei festiviteiten in de komende periode tot en met het ‘echte’ carnavalsweekend volgend jaar.

Jubileumweekenden voor de verenigingen De Toet’nbloazers en De Doldraejers

De carnavalsvereniging De Toet’nbloazers viert dit jaar een jubileum, namelijk haar 55-jarig jubileum. In het komend weekend wordt op zaterdagmiddag een Jubileumreceptie gehouden voor genodigden bij café Platenkamp en ’s avonds is daar een Jubileumfeest met live muziek voor haar leden. Zondagmiddag wordt het weekend afgesloten met Frühshoppen met onder meer de opkomst van de jeugdhoogheden. Traditiegetrouw levert deze carnavalsvereniging elk jaar de Stadsprins met adjudanten omdat ze de grootste zijn in de gemeente Borne. Deze zijn voor het jaar 2023 al bekend, namelijk Stadsprins Joost met z’n adjudanten Wesley en Wouter. De officiële installatie en andere bijbehorende plechtigheden vinden vanaf 22 januari 2023 plaats. 

De Doldraejers uit Zenderen viert dit jaar haar 44-jarig bestaan en haar jongerenraad J.R. De Draejpiepers het 11-jarig bestaan ook in één feestweekend. Vrijdagavond 9 december is het Piepersbal met de opkomst van de nieuwe jubileumhoogheden van de J.R. De Draejpiepers en op zaterdagavond 10 december een feest met de opkomst van de nieuwe jubileumhoogheden van De Doldraejers. De Jubileumreceptie vindt zondagmiddag 11 december plaats. Volgens de website van de vereniging worden het ‘drie doldwaze dagen’.

Kijk voor informatie over onder meer de agenda met alle festiviteiten op de websites van de genoemde carnavalsverenigingen.