Wethouder (Marc Teutelink) doet kick-off e-waste race van Twentemilieu  bij basisschool Willem van Oranje in Enschede.
©foto Eric Brinkhorst
Wethouder (Marc Teutelink) doet kick-off e-waste race van Twentemilieu bij basisschool Willem van Oranje in Enschede. ©foto Eric Brinkhorst Foto: Eric Brinkhorst

Twentse scholen strijden tegen E-waste

Natuur en milieu

BORNE / REGIO - Van 19 september tot 13 oktober vindt de E-waste Race Twente plaats. Negen scholen leren alles over het belang van hergebruiken, repareren en recyclen van elektronisch afval. Zij gaan vier weken lang de strijd aan met oude en kapotte elektronische apparaten (ook wel e-waste genoemd). De winnende school gaat op een geheel verzorgde schoolreis. 

Tijdens de E-waste Race leren kinderen op een leerzame en interactieve manier over onderwerpen als consuminderen, grondstoffenschaarste, hergebruik en recyclen. Afgelopen week hadden zij de eerste gastles van de experts. Nu zijn zij klaar om daadwerkelijk hun steentje bij te dragen aan het circulair maken van Nederland.  

De scholen die de komende week tegen elkaar gaan strijden zijn: 

•          Basisschool Azelo uit Ambt Delden 

•          Willem van Oranje uit Enschede 

•          IKC De Hunenborg uit Hengelo  

•          RKB De Compaan uit Almelo 

•          Jan Ligthartschool uit Borne

•          ODBS Het Kompas uit Overdinkel 

•          Akkerwal uit Enter 

•          Basisschool De Maten uit Oldenzaal 

•          Montessorischool Haaksbergen uit Haaksbergen

 

Steun de school in uw buurt en help mee! 

De scholieren van de deelnemende scholen zamelen de komende week zoveel mogelijk oude en kapotte elektronische apparaten in of laten deze repareren bij een lokaal Repair Café. Buurtbewoners kunnen hun elektronisch afval aanbieden op: www.ewasterace.nl. De leerlingen komen dan de spullen aan huis ophalen. Onder elektrische apparaten vallen alle apparaten die werken op batterijen, stroom of gas. U kunt hierbij denken aan huishoudelijke apparaten zoals een tosti-ijzer of broodrooster, maar ook aan een elektrische tandenborstel of strijkijzer. Let op: er mogen geen losse batterijen of accu’s ingeleverd worden. 

Een betere wereld begint op zolder 

Er valt nog een wereld te winnen op het gebied van e-waste inzameling. De helft van het Nederlandse e-waste wordt niet ingezameld. De oude laptops of kapotte keukenmachines belanden nog vaak op zolder, in de gangkast of in de grijze restafvalcontainer. Zonde! Want er zitten waardevolle en herbruikbare materialen in. Van sommige apparaten kan maar liefst 95% van de onderdelen hergebruikt worden.